Perníčky si většinou spojíme s Vánocemi nebo Velikonocemi. Ale co kdybychom si dnes ukázali, jak využít domácí či kupované perníčky obalené v čokoládě pro přípravu dortu?
Tento dort má ve světě spoustu variant. V některých státech je sladší a zdobený krémem, někde bývá slaný a pikantní plněný sýrem a špenátem. Nicméně všude má bohatou historii a někde je taky nazývaný jako Napoleonka, tento název údajně nemá se slavným císařem Napoleonem žádnou souvislost.
Recept na Perníkový dort: sladký, čokoládový a zdobený plněnými perníčky
Ingredience na přípravu těsta
- 2 vejce
- 3/4 šálku cukru krystal
- 75 ml mléka
- 250 ml rozpuštěného vychladlého másla
- 200 ml Coca-Coly (originální má stejně nejlepší chuť)
- 2 hrnky proseté pšeničné mouky
- 3 zarovnané polévkové lžíce prosetého kakaa
- 2 vrchovaté kávová lžička prášku do pečiva
Ingredience na přípravu náplň
- 3 vanilkové nebo smetanové pudinky (dodat cukr podle návodu na obalu)
- 1 l vody
- 2 želé (galaretky) libovolné barvy, například citrónové
- 25 g změklého másla
Ingredience na zdobení
- 200 – 400 g plněných perníčků v čokoládě (záleží jak daleko je chcete mít vedle sebe)
- 1/2 tabulky čokolády
- 3 polévkové lžíce smetany na šlehání
Postup přípravy
1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, vychladlé máslo, Coca-Colu a mícháme, dokud se ingredience nespojí.
2. V samostatné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a přidáme k vaječné směsi. Řádně rozmícháme a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti cca 25×20 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Vychladíme.
3. V kastrolu rozmícháme v 1 l vody 3 pudinky a cukr. Přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Odstavíme z ohně a zamícháme 2 galaretky a mícháme, dokud se galaretky (želé) nerozpustí. Necháme řádně vychladit.
4. V šlehači vyšleháme změklé máslo, ke kterému po lžících přidáváme vychlazenou pudinkovou hmotu a vyšleháme hladký krém.
5. Vychladlé těsto podélně rozřízneme, aby nám vznikly dva platy. Na jedn z platů namažeme 1/2 náplně a přikryjeme druhým platem.
6. Rozetřeme druhou polovinu náplně a poklademe perníčky. Povrch dortu ještě pocákáme polevou z čokolády a horké smetany.
Doporučení
Dort nechte v chladu odležet cca 12 hodin aby suroviny nasákly a změkly. Můžete ho podávat s neslazenou a studenou šlehačkou. Přejeme dobrou chuť.