Z některých pokrmů vesnický původ doslova srší. To je případ přesně těchto plněných bochánků, které zastoupí výživnou a sytou svačinu pro všechny případy. Připravíte je z naprosto obyčejných surovin, které byly dříve dobře dostupné na venkově. Přestože se zdá, že jsou bochánky příliš prosté, výsledek je doslova královský.

Musíme si ale povědět trochu o náplni, kterou jsou bochánky naplněné. Konkrétně jde o jednoho tajného hráče, kterého by jste možná nečekali. Součástí náplně je totiž jedno menší jablko, které ale hraje velkou roli. Nádherně zaobluje kyselost zelí a dodává náplni příjemnou šťavnatost.

Recept na bochánky plněné zelím a uzeným masem

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • špetka cukru

Náplň:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 malé jablko
  • trocha cukru
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • trocha oleje
  • 350 g vařeného uzeného masa
  • vejce na potření

Postup přípravy plněných bochánků

1. Nejprve si připravíme náplň. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájené kysané zelí, osolíme, opepříme, přidáme oloupané nastrouhané jablko a podle chuti přidáme cukr, trochu podlijeme vodou a dusíme.

2. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a lžičku mouky, zalijeme trochou vlažného mléka a promícháme. Necháme vzejít.

3. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a pepřem, přilijeme kvásek, olej, zbylé mléko s rozšlehanými vejci a vypracujeme těsto.

4. Poprášíme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout.

Skořicové bochánky, smažené

Skořicové bochánky: Křehká sladkost, která pohladí chuťové pohárky

5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 stejně velkých dílků.

6. Každý dílek naplníme zelím a nakrájeným uzeným a zabalíme.

7. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

9. Před koncem pečení můžeme bochánky ještě posypat nastrouhaným sýrem.

Uzené maso do bochánků.
Foto: freepik.com, Uzené maso do bochánků.

Zajímavé bochánky z venkova

Podobné pečivo bylo oblíbené při polních pracích a během žní, protože vydrželo dlouho čerstvé a dobře se přenášelo.

Kysané zelí je nejen chutné, ale i prospěšné pro trávení, zejména v kombinaci s tučnějšími potravinami, jako je uzené maso.

Bochánky lze zamrazit a mít tak po ruce skvělou svačinu nebo rychlý oběd kdykoli.

Obrázek receptu na kynuté bochánky s houbovou náplní.

Voňavé kynuté bochánky s houbovým překvapením uvnitř

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest