Příprava vepřového masa může být různá, ale chceme li si pochutnat na vepřové pečeni naplněné ingrediencemi, které máme rádi, upečeme si plněnou roládu z vepřové pečeně. Naplněné maso je hezky šťavnaté a chutě naplněné v roládě se nám pečením krásně spojí. V kombinaci například s kvalitní bramborovou kaší a kyselou okurkou anebo naloženými kyselými houbami můžeme vytvořit úžasný obídek.

Recept na plněnou roládu z vepřové pečeně

Ingredience k přípravě

  • 1 kg vepřové pečeně vcelku
  • sůl a pepř
  • tymián
  • česnek podle chuti
  • plnotučná hořčice
  • 100-150 g anglické slaniny
  • omeleta z 5 vajec s trochou nasekané pažitky
  • červená paprika
  • kyselé okurky
  • grilovací nebo jiné koření
  • trochu drceného kmínu
  • potravinářský provázek na ovázání rolády
  • cibule, česnek a sádlo do pekáčku

Postup

1. Vepřovou pečeni rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným čerstvým tymiánem, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Poklademe plátky anglické slaniny.

2. Z 5 vajec uděláme omeletu, do které přidáme i nasekanou pažitku. Omeletu rozkrojíme na dvě poloviny a rozprostřeme na plát, pak poklademe proužky papriky a okurek.

Na vrstvu slaniny dáme upečenou omeletu.
Na vrstvu slaniny dáme upečenou omeletu.

3. Pevně stočíme roládu a svážeme potravinářským provázkem. Posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem. Vložíme do pekáčku, přidáme 1-2 lžíce sádla , nasekaný česnek, na větší kusy nakrájenou velkou cibuli a větvičku rozmarýnu. Pečeme přikryté v troubě na 190 st. a před koncem pečení necháme odkryté. Pečeme asi 1,5 hodiny.

Roládu ochutíme.
Roládu ochutíme.
Pečeme v troubě.
Pečeme v troubě.

4. Pak roládu vyjmeme a zabalíme do pečícího papíru a pak do alobalu. Pekáček s výpekem dáme na plotnu a oškrábeme z okrajů vše připečené, necháme vysmahnout, malinko zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou, promícháme, provaříme a přecedíme.

5. Roládu rozbalíme a odstraníme provázek. Nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do pekáčku.

Tip na závěr

Pokud chcete experimentovat, do náplně můžete přidat špenát, hříbky nebo třeba sušená rajčata. Vepřová roláda je univerzální a můžete si ji pokaždé připravit trochu jinak.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest