Nevšedně chutný a velmi rychlý ovocný koláč s jogurtovým základem. Vaše rodina i hosté budou žasnout nad tím, co lze z několika málo surovin vytvořit ve vaší kuchyni.
Pro tento recept jsme použili naše oblíbené borůvky, které posouvají tento recept na úplně jinou úroveň. Na vrchní posyp jsme použili nastrouhaný kokos, pokud ho ale nemáte rádi, samozřejmě ho používat nemusíte. K dispozici máme pečící plech o rozměru 28 x 18 cm s vyššími bočními stěnami, aby koláč krásně držel tvar.
Můžete samozřejmě použít kanadské borůvky, které běžně koupíte v supermarketu. Lepší jsou ale lesní borůvky, které si sami nasbíráte v lesním porostu. Myslete na to, že borůvky v našich lesích dozrávají přibližně od června do září, tak si je nenechte utéct. I přes to, že se rozhodnete nesypat koláč kokosem, který je po upečení mírně křupavý a nasládlý, máme pro vás zajímavou informaci. Kokos je základní potravinou pro obrovskou část světové populace. To že my ho používáme výjimečně v cukrářské gastronomii by bylo pro mnoho lidí až nepochopitelné, jelikož se jedná o universální surovinu, která se běžně využívá i při přípravě běžných jídel.
Recept na borůvkový koláč
Potřebné vybavení
- 1 Plech
- 1 Mísa
- ruční mixér
Suroviny
- 250 g Mouky
- 3 ks Vejce
- 100 g Cukru
- 180 g Bílého jogurtu
- 100 ml Slunečnicového oleje
- 10 g Prášku do pečiva
- 400 g Borůvek
- Citronová kůra
- Špetka soli
- Nastrouhaný kokos
Postup
- Dáme si předehřát troubu na 180°C.
- V misce si ušleháme vejce, cukr a sůl. Šleháme 4 minuty.
- Během šlehání přilejeme olej.
- Přidáme jogurt a metličkou ho zamícháme do směsi.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva.
- To nasypeme do těsta a stěrkou promícháme.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a těsto rovnoměrně uhladíme do plechu.
- Borůvky rozprostřeme po povrchu těsta a mírně zatlačíme.
- Posypeme nastrouhaným kokosem podle chuti.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 minut.