Tato ovocná buchta kombinuje nadýchaný piškotový korpus s lehkým smetanovo-tvarohovým krémem a čerstvým ovocem. Je ideální volbou, když chcete připravit svěží, nepečený, ale přesto sytý dezert. Kontrast mezi lehkým korpusem a bohatou vrstvou krému a lesklého ovoce z ní dělá favoritku každého stolu. Použití muchovníku společně s jahodami dodává řezu zajímavou a plnou ovocnou chuť.
Z vlastní zkušenosti vím, že klíčem k dokonalému piškotu je správné zapracování horké vody. Můj tip zní: Horká voda v tomto receptu je nezbytná – pomáhá rozpustit cukr a zajistí extrémní vláčnost piškotového korpusu. Je však důležité ji přidávat pomalu ke žloutkům s cukrem. Sníh z bílků vždy vmíchávám ručně a velmi opatrně, aby se zachoval maximální objem. Krém je nejlepší nechat vychladit alespoň 30 minut před nanesením na korpus, aby byl pevný.
Recept na piškotové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem
Příprava piškotového těsta a krému je rychlá – aktivní čas na míchání a pečení se pohybuje kolem 30 minut. Délka pečení korpusu je zhruba 20 minut. Doba tuhnutí krému a želatiny je minimálně 2 hodiny. Z této dávky připravíte jeden velký plech řezu, který vystačí pro 12 až 15 porcí.
- Celková doba přípravy (aktivní čas): 30 minut
- Doba pečení korpusu: asi 20 minut
- Doba tuhnutí: minimálně 2 hodiny v lednici
- Počet porcí: 12 až 15 porcí (jeden velký plech)
Ingredience k přípravě řezů s jahodami a muchovníkem
Na piškotový korpus:
- 6 kusů vajec (bílek a žloutek zvlášť)
- 250 gramů cukru krystal
- 6 polévkových lžic oleje
- 6 polévkových lžic horké vody
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- 240 gramů hladké mouky
Na smetanovo-tvarohový krém:
- 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka)
- 2 balení tvarohu ve vaničce (ideálně plnotučný)
- 1 balení zakysané smetany
- Cukr (dle chuti)
- Vanilkový cukr (pro aroma, dle potřeby)
Ovocná vrstva:
- Jahody (množství dle pokrytí plechu)
- Muchovník (množství dle chuti)
- Želatina na dorty (dortové želé, čiré nebo červené)
Postup přípravy ovocných řezů
Příprava korpusu
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech (30×40 cm) vyložte pečicím papírem.
2. V míse vyšlehejte 6 bílků se špetkou soli do pevného sněhu.
3. V druhé míse vyšlehejte 6 žloutků s 250 gramy cukru do světlé a husté pěny.
4. Do žloutkové směsi postupně zašlehejte 6 lžic oleje a poté 6 lžic horké vody (horkou vodu přidávejte pomalu).
5. V jiné misce smíchejte 240 gramů hladké mouky s práškem do pečiva. Tuto sypkou směs vmíchejte do žloutkové hmoty.
6. Nakonec opatrně a ručně vmíchejte sníh z bílků pomocí stěrky.
7. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Korpus nechte vychladnout.

Příprava krému
8. V míse vyšlehejte obě smetany ke šlehání do tuha.
9. Do šlehačky opatrně vmíchejte dva tvarohy ve vaničce, jednu zakysanou smetanu a cukr (podle chuti). Můžete přidat i vanilkový cukr pro aroma. Vznikne lehký, ale stabilní krém.
10. Krém naneste na vychlazený korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte celý plech zchladit do lednice na minimálně 30 minut.
Ovocná vrstva a želatina
11. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Muchovník omyjte.
12. Na ztuhlý krém naskládejte plátky jahod a rozprostřete mezi ně muchovník.
13. Připravte želatinu (dortové želé) podle návodu na obalu. (Obvykle se želatina rozmíchá s vodou a cukrem a krátce povaří.)
14. Ještě horkou želatinou opatrně zalijte ovoce tak, aby byla rovnoměrně pokryta celá plocha dortu.
15. Plech dejte zpět do lednice a nechte dort ztuhnout minimálně 2 hodiny.
Tipy redakce
- Jemnost piškotu: Hladká mouka je zde klíčová pro jemnost piškotu. Pracujte rychle a sníh vmíchejte opatrně, abyste dosáhli maximální nadýchanosti.
- Tvarohová stabilizace: Použijte tučný tvaroh ve vaničce, který je krémovější a zajistí, že krém bude stabilní. Pro extra pevnost lze do krému přidat ztužovač šlehačky.
- Čerstvé suroviny: Ovoce skládejte co nejhustěji – dort bude vypadat lépe a bude plnější chutí. Muchovník lze nahradit borůvkami nebo malinami.
- Chlazení: Dort nechte ztuhnout co nejdéle – nejlépe přes noc. Smetanový krém bude pevný a želatina dokonale stabilní.
Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami
Ovocné řezy s tvarohem, jogurtem a zdobené šlehačkou. Máte je hotové “raz dva” a vždycky mizí jako první
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková