Když babička připravovala nudle, to byl rituál. Dřevěný vál, odřený váleček, ostrý nůž a trpělivé ruce, které si s těstem povídaly. Nudle sice nebyly úplně stejné, některé byly širší, některé tenčí, ale v talíři to bylo ve finále jedno a nic se nevyrovná talíři horké domácí nudlové polévky.
Ještě i mamka je dělávala, ale to už na jejich přípravu existoval strojek. Těsto na nudle se sice muselo stejně vyválet a nakrájet na pláty, které se pak vkládaly do mlýnku, a ten produkoval hotové nudličky jednu jako druhou. Dnes si je koupíme v obchodě, ale přesto mám pocit, že nic nechutná tak výjimečně jako jednoduché domácí nudle v dobrém hovězím vývaru. Zkusíte si je připravit?
Recept na domácí nudle do polévky
Ingredience potřebné na přípravu nudliček do polévky
- 100 g mouky (nejlepší je italská Semola z Globusu)
- 1 vejce
- špetka soli
- půl skořápky vody
- pár kapek olivového oleje
- mlýnek na přípravu nudlí anebo ostrý nůž a trpělivé ruce
Postup přípravy domácích nudlí do polévky
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, vodu a olej.
2. Rukama vypracujeme tužší, hladké a nelepivé těsto.
3. Těsto necháme cca 15 minut odpočinout zabalené ve folii při pokojové teplotě.
4. Rozválíme co na nejtenčí plát, klidně i průhledný a necháme zaschnout, aby se těsto při krájení nelepilo.
5. Plát zarolujeme jako palačinku a ostrým nožem krájíme nudle, které rozprostřeme na pomočenou utěrku nebo plech a necháme je pár minut schnout.
6. 1-2 minuty nudle vaříme v osolené vodě, nebo v polévce.
Tipy
- Nudle je možné připravit do zásoby, necháme je pořádně vysušit a zavřeme do uzavíratelné sklenice, kde vydrží i několik týdnů.
- Z jednoho těsta můžeme dělat různé tvary těstovin od nudlí, po lasagne, flíčky, nebo široké nudle či tagliatelle.
- Máte li strojek na těstoviny, využijte ho, ale plát těsta nerolujte, ale nakrájejte na kratší pásy. Ale věřte, že ručně nakrájené těstoviny mají svoje kouzlo.
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková