Tato ovocná buchta kombinuje nadýchaný piškotový korpus s lehkým smetanovo-tvarohovým krémem a čerstvým ovocem. Je ideální volbou, když chcete připravit svěží, nepečený, ale přesto sytý dezert. Kontrast mezi lehkým korpusem a bohatou vrstvou krému a lesklého ovoce z ní dělá favoritku každého stolu. Použití muchovníku společně s jahodami dodává řezu zajímavou a plnou ovocnou chuť.

Z vlastní zkušenosti vím, že klíčem k dokonalému piškotu je správné zapracování horké vody. Můj tip zní: Horká voda v tomto receptu je nezbytná – pomáhá rozpustit cukr a zajistí extrémní vláčnost piškotového korpusu. Je však důležité ji přidávat pomalu ke žloutkům s cukrem. Sníh z bílků vždy vmíchávám ručně a velmi opatrně, aby se zachoval maximální objem. Krém je nejlepší nechat vychladit alespoň 30 minut před nanesením na korpus, aby byl pevný.

Recept na piškotové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem

Příprava piškotového těsta a krému je rychlá – aktivní čas na míchání a pečení se pohybuje kolem 30 minut. Délka pečení korpusu je zhruba 20 minut. Doba tuhnutí krému a želatiny je minimálně 2 hodiny. Z této dávky připravíte jeden velký plech řezu, který vystačí pro 12 až 15 porcí.

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): 30 minut
  • Doba pečení korpusu: asi 20 minut
  • Doba tuhnutí: minimálně 2 hodiny v lednici
  • Počet porcí: 12 až 15 porcí (jeden velký plech)

Ingredience k přípravě řezů s jahodami a muchovníkem

Na piškotový korpus:

  • 6 kusů vajec (bílek a žloutek zvlášť)
  • 250 gramů cukru krystal
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 6 polévkových lžic horké vody
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 240 gramů hladké mouky

Na smetanovo-tvarohový krém:

  • 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka)
  • 2 balení tvarohu ve vaničce (ideálně plnotučný)
  • 1 balení zakysané smetany
  • Cukr (dle chuti)
  • Vanilkový cukr (pro aroma, dle potřeby)

Ovocná vrstva:

  • Jahody (množství dle pokrytí plechu)
  • Muchovník (množství dle chuti)
  • Želatina na dorty (dortové želé, čiré nebo červené)

Postup přípravy ovocných řezů

Příprava korpusu

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech (30×40 cm) vyložte pečicím papírem.

2. V míse vyšlehejte 6 bílků se špetkou soli do pevného sněhu.

3. V druhé míse vyšlehejte 6 žloutků s 250 gramy cukru do světlé a husté pěny.

4. Do žloutkové směsi postupně zašlehejte 6 lžic oleje a poté 6 lžic horké vody (horkou vodu přidávejte pomalu).

5. V jiné misce smíchejte 240 gramů hladké mouky s práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmíchejte do žloutkové hmoty.

6. Nakonec opatrně a ručně vmíchejte sníh z bílků pomocí stěrky.

7. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Korpus nechte vychladnout.

Obrázek k receptu na ovocné řezy
Foto: Cooky.cz, recept na ovocné řezy

Příprava krému

8. V míse vyšlehejte obě smetany ke šlehání do tuha.

9. Do šlehačky opatrně vmíchejte dva tvarohy ve vaničcejednu zakysanou smetanu a cukr (podle chuti). Můžete přidat i vanilkový cukr pro aroma. Vznikne lehký, ale stabilní krém.

10. Krém naneste na vychlazený korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte celý plech zchladit do lednice na minimálně 30 minut.

Ovocná vrstva a želatina

11. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Muchovník omyjte.

12. Na ztuhlý krém naskládejte plátky jahod a rozprostřete mezi ně muchovník.

13. Připravte želatinu (dortové želé) podle návodu na obalu. (Obvykle se želatina rozmíchá s vodou a cukrem a krátce povaří.)

14. Ještě horkou želatinou opatrně zalijte ovoce tak, aby byla rovnoměrně pokryta celá plocha dortu.

15. Plech dejte zpět do lednice a nechte dort ztuhnout minimálně 2 hodiny.

Tipy redakce

  • Jemnost piškotu: Hladká mouka je zde klíčová pro jemnost piškotu. Pracujte rychle a sníh vmíchejte opatrně, abyste dosáhli maximální nadýchanosti.
  • Tvarohová stabilizace: Použijte tučný tvaroh ve vaničce, který je krémovější a zajistí, že krém bude stabilní. Pro extra pevnost lze do krému přidat ztužovač šlehačky.
  • Čerstvé suroviny: Ovoce skládejte co nejhustěji – dort bude vypadat lépe a bude plnější chutí. Muchovník lze nahradit borůvkami nebo malinami.
  • Chlazení: Dort nechte ztuhnout co nejdéle – nejlépe přes noc. Smetanový krém bude pevný a želatina dokonale stabilní.
Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami

Obrázek receptu na Sladký obláček: jogurtovo-tvarohové řezy se šlehačkou a ovocem

Ovocné řezy s tvarohem, jogurtem a zdobené šlehačkou. Máte je hotové “raz dva” a vždycky mizí jako první

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest