Výbornou volbou jak pro všední dny, tak pro slavnostní příležitosti, když máme chuť na šťavnatý, lahodý a voňavý dezert je právě tento jablečný dort. Tento 4-vrstvý okouzlující dezert spojuje v sobě svěžest jablek, vláčné těsto a jemný krém. Díky více vrstvám se dort stává bohatým a vizuálně atraktivním. Jablečný dort je oblíbený nejen na podzim, ale po celý rok, když právě jablka jsou k mání každý den v roce. Tyto jablečné řezy se skládají ke své dokonalosti z čokoládového těsta, světlého piškotového těsta. Následně vytvoříme vrstvy z jablečné a krémové náplň a pro vizuální efekt je možné použít zelené želé a potravinářské barvivo. Vše na závěr zdobí čokoládová poleva. Ano, tento dezert je složitější a proto se hodí spíše na slavnostní příležitosti, kde chceme oslnit nebo někoho obdarovat opravdu něčím speciálním.
Recept na perfektní jablečný 4-vrstvý dort
Ingredience na přípravu
Čokoládové těsto
- 400 g kefíru
- 200 g cukru
- 1 KL vanilkového cukru
- 4 vejce
- 100 g másla
- 40 g kakaa
- 350 g mouky
- 1 KL jedlé sody
- 1PL octu
Světlé piškotové těsto
- 6 vajec
- 170 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 80 g mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- zelené potravinářské barvivo (volitelné)
Jablečná náplň
- 1,5 kg jablek
- zelené želé (například 2 ks kiwi anebo galaretka)
Krémová náplň
- 0,7 l mléka
- 150 g cukru
- 2 balíčky vanilkového pudinku (lze nahradit maizenou)
- 400 g másla
- kůra z 1/2 citronu
Sirup na namáčení
- 70 ml mléka
- 2 KL cukru
Poleva
- 100 g čokolády
- 2 PL mléka
- 1 PL másla
Postup
1. V šlehači vyšleháme kefír s cukrem, vanilkou, vejci a přidáme změklé máslo do pěny, přidáme postupně mouku a kakaem a nakonec ocet. Promícháme.
2. Vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.
3. Na piškotové těsto si v šlehači vyšleháme bílky, přidáme cukr, pak postupně žloutky. Nakonec ručně vmícháme škrob, mouku a prášek do pečiva. Jemně promícháme.
4. Vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů 30 minut.
5. Než nám těsta vychladnou, uvaříme si krém. Mléko na krém dáme vařit s cukrem a vanilkou, ale odebereme cca 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme pudink. Do vařícího mléka s cukrem vlijeme pudinkovou směs, přidáme kůru z citronu a uvaříme hustý pudink. Pudink mírně vychladíme a povrch přikryjeme folií, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme vychladit na pokojovou teplotu.
6. Jablka oloupeme a na hrubo nastrouháme. Do jablek přidáme rozmačkané kiwi (galaretku) a pár minut podusíme, než se nám vypaří z jablek voda a galaretka, nebo kiwi se spojí s jablky.
7. Tmavé i světlé těsto rozřízneme dlouhým nožem na hubenější platy.
8. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo a postupně po lžících přidáváme vychlazený pudink.
9. Tmavé těsto pokapeme mléčným sirupem a namažeme polovinou pudinkového krému.
10, Přikryjeme světlým platem těsta.
11. Na světlý plát těsta navrstvíme jablečnou náplň a přikryjeme druhým světlým těstem.
12. Na světlé těsto namažeme druhou polovinu pudinkové náplně a přikryjeme tmavým těstem.
13. Strany dortu potřeme zbytkem krému a vršek dortu polejeme čokoládovou polevou.
14. Strany dortu omítneme drobně nastrouhanou čokoládou a vrch dortu ozdobíme bílou rozpuštěnou čokoládou .
Dokončení
Dort necháme několik hodin v lednici, aby se vrstvy spojily a chutě prolnuly, podáváme jej vychlazený, aby dort krásně držel a měl svěží chuť. Pro ty co neznají galaretku – je to směs podobná želatině – děla se z ní želé, ale čím doplníme jablka, záleží na nás, galaretku pravděpodobně koupíme pouze v Polsku. Dort v receptu je dělaný za pomoci kiwi.