Když babička připravovala nudle, to byl rituál. Dřevěný vál, odřený váleček, ostrý nůž a trpělivé ruce, které si s těstem povídaly. Nudle sice nebyly úplně stejné, některé byly širší, některé tenčí, ale v talíři to bylo ve finále jedno a nic se nevyrovná talíři horké domácí nudlové polévky.
Ještě i mamka je dělávala, ale to už na jejich přípravu existoval strojek. Těsto na nudle se sice muselo stejně vyválet a nakrájet na pláty, které se pak vkládaly do mlýnku, a ten produkoval hotové nudličky jednu jako druhou. Dnes si je koupíme v obchodě, ale přesto mám pocit, že nic nechutná tak výjimečně jako jednoduché domácí nudle v dobrém hovězím vývaru. Zkusíte si je připravit?
Recept na domácí nudle do polévky
Ingredience potřebné na přípravu nudliček do polévky
- 100 g mouky (nejlepší je italská Semola z Globusu)
- 1 vejce
- špetka soli
- půl skořápky vody
- pár kapek olivového oleje
- mlýnek na přípravu nudlí anebo ostrý nůž a trpělivé ruce
Postup přípravy domácích nudlí do polévky
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, vodu a olej.

2. Rukama vypracujeme tužší, hladké a nelepivé těsto.
3. Těsto necháme cca 15 minut odpočinout zabalené ve folii při pokojové teplotě.
4. Rozválíme co na nejtenčí plát, klidně i průhledný a necháme zaschnout, aby se těsto při krájení nelepilo.
5. Plát zarolujeme jako palačinku a ostrým nožem krájíme nudle, které rozprostřeme na pomočenou utěrku nebo plech a necháme je pár minut schnout.
6. 1-2 minuty nudle vaříme v osolené vodě, nebo v polévce.
Tipy
- Nudle je možné připravit do zásoby, necháme je pořádně vysušit a zavřeme do uzavíratelné sklenice, kde vydrží i několik týdnů.
- Z jednoho těsta můžeme dělat různé tvary těstovin od nudlí, po lasagne, flíčky, nebo široké nudle či tagliatelle.
- Máte li strojek na těstoviny, využijte ho, ale plát těsta nerolujte, ale nakrájejte na kratší pásy. Ale věřte, že ručně nakrájené těstoviny mají svoje kouzlo.
Al dente v hlavní roli: Správné vaření těstovin al dente jako profík
Lepší domácí vývar jste ještě v životě nepřipravili. Tajemstvím je přitom tato jediná ingredience
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková