Když babička připravovala nudle, to byl rituál. Dřevěný vál, odřený váleček, ostrý nůž a trpělivé ruce, které si s těstem povídaly. Nudle sice nebyly úplně stejné, některé byly širší, některé tenčí, ale v talíři to bylo ve finále jedno a nic se nevyrovná talíři horké domácí nudlové polévky.

Ještě i mamka je dělávala, ale to už na jejich přípravu existoval strojek. Těsto na nudle se sice muselo stejně vyválet a nakrájet na pláty, které se pak vkládaly do mlýnku, a ten produkoval hotové nudličky jednu jako druhou. Dnes si je koupíme v obchodě, ale přesto mám pocit, že nic nechutná tak výjimečně jako jednoduché domácí nudle v dobrém hovězím vývaru. Zkusíte si je připravit?

Recept na domácí nudle do polévky

Ingredience potřebné na přípravu nudliček do polévky

  • 100 g mouky (nejlepší je italská Semola z Globusu)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • půl skořápky vody
  • pár kapek olivového oleje
  • mlýnek na přípravu nudlí anebo ostrý nůž a trpělivé ruce

Postup přípravy domácích nudlí do polévky

1. Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, vodu a olej.

Obrázek receptu na Domácí nudličky do polévky aneb nedělní šepot v talíři
Foto: Cooky.cz, Recept na Domácí nudličky do polévky aneb nedělní šepot v talíři

2. Rukama vypracujeme tužší, hladké a nelepivé těsto.

3. Těsto necháme cca 15 minut odpočinout zabalené ve folii při pokojové teplotě.

4. Rozválíme co na nejtenčí plát, klidně i průhledný a necháme zaschnout, aby se těsto při krájení nelepilo.

5. Plát zarolujeme jako palačinku a ostrým nožem krájíme nudle, které rozprostřeme na pomočenou utěrku nebo plech a necháme je pár minut schnout.

6. 1-2 minuty nudle vaříme v osolené vodě, nebo v polévce.

Tipy

  • Nudle je možné připravit do zásoby, necháme je pořádně vysušit a zavřeme do uzavíratelné sklenice, kde vydrží i několik týdnů.
  • Z jednoho těsta můžeme dělat různé tvary těstovin od nudlí, po lasagne, flíčky, nebo široké nudle či tagliatelle.
  • Máte li strojek na těstoviny, využijte ho, ale plát těsta nerolujte, ale nakrájejte na kratší pásy. Ale věřte, že ručně nakrájené těstoviny mají svoje kouzlo.
Obrázek těstovin - jak správně uvařit těstoviny

Al dente v hlavní roli: Správné vaření těstovin al dente jako profík

Obrázek k článku: Ingredience, která vás překvapí: Domácí vývar už nebudete dělat jinak!

Lepší domácí vývar jste ještě v životě nepřipravili. Tajemstvím je přitom tato jediná ingredience

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest