Z některých pokrmů vesnický původ doslova srší. To je případ přesně těchto plněných bochánků, které zastoupí výživnou a sytou svačinu pro všechny případy. Připravíte je z naprosto obyčejných surovin, které byly dříve dobře dostupné na venkově. Přestože se zdá, že jsou bochánky příliš prosté, výsledek je doslova královský.
Musíme si ale povědět trochu o náplni, kterou jsou bochánky naplněné. Konkrétně jde o jednoho tajného hráče, kterého by jste možná nečekali. Součástí náplně je totiž jedno menší jablko, které ale hraje velkou roli. Nádherně zaobluje kyselost zelí a dodává náplni příjemnou šťavnatost.
Recept na bochánky plněné zelím a uzeným masem
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- špetka cukru
Náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 1 malé jablko
- trocha cukru
- sůl a pepř
- 1 cibule
- trocha oleje
- 350 g vařeného uzeného masa
- vejce na potření
Postup přípravy plněných bochánků
1. Nejprve si připravíme náplň. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájené kysané zelí, osolíme, opepříme, přidáme oloupané nastrouhané jablko a podle chuti přidáme cukr, trochu podlijeme vodou a dusíme.
2. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a lžičku mouky, zalijeme trochou vlažného mléka a promícháme. Necháme vzejít.
3. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a pepřem, přilijeme kvásek, olej, zbylé mléko s rozšlehanými vejci a vypracujeme těsto.
4. Poprášíme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout.

Skořicové bochánky: Křehká sladkost, která pohladí chuťové pohárky
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 stejně velkých dílků.
6. Každý dílek naplníme zelím a nakrájeným uzeným a zabalíme.
7. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.
9. Před koncem pečení můžeme bochánky ještě posypat nastrouhaným sýrem.
Zajímavé bochánky z venkova
Podobné pečivo bylo oblíbené při polních pracích a během žní, protože vydrželo dlouho čerstvé a dobře se přenášelo.
Kysané zelí je nejen chutné, ale i prospěšné pro trávení, zejména v kombinaci s tučnějšími potravinami, jako je uzené maso.
Bochánky lze zamrazit a mít tak po ruce skvělou svačinu nebo rychlý oběd kdykoli.

Voňavé kynuté bochánky s houbovým překvapením uvnitř
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI