Příprava vepřového masa může být různá, ale chceme li si pochutnat na vepřové pečeni naplněné ingrediencemi, které máme rádi, upečeme si plněnou roládu z vepřové pečeně. Naplněné maso je hezky šťavnaté a chutě naplněné v roládě se nám pečením krásně spojí. V kombinaci například s kvalitní bramborovou kaší a kyselou okurkou anebo naloženými kyselými houbami můžeme vytvořit úžasný obídek.
Recept na plněnou roládu z vepřové pečeně
Ingredience k přípravě
- 1 kg vepřové pečeně vcelku
- sůl a pepř
- tymián
- česnek podle chuti
- plnotučná hořčice
- 100-150 g anglické slaniny
- omeleta z 5 vajec s trochou nasekané pažitky
- červená paprika
- kyselé okurky
- grilovací nebo jiné koření
- trochu drceného kmínu
- potravinářský provázek na ovázání rolády
- cibule, česnek a sádlo do pekáčku
Postup
1. Vepřovou pečeni rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným čerstvým tymiánem, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Poklademe plátky anglické slaniny.
2. Z 5 vajec uděláme omeletu, do které přidáme i nasekanou pažitku. Omeletu rozkrojíme na dvě poloviny a rozprostřeme na plát, pak poklademe proužky papriky a okurek.
3. Pevně stočíme roládu a svážeme potravinářským provázkem. Posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem. Vložíme do pekáčku, přidáme 1-2 lžíce sádla , nasekaný česnek, na větší kusy nakrájenou velkou cibuli a větvičku rozmarýnu. Pečeme přikryté v troubě na 190 st. a před koncem pečení necháme odkryté. Pečeme asi 1,5 hodiny.
4. Pak roládu vyjmeme a zabalíme do pečícího papíru a pak do alobalu. Pekáček s výpekem dáme na plotnu a oškrábeme z okrajů vše připečené, necháme vysmahnout, malinko zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou, promícháme, provaříme a přecedíme.
5. Roládu rozbalíme a odstraníme provázek. Nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do pekáčku.
Tip na závěr
Pokud chcete experimentovat, do náplně můžete přidat špenát, hříbky nebo třeba sušená rajčata. Vepřová roláda je univerzální a můžete si ji pokaždé připravit trochu jinak.