Tohle jídlo už dávno zdomácnělo i mimo Asii a musím říct, že patří mezi moje vůbec nejoblíbenější asijské pokrmy. V restauracích s asijskou kuchyní na ni narazíte skoro vždycky – a není divu. Je výrazná, voňavá a plná chutí. Není to přitom jedna konkrétní polévka s přesným receptem, ale spíš typ polévky, která spojuje kyselost, pálivost a bohatou směs surovin – maso, vejce, tofu, houby, zeleninu, někdy i nudle. Přesně ta kombinace, která vás zahřeje a přitom osvěží.
Polévka pochází z čínské provincie, která je známá svou ostrou a aromatickou kuchyní. U nás se jí říká „pekingská“, ale to je spíš pozůstatek devadesátých let, kdy zněl Peking exoticky a lákavě. Její pravý čínský název je Suan La Tang – a tam ji jedí snad na každém rohu. Původně to bývala skromná polévka chudších vrstev, které do ní dávaly zbytky masa a zeleniny, a chuť doladily octem a pepřem. Dnes má desítky verzí po celém světě – od jednoduchých až po luxusní varianty s krevetami nebo kachním masem. Já osobně mám nejraději tu klasickou, poctivou, kde se kyselá a pálivá chuť krásně doplňují. A vždycky, když ji vařím, provoní celou kuchyň a připomene mi vůni malých asijských bister, kam dodnes ráda chodím.
Recept na Pekingskou polévku
Ingredience potřebné na přípravu pálivé a kyselé polévky
- 3 l kuřecího vývaru
- 200 g kuřecích prsou
- 150-200 g sýra Tofu
- 100 g houby Jidášovo ucho
- 150 g pórku
- 150 g mrkve
- 100 g červené papriky
- 1/4 hlávkového zelí
- 3-4 rozšlehané vejce
- 1 čerstvá chilli paprička
- 8 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rýžového octa
- 1-2 lžičky mletého chilli
- 2 stonky jarní cibulky
- 4-6 lžíc Solamylu rozmíchaného ve studené vodě (podle toho, jak hustou polévku chcete)
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
Postup přípravy pekingské polévky Suan La Tang
1. V kastrolu na troše oleje orestujeme drobně nakrájené (spíše natrhané) kuřecí prsa a přidáme drobně nakrájené chilli papričky. Opékáme dozlatova.
2. Dále na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a drobně nakrájíme pórek, přidáme k masu a poté přidáme nastrouhanou červenou papriku a zelí. Posypeme mletým chilli a zalijeme kuřecím vývarem. Necháme vařit 20 minut.
3. Jidášovo ucho a Tofu si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Dochutíme rýžovým octem a sójovou omáčkou.
4. Za stálého vaření a míchání přiléváme rozmíchaná vajíčka a Solamyl rozmíchaný ve vodě. Vaříme dalších 10-15 minut na mírném ohni a na talíři posypeme jarní cibulkou.
Zajímavosti:
Polévka je aromatická, výživná a lehce návyková. V Číně je oblíbená i jako léčivá polévka, která podporuje trávení a krevní oběh. Podávat jí můžeme s kouskem bílého pečiva, ale výborná je i samotná. V Číně se podává spíš samotná nebo s rýží.

Legendární hovězí vývar Pho Bo: Tajemství vietnamské kuchyně tažené 11 hodin

Česká “Čína” z jedné pánve: Křehké marinované maso plné asijských chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková