Výbornou volbou jak pro všední dny, tak pro slavnostní příležitosti, když máme chuť na šťavnatý, lahodý a voňavý dezert je právě tento jablečný dort. Tento 4-vrstvý okouzlující dezert spojuje v sobě svěžest jablek, vláčné těsto a jemný krém. Díky více vrstvám se dort stává bohatým a vizuálně atraktivním. Jablečný dort je oblíbený nejen na podzim, ale po celý rok, když právě jablka jsou k mání každý den v roce. Tyto jablečné řezy se skládají ke své dokonalosti z čokoládového těsta, světlého piškotového těsta. Následně vytvoříme vrstvy z jablečné a krémové náplň a pro vizuální efekt je možné použít zelené želé a potravinářské barvivo. Vše na závěr zdobí čokoládová poleva. Ano, tento dezert je složitější a proto se hodí spíše na slavnostní příležitosti, kde chceme oslnit nebo někoho obdarovat opravdu něčím speciálním.

Recept na perfektní jablečný 4-vrstvý dort

Ingredience na přípravu

Čokoládové těsto

  • 400 g kefíru
  • 200 g cukru
  • 1 KL vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 40 g kakaa
  • 350 g mouky
  • 1 KL jedlé sody
  • 1PL octu

Světlé piškotové těsto

  • 6 vajec
  • 170 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 80 g mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • zelené potravinářské barvivo (volitelné)

Jablečná náplň

  • 1,5 kg jablek
  • zelené želé (například 2 ks kiwi anebo galaretka)

Krémová náplň

  • 0,7 l mléka
  • 150 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinku (lze nahradit maizenou)
  • 400 g másla
  • kůra z 1/2 citronu

Sirup na namáčení

  • 70 ml mléka
  • 2 KL cukru

Poleva

  • 100 g čokolády
  • 2 PL mléka
  • 1 PL másla

Postup

1. V šlehači vyšleháme kefír s cukrem, vanilkou, vejci a přidáme změklé máslo do pěny, přidáme postupně mouku a kakaem a nakonec ocet. Promícháme.

Připravíme si tmavé těsto.
Zdroj obrázku: Lidia2000-k9r, Připravíme si tmavé těsto.

2. Vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

Upečeme v troubě
Původ obrázku: Lidia2000-k9r, Upečeme v troubě.

3. Na piškotové těsto si v šlehači vyšleháme bílky, přidáme cukr, pak postupně žloutky. Nakonec ručně vmícháme škrob, mouku a prášek do pečiva. Jemně promícháme.

Připravíme si světlé těsto.
Zdroj obrázku: Lidia2000-k9r, Připravíme si světlé těsto.

4. Vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů 30 minut.

Upečeme v troubě.
Původ obrázku: Lidia2000-k9r, Upečeme v troubě.

5. Než nám těsta vychladnou, uvaříme si krém. Mléko na krém dáme vařit s cukrem a vanilkou, ale odebereme cca 2 dl mléka, ve kterém rozmícháme pudink. Do vařícího mléka s cukrem vlijeme pudinkovou směs, přidáme kůru z citronu a uvaříme hustý pudink. Pudink mírně vychladíme a povrch přikryjeme folií, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Obrázek receptu na Perfektní jablečný 4-vrstvý dort.
Zdroj obrázku: Lidia2000 k9r, Recept na Perfektní jablečný 4-vrstvý dort.

6. Jablka oloupeme a na hrubo nastrouháme. Do jablek přidáme rozmačkané kiwi (galaretku) a pár minut podusíme, než se nám vypaří z jablek voda a galaretka, nebo kiwi se spojí s jablky.

Jablka nastrouháme na hrubo.
Původ obrázku: Lidia2000-k9r, Jablka nastrouháme na hrubo.
Jablka smícháme s kiwi a podusíme.
Zdroj obrázku: Lidia2000-k9r, Jablka smícháme s kiwi a podusíme.

7. Tmavé i světlé těsto rozřízneme dlouhým nožem na hubenější platy.

Obě těsta podélně rozřízneme.
Původ obrázku: Lidia2000-k9r, Obě těsta podélně rozřízneme.

8. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo a postupně po lžících přidáváme vychlazený pudink.

9. Tmavé těsto pokapeme mléčným sirupem a namažeme polovinou pudinkového krému.

10, Přikryjeme světlým platem těsta.

11. Na světlý plát těsta navrstvíme jablečnou náplň a přikryjeme druhým světlým těstem.

12. Na světlé těsto namažeme druhou polovinu pudinkové náplně a přikryjeme tmavým těstem.

13. Strany dortu potřeme zbytkem krému a vršek dortu polejeme čokoládovou polevou.

Strany dortu potřeme zbytkem krému.
Původ obrázku: Lidia2000-k9r, Strany dortu potřeme zbytkem krému.

14. Strany dortu omítneme drobně nastrouhanou čokoládou a vrch dortu ozdobíme bílou rozpuštěnou čokoládou .

Zdobíme bílou čokoládou, strany postrouhanou čokoládou.
Zdroj obrázku: Lidia2000-k9r, Zdobíme bílou čokoládou, strany postrouhanou čokoládou.

Dokončení

Dort necháme několik hodin v lednici, aby se vrstvy spojily a chutě prolnuly, podáváme jej vychlazený, aby dort krásně držel a měl svěží chuť. Pro ty co neznají galaretku – je to směs podobná želatině – děla se z ní želé, ale čím doplníme jablka, záleží na nás, galaretku pravděpodobně koupíme pouze v Polsku. Dort v receptu je dělaný za pomoci kiwi.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest