U nás doma se od mého dětství, kam až moje paměť sahá připravoval kynutý knedlík doma a na páře. Nepamatuji, že by se knedlíky někdy kupovaly hotové. A to ještě k tomu býval vždycky jako zákusek sladký knedlík s čokoládou nebo s ořechy a šípkovou omáčkou. A této tradice se držím i já. Když už, tak už. Když už se dělá těsto na knedlíky, proč ho neudělat víc a nevyrobit i sladkou tečku?
Samozřejmě se těsto dělalo pouze kynuté, bez pečiva, a to se hodilo i na ty pařené “buchty”. Ale takové knedlíky se běžně dělaly na Slovensku. Tady v Česku jsou oblíbené houskové knedlíky a proto do nich přidáme i malinko pečiva a budeme se držet klasiky. Někdo houskové knedlíky vaří ve vodě, to já jsem nikdy nedělala, u nás se dělaly odjakživa v páře a dnes je dělám běžně v parním hrnci, který používám i na spoustu jiných věcí. Je jednoduchý, levný, moc praktický a proto ho moc doporučuji.
Recept na pařený kynutý houskový knedlík
Ingredience potřebné na přípravu knedlíku, lehounkého jako pára a pevného jako tradice
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hrubé mouky
- půl kostky droždí (nebo 1 balíček sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 125 ml vlažné vody
- 125 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 starší rohlík
Jak se připravují kynuté knedlíky nad párou – pařený knedlík
1. Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Do misky prosejeme mouku a přidáme ostatní ingredience a hotový kvásek.
2. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout cca 1-1,5 hodiny do zdvojnásobení objemu. Během kynutí těsto aspoň 2x promísíme.
3. Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 šišky knedlíků, které necháme přikryté utěrkou ještě 15 minut kynout.
4. V páře knedlík děláme 20-25 minut, po vyndání propícháme špejlí, aby odešla pára a ihned potřeme olejem, aby knedlík neokoral.
Tipy
Pečivo použijeme spíš starší, které nepustí do těsta tolik vlhkosti.
Místo parního hrnce můžete použít klasický paráček nad vodou v hrnci s pokličkou – funguje stejně dobře.

Osvědčené bramborové knedlíky z krupice
