Pařené plněné knedlíky mají poměrně dlouhou tradici, ačkoliv tento způsob přípravy už dnes tolik používaný není. Jako děti jsem je milovala a neexistovaly prázdniny u babičky, kdy by nám je několikrát neuvařila. Takové, jako nám dělávala právě babička, jsem nejedla možná 20 let a proto jsem vyzkoušel přípravu podle tohoto receptu. Slibuji si od něj nostalgický a naprosto autentický zážitek. Od té doby jsem samozřejmě jedla pařené buchty, ale pouze ty hotové chlazené ze supermarketu. Bohužel se chuť ani struktura nedá absolutně srovnávat, proto se na tento recept těším, až si podle něj knedlíky spolu připravíme. Z dětství si pamatuji, že jsem jako jediná nechtěla do knedlíků nikdy žádnou náplň. Nejvíc mi chutnal čerstvý knedlík s kakaem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Dnes je již situace jiná a povidlům neodolám.

Těsto na knedlíky je kynuté, proto začneme s přípravou trochu s předstihem. Hned o prvním soustu uznáte, že domácí pařené knedlíky jsou nadýchané a měkoučké zároveň. Doslova se rozpadají v ústech. Dnes jsem toho názoru, že s povidly jsou prostě nejlepší. Přesně tak je jedli všichni ostatní, když jsem byla malá. Rozhodně si ale musím knedlíky naplnit například Nutellou nebo tvarohem s vajičkem a vanilkovým cukrem.

Recept na pařené švestkové knedlíky

Délka přípravy 20 minut bez kynutí, délka vaření 10 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 500 ml teplého mléka
  • 1 kostka droždí
  • 40 g cukru
  • 700 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 250 ml švestkových povidel
  • kakao, moučkový cukr a rozpuštěné máslo na vrch

Postup přípravy

Obrázek receptu na povidlové pařené knedlíky.
Recept na povidlové pařené knedlíky s kakaem nebo mákem

1. Zaděláme si na kvásek tak, že do mísy dáme teplé mléko, rozdrobené droždí, cukr a vše posypeme lžící mouky.

2. Kvásek zakryjeme utěrkou a necháme ho asi 10 minut pracovat na teplém místě.

3. Poté ve velké míse smícháme kvásek s moukou, vejcem, špetkou soli a rozpuštěným máslem.

4. Ručně vypracujeme krásné lesklé těsto a poté ho zakryjeme utěrkou a dáme na 45 minut kynou tna teplé místo.

5. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, položíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme přibližně 1 cm silný plát.

6. Nyní si nožem na pizzu nakrájíme těsto na čtverečky o velikosti cca 6 x 6 cm s doprostřed každého čtverečku dáme 1 lžičku švestkových povidel.

Těsto naplníme povidly.
Těsto naplníme povidly.

7. Protilehlé rohy spojíme a vytvarujeme kulaté buchty.

Vytvarujeme kulaté buchtičky.
Vytvarujeme kulaté buchtičky.

8. Ve velkém hrnci si přivedeme k varu asi 10 cm vody a navrch hrnce přivážeme čistou kuchyňskou utěrku místo pokličky.

9. Nad vroucí vodu do utěrky vyskládáme knedlíky s odstupy mezi sebou a zakryjeme je jiným hrncem.

Obrázek receptu na povidlové pařené knedlíky.
Recept na povidlové pařené knedlíky s kakaem nebo mákem

10. Takto vaříme v páře knedlíky 10 minut.

11. Podáváme posypané kakaem, moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.

Historie povidlových knedlíků

Tato podoba povidlových knedlíků se začala formovat někdy během 18. – 19. století. V této době se začaly ve středoevropské kuchyni používat více sladké náplně v kombinaci s kynutým těstem. Tyto kynuté knedlíky s ovocem se staly rychle oblíbeným jídlem zejména na venkově, protože zde byla snadno dostupná povidla. Většinou se knedlíky podávaly jako hlavní jídlo, protože byly levné a syté.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest