Když už bublanina, tak z třešní, kdysi tomu tak bylo a tak se první bublaniny pekly. Později se začalo improvizovat a do bublanin se přidávalo různé ovoce, nejčastěji jahody, borůvky, višně nebo meruňky. Těsto je lité a jemné, lehounce nakypřené, sladké tak akorát, aby hlavně vynikly třešně. Ty při pečení bublají a právě z toho vznikl i název bublanina.
Bublanina je moučník ještě našich babiček a jistě i prababiček a často je prvním, který se děti učí péct. Je jednoduchá, dělá se z běžných surovin jako mouka, cukr, vejce a mléko a právě ta obyčejnost z ní dělá něco výjimečného. U nás je to nejoblíbenější letní moučník protože její příprava je rychlá a jednoduchá, můžeme do ní použít jakékoliv ovoce jak čerstvé, tak kompotované, je to dezert vzdušný a vláčný a pořád se peče stejně jako před 50 lety.
Recept na bublinku z třešní starou dobrou klasiku
Ingredience potřebné. na přípravu Lité třešňové bublaniny
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- třešně nebo jiné ovoce
Postup přípravy třešňové bublaniny
1. V misce smícháme všechny ingredience na bublaninu.
2. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
3. Třešně umyjeme a vypeckujeme.
4. Třešně bohatě posypeme na připravené těsto.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova cca 20 minut.
7. Bublaninu necháme vychladit a posypeme Moučkovým cukrem.
Podáváme vychlazenou a nakrájenou na kostky s dobrou kávou nebo čajem. Můžeme přidat kopeček šlehačky nebo zakysané smetany, ale výborná je i samotná.

Tvarohová bublanina s ovocem – šťavnatá buchta, kterou zvládne každý
