Pokud máte rádi med, je recept jako stvořený pro vás. Nejedná se přímo o medovník, ale o několika patrový dort s medem a vanilkovým krémem. Jemná textura a autentická chuť jsou důležitými přednostmi tohoto dezertu. Zprvu může vypadat trochu fádně, avšak po prvním soustu vás naprosto odzbrojí. Ale pokud ho mírně dozdobíte, poslouží vám klidně jako narozeninový dort. Pro co nejlepší chuť použijte domácí med od včelaře, máte-li k němu přístup.

Recept na medové řezy s vanilkovým krémem

Délka přípravy do 2 hodin.

Obrázek receptu na medový dort s krémem.
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na medový dort s vanilkovým krémem.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 25 g másla
  • 1 lžička kypřícího prášku nebo jedlé sody

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 150 g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt

Postup přípravy na korpus

1. Vejce šleháme s cukrem ve skleněné nebo kovové míse, dokud směs nezdvojnásobí objem.

2. Přidáme med a máslo. Mísu s touto směsí dáme do horké vodní lázně a a mícháme, dokud se nerozpustí cukr.

3. Přidáme kypřící prášek a ve vodní lázni promícháme, aby nám těsto nabylo na objemu.

4. Odstavíme z vodní lázně a přidáme mouku. Opět promícháme.

5. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.

6. Plech o rozměru 30 x 20 cm vysypeme moukou a na dno vyválíme nebo roztáhneme první díl těsta.

7. Těsto propícháme vidličkou a pečeme ho v předehřáté troubě dozlatova asi 10 minut.

8. Takto upečeme všechny díly postupně.

Postup přípravy vanilkového krému

1. V míse si ušleháme žloutky s cukrem. Jakmile je směs bělejší, přidáme škrob a zapracujeme ho.

2. Směs dáme na sporák a za stálého míchání nalejeme mléko.

3. Hřejeme (ale nevaříme) do zhoustnutí.

4. Odstavíme a za občasného promíchání necháme vychladnout.

5. Nyní přidáme vyšlehané máslo, které do pudingu zamícháme.

6. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a promícháme.

7. Krém rozdělíme na 4 stejné díly a postupně namažeme a navrstvíme dort.

8. Dáme dort do lednice, dokud krém neztuhne.

Med.
Zdroj obrázku: depositphotos, Med.

Tipy pro tento recept

  1. Pečení korpusu velmi dobře hlídejte, snadno se připálí.
  2. Máte-li velkou trpělivost a zručnost, můžete pláty těsta roztahat natolik, že vám vznikne 5 plátů.

Zajímavosti o medu

Med lidé sbírali již před 8 tisíci lety. Egypťané ho používali nejen jako potravinu, ale také pro balzamování těl. Med vzniká tak, že včely nasbírají nektar z květin, který donesou do úlu. Tak nektar enzymy přemění v med. Včely jsou dokonce natolik inteligentní, že si samy postaví 6 úhelníkové buňky z vosku, kde med máváním křídel odpařují, aby se zvýšila jeho trvanlivost.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest