Perník je jedním z těch dezertů, které nás vrací do dětství, aspoň já to tak mám. Tento tradiční český moučník má mnoho variant. Moje maminka například perník nepromazávala marmeládou, ale vždy jsme měli čokoládovou polevu. Já si vyzobala z každého rodinného receptu něco a podle toho vytvořila svůj perník. Můj recept na perník má uvnitř těsta povidla, díky povidlům je těsto krásně vláčné. Perník promazávám vždy marmeládou (někdo může i povidly, ale tak velký fanoušek povidel nejsem, proto jsou jen v těstě), polévám čokoládou (je možné vynechat), pak sypu nastrouhaným kokosem nebo vlašskými ořechy).

Suroviny na perník
Foto: Cooky.cz, Připravené suroviny na perník

Recept na domácí Perník

Potřebné ingredience:

  • 400 g polhrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 4 lžíce povidel

Suroviny na závěr:

  • 100 g hořké čokolády + 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g marmelády nebo povidel (na promazání perníku)
  • mletý kokos nebo ořechy na posypání

Postup:

1. V míse smícháme mouku, cukr, kakao, perníkové koření a prášek do pečiva. Následně přidáme vejce s mlékem, olejem a povidla. Vše pečlivě promícháme dohromady.

Připravené těsto na perník
Foto: Cooky.cz, Připravené těsto na perník

2. Těsto vylijeme do připravené formy moje má 30 x 20 cm. Formu buď vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem.

3. Perník pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut, dokud není povrch zlatavý a při testu špejlí – zapíchnutá špejle do středu nevyjde čistá.

4. Hotový perník necháme na mřížce vychladnout.

Upečený perník ve formě
Foto: Cooky.cz, Upečený perník ve formě

5. Když je perník vychladlý, rozřízneme ho a promažeme oblíbenou marmeládou nebo povidly. Následně připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu se smetanou, mícháme dokud nevznikne hladká poleva. Hotovou polevou přelijeme perník, polevu necháme ztuhnout. A jako poslední krok je posypání perníku.

Hotovo, podáváme ideálně za pár hodin nebo druhý den.

Dobrou chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest