Tento recept na kynuté knedlíky vařené v páře je jednoduše nejlepší a u nás se stal naprostou klasikou. Knedlíky jsou díky němu jemné a neuvěřitelně nadýchané, což je přesně to, co od ideálního knedlíku čekáme. Je to osvědčený recept, který jsem si oblíbila i já, a stane se jistě i vaším favoritem. Jsou skvělé k omáčkám, guláši i pečenému masu.

Z vlastní zkušenosti vím, že u knedlíků je klíčové nechat těsto pracovat a dodat mu dostatek vzduchu. Můj tip zní: I když je knedlíkové těsto poměrně tuhé, doporučuji ho během kynutí dvakrát promíchat nebo prohníst. Tím se uvolní oxid uhličitý, který brzdí kynutí, a kvasnice mohou pracovat efektivněji. Knedlík je pak jemnější a nadýchanější. Po vytažení z páry je naprosto nezbytné propíchat ho špejlí a ihned potřít olejem. To zabrání sražení kvůli horké páře a knedlík neokorá.

Recept na nadýchaný knedlík vařený na páře

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): 15 až 20 minut
  • Doba kynutí: 1 hodina (první kynutí s promícháním) plus 15 minut (druhé kynutí válečků)
  • Délka vaření v páře: 25 minut
  • Počet kusů: 4 až 5 válečků

Ingredience k přípravě kynutého knedlíku

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 21 gramů čerstvého droždí (půl kostky)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 125 mililitrů vlažného mléka
  • 125 mililitrů vlažné vody
  • 1 vejce
  • Olej (na potření knedlíků po uvaření)

Postup přípravy kynutého knedlíku vařeného na páře

1. Nejdříve se pusťte do přípravy kvásku.

2. Do menší misky rozdrobte 21 gramů čerstvého droždí. Přidejte jednu lžičku cukru125 mililitrů vlažné vody a odeberte dvě lžíce polohrubé mouky z připraveného množství.

3. Vše promíchejte. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechte kvásek na teplém místě pracovat – zhruba 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna.

Foto: Cooky.cz, recept na kynutý knedlík vařený na páře

4. Do velké mísy nasypte zbylou polohrubou mouku a přidejte jednu lžičku soli. Doprostřed mouky udělejte důlek.

5. Do důlku nalijte vzešlý kvásek. Přidejte dvě lžíce olejejedno celé vejce a 125 mililitrů vlažného mléka.

6. Všechny suroviny důkladně vypracujte v hladké, tužší těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu alespoň jedné hodiny.

7. Během kynutí těsto dvakrát promíchejte (nebo prohněťte rukama) – například po 20 a 40 minutách. Tím se uvolní plyn a těsto získá ideální nadýchanou strukturu.

8. Po vykynutí rozdělte těsto na 4 až 5 menších dílů. Z každého dílu vytvarujte váleček (nebo bochánek).

9. Válečky položte na pomoučený vál  čistou utěrku a nechte je dalších 15 minut kynout pod utěrkou. Nezapomeňte, že knedlíky ještě zvětší svůj objem.

10. Nyní si připravte aparaturu na vaření v páře. Do hrnce nalijte vodu (pozor, aby se nedotýkala pařáčku) a přiveďte ji k varu. Knedlíky umístěte na pařáček.

11. Knedlíky vařte v páře přesně 25 minut. Knedlíky se vaří na jeden zátah, proto během vaření neotvírejte poklici, aby neunikala pára.

12. Ihned po vytažení knedlíků z páry je propíchejte špejlí po celé ploše, aby odešla horká pára. Tím zabráníte jejich sražení.

13. Knedlíky potřete tenkou vrstvou oleje, aby neokoraly a zůstaly lesklé a vláčné. Nakrájejte na plátky ostrým nožem nití.

Recept na houskový knedlík, který je pařený

Pařený kynutý houskový knedlík: Lehounký jako pára, pevný jako tradice

Tipy redakce

  • Míchání během kynutí: Těsto promíchejte dvakrát během první hodiny kynutí. Tento krok dodá knedlíkům více vzduchu a zajistí, že budou maximálně jemné a nadýchané.
  • Propíchání špejlí: Propíchněte knedlíky ihned po vytažení z páry. Jedině tak umožníte únik horké páry z nitra a předejdete jejich gumové konzistenci.
  • Správná mouka: Použijte kvalitní polohrubou mouku, která je pro kynuté knedlíky vařené na páře ideální a zaručuje jejich lehkost.
  • Místo na plechu: Knedlíky nechte na plechu dostatek místa, protože během druhého kynutí a zejména během vaření v páře hodně zvětší svůj objem.
Obrázek receptu na hovězí srdce na špeku.

Hovězí srdce na špeku s domácím knedlíkem ze staročeské kuchyně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest