Dukátové buchtičky jsou synonymem pro sladkou nostalgii z dětství. Většina z nás si je pamatuje v mnoha kvalitativních variacích. Od těch ze školních jídelen, po ty opravdu nejpoctivější babiččiny dukátové buchtičky se šodů. A přesně takové kvalitní a poctivé si dnes připravíme úplně od základu. Zapomeneme na jakékoliv náhražky a nesmyslné polotovary. A tím mám na mysli i samotné buchtičky, pro které rozhodně nepůjdeme do supermarketu do oddělení pečiva.

Vanilkové šodů, nebo chcete-li vanilkový krém nebo vanilková šodó omáčka, je základem úspěchu celého jídla. Jeho příprava není nijak složitá, avšak pokud máme v plánu nastavit laťku na maximum, potřebujeme pravý vanilkový lusk. Vanilkové šodů je univerzální český krém, který má sice výhradní zastoupení u dukátových buchtiček. Často se s tímto lahodným krémem však setkáme také například u ovocných knedlíků nebo s jinými koláči a buchtami. V postupu receptu si detailně krok za krokem ukážeme, jak správně připravíme poctivé vanilkové šodů pro náročné strávníky. Přečtěte si také na konci článku více o šodó/šodů omáčce a také co musí pravá francouzská šodó omáčka obsahovat. (jinak se jedná o českou omáčku nebo spíše vanilkový krém)

Recept na domácí dukátové buchtičky

Délka přípravy 1h 30 minut včetně kynutí těsta, délka tepelné úpravy 25 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

Buchtičky:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 230 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g a 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu (dle chuti)

Vanilkový krém:

  • 1 l mléka
  • 8 žloutků
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžíce vanilkové dřeně z lusku

Postup přípravy buchtiček

1. Na kvásek si v menší misce smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím a navrch nasypeme 1 lžíci cukru a poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a dáme na 15 minut stranou, aby nám vzešel kvásek.

2. Ve větší míse smícháme zbytek mouky, vejce, 100 g rozpuštěného másla, špetku soli a případně nastrouhanou citronovou kůru.

3. Dále přisypeme cukr, vanilkový cukr a v poslední řadě hotový kvásek.

4. Nyní ručně vypracujeme těsto a jakmile je dokonale vláčné, dáme ho do misky, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Necháme vykynout těsto.
Necháme vykynout těsto.

5. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180˚C a po vykynutí těsto přendáme na pomoučněnou pracovní plochu.

6. Nyní z těsta nožem oddělujeme kousky, ze kterých postupně tvarujeme kuličky.

Těsto nožem porcujeme na malé kousky.
Těsto nožem porcujeme na malé kousky.

7. Tyto kuličky průběžně potíráme rozpuštěným máslem a skládáme je vedle sebe do zapékací mísy.

8. Takto vyskládané kuličky pečeme v předehřáté troubě 25 minut.

Pečeme dozlatova asi 25 minut.
Pečeme dozlatova asi 25 minut.

Příprava vanilkového šodů

1. Z vanilkového lusku vyškrábeme do hrnce dřeň a vyškrábaný lusk taktéž přihodíme do hrnce.

2. Do hrnce nalejeme mléko a vše spolu přivedeme k varu, ihned odstavíme (nevaříme).

3. Odebereme lusk a do vyšší pánve si nalejeme cca do 1/3 vodu, kterou přivedeme k varu.

4. Mezitím si v míse vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a během šlehání přiléváme horké vanilkové mléko.

5. Prázdný hrnec od mléka nyní vložíme do vroucí vody v pánvi a přesuneme do něj celou žloutkovou směs s mlékem.

6. Poctivě minimálně 5 minut mícháme do zhoustnutí, ale krém se nesmí vařit!

7. Dozlatova upečené buchtičky podáváme zalité vanilkovým krémem.

Proč vanilkové šodů nebo šodó?

Výraz “šodů” nebo “šodó” pochází z francouzského „chaud“, což znamená v překladu “horký”. Podstata názvu vyjadřuje bezpodmínečnou nutnost podávat krém horký. Ve Francii je znám ještě výraz “chaud-froid”, který označuje převážně takové omáčky, které můžeme podávat teplé i studené.

Pravá šodó omáčka je tradiční francouzská omáčka známá svým bohatým, krémovým charakterem a jemnou vanilkovou chutí

Základním rozdílem mezi pravou šodó a jinými podobnými omáčkami, jako je například sabayon, je použití vína. Zatímco sabayon se často připravuje s bílým vínem nebo šampaňským, šodó vyžaduje tradičně použití dezertního vína, jako je například Marsala nebo Sauternes. Což jí dodává specifickou sladkost a aroma.

Pravá šodó omáčka musí obsahovat žloutky, cukr, víno a vanilku. Tyto ingredience se šetrně zahřívají ve vodní lázni, což zajišťuje, že se žloutky nesrazí a omáčka zůstane jemná a hladká.

Příprava šodó začíná pečlivým šleháním žloutků s cukrem, dokud směs nezbledne a nezíská krémovou konzistenci. Poté se za stálého míchání přidá víno a vanilkový extrakt. Směs se pomalu zahřívá ve vodní lázni a neustále míchá, dokud nezhoustne a nezíská hebkou strukturu. Je důležité omáčku nevařit, aby se nesrazila. Jakmile je omáčka hotová, může být podávána teplá nebo studená, například s dezerty jako jsou bábovky nebo ovocné koláče.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest