Perníčky si většinou spojíme s Vánocemi nebo Velikonocemi. Ale co kdybychom si dnes ukázali, jak využít domácí či kupované perníčky obalené v čokoládě pro přípravu dortu?

Tento dort má ve světě spoustu variant. V některých státech je sladší a zdobený krémem, někde bývá slaný a pikantní plněný sýrem a špenátem. Nicméně všude má bohatou historii a někde je taky nazývaný jako Napoleonka, tento název údajně nemá se slavným císařem Napoleonem žádnou souvislost.

Recept na Perníkový dort: sladký, čokoládový a zdobený plněnými perníčky

Ingredience na přípravu těsta

  • 2 vejce
  • 3/4 šálku cukru krystal
  • 75 ml mléka
  • 250 ml rozpuštěného vychladlého másla
  • 200 ml Coca-Coly (originální má stejně nejlepší chuť)
  • 2 hrnky proseté pšeničné mouky
  • 3 zarovnané polévkové lžíce prosetého kakaa
  • 2 vrchovaté kávová lžička prášku do pečiva

Ingredience na přípravu náplň

  • 3 vanilkové nebo smetanové pudinky (dodat cukr podle návodu na obalu)
  • 1 l vody
  • 2 želé (galaretky) libovolné barvy, například citrónové
  • 25 g změklého másla

Ingredience na zdobení

  • 200 – 400 g plněných perníčků v čokoládě (záleží jak daleko je chcete mít vedle sebe)
  • 1/2 tabulky čokolády
  • 3 polévkové lžíce smetany na šlehání

Postup přípravy

1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, vychladlé máslo, Coca-Colu a mícháme, dokud se ingredience nespojí.

2. V samostatné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a přidáme k vaječné směsi. Řádně rozmícháme a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti cca 25×20 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Vychladíme.

3. V kastrolu rozmícháme v 1 l vody 3 pudinky a cukr. Přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Odstavíme z ohně a zamícháme 2 galaretky a mícháme, dokud se galaretky (želé) nerozpustí. Necháme řádně vychladit.

4. V šlehači vyšleháme změklé máslo, ke kterému po lžících přidáváme vychlazenou pudinkovou hmotu a vyšleháme hladký krém.

5. Vychladlé těsto podélně rozřízneme, aby nám vznikly dva platy. Na jedn z platů namažeme 1/2 náplně a přikryjeme druhým platem.

První plat namažeme krémem, přikryjeme druhým platem a namažeme krémem.
Zdroj: BombowaKuchnia, První plat namažeme krémem, přikryjeme druhým platem a namažeme krémem.

6. Rozetřeme druhou polovinu náplně a poklademe perníčky. Povrch dortu ještě pocákáme polevou z čokolády a horké smetany.

Poklademe perníčky a pocákáme polevou.
Zdroj: BombowaKuchnia, Poklademe perníčky a pocákáme polevou.

Doporučení

Dort nechte v chladu odležet cca 12 hodin aby suroviny nasákly a změkly. Můžete ho podávat s neslazenou a studenou šlehačkou. Přejeme dobrou chuť.

Obrázek receptu na Napoleonův dort.

Napoleonův dort originál – dezert, který Vás dostane do kolen – pudingový krém, 3 máslové vrstvy, čokoládovo-vanilková poleva

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest