Tohle jídlo už dávno zdomácnělo i mimo Asii a musím říct, že patří mezi moje vůbec nejoblíbenější asijské pokrmy. V restauracích s asijskou kuchyní na ni narazíte skoro vždycky – a není divu. Je výrazná, voňavá a plná chutí. Není to přitom jedna konkrétní polévka s přesným receptem, ale spíš typ polévky, která spojuje kyselost, pálivost a bohatou směs surovin – maso, vejce, tofu, houby, zeleninu, někdy i nudle. Přesně ta kombinace, která vás zahřeje a přitom osvěží.

Polévka pochází z čínské provincie, která je známá svou ostrou a aromatickou kuchyní. U nás se jí říká „pekingská“, ale to je spíš pozůstatek devadesátých let, kdy zněl Peking exoticky a lákavě. Její pravý čínský název je Suan La Tang – a tam ji jedí snad na každém rohu. Původně to bývala skromná polévka chudších vrstev, které do ní dávaly zbytky masa a zeleniny, a chuť doladily octem a pepřem. Dnes má desítky verzí po celém světě – od jednoduchých až po luxusní varianty s krevetami nebo kachním masem. Já osobně mám nejraději tu klasickou, poctivou, kde se kyselá a pálivá chuť krásně doplňují. A vždycky, když ji vařím, provoní celou kuchyň a připomene mi vůni malých asijských bister, kam dodnes ráda chodím.

Recept na Pekingskou polévku

Ingredience potřebné na přípravu pálivé a kyselé polévky

  • 3 l kuřecího vývaru
  • 200 g kuřecích prsou
  • 150-200 g sýra Tofu
  • 100 g houby Jidášovo ucho
  • 150 g pórku
  • 150 g mrkve
  • 100 g červené papriky
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 3-4 rozšlehané vejce
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1-2 lžičky mletého chilli
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 4-6 lžíc Solamylu rozmíchaného ve studené vodě (podle toho, jak hustou polévku chcete)
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli

Postup přípravy pekingské polévky Suan La Tang

1. V kastrolu na troše oleje orestujeme drobně nakrájené (spíše natrhané) kuřecí prsa a přidáme drobně nakrájené chilli papričky. Opékáme dozlatova.

2. Dále na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a drobně nakrájíme pórek, přidáme k masu a poté přidáme nastrouhanou červenou papriku a zelí. Posypeme mletým chilli a zalijeme kuřecím vývarem. Necháme vařit 20 minut.

3. Jidášovo ucho a Tofu si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Dochutíme rýžovým octem a sójovou omáčkou.

4. Za stálého vaření a míchání přiléváme rozmíchaná vajíčka a Solamyl rozmíchaný ve vodě. Vaříme dalších 10-15 minut na mírném ohni a na talíři posypeme jarní cibulkou.

Zajímavosti:

Polévka je aromatická, výživná a lehce návyková. V Číně je oblíbená i jako léčivá polévka, která podporuje trávení a krevní oběh. Podávat jí můžeme s kouskem bílého pečiva, ale výborná je i samotná. V Číně se podává spíš samotná nebo s rýží.

Obrázek receptu na vietnamskou polévku Pho Bo.

Legendární hovězí vývar Pho Bo: Tajemství vietnamské kuchyně tažené 11 hodin

Obrázek k receptu na českou čínu

Česká “Čína” z jedné pánve: Křehké marinované maso plné asijských chutí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest