Tento starý rodinný recept, původem z Balkánu, není dnes příliš používaný a známý. Avšak stojí za to ho jednou vyzkoušet a sami uznáte, že se jedná o naprostý poklad našich babiček. My jsme ho jako děti často mívali k obědu u babičky na prázdninách na Moravě. Zelné listy plněné vepřovým mletým masem, rýží, vše vařené ve velkém hrnci na špeku a kysaném zelí.
V některým zemích se tomuto pokrmu říkalo Sarma, zejména na Balkáně. My si ho dnes připravíme tak, jako ho znají naše babičky a jak ho nechaly zapsaný ve starých kuchařkách pro další generace. Intenzitu kyselosti zelí si můžete přizpůsobit tím, zda kysané zelí před přidáním omyjete nebo ne, my ho mýt budeme, abychom jídlo trochu zjemnili.
Recept na plněné zelné listy mletým masem a rýží – Sarma
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Hrnec
- 1 Pánev, menší hrnec
Suroviny
- 1 kg Mleté vepřové maso
- 300 g Rýže
- 1 ks Hlávky zelí
- 2 ks Vejce
- 200 g Plátky špeku (na vyskládání dna hrnce)
- 1 balení Kysaného zelí (dle chuti, ale musí být dostatek na pokrytí dna celého hrnce)
- Sůl, pepř a červená paprika
- 2 ks Cibule (najemno nakrájené, menší kusy)
- 2 ks Bobkového listu
Ingredience na paprikovou jíšku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
Postup
- Mleté maso si kompletně ochutíme kořením.
- Uvaříme si rýži a přidáme k masové směsi.
- Přidáme vejce a cibuli, vše pořádně promícháme v jednu homogenní hmotu.
- Vezmeme si hlávku zelí a na několik minut ji ponoříme do vroucí vody a spaříme. Zelí změkne tak, jak potřebujeme.
- Začneme loupat opatrně jednotlivé listy, které také ještě vložíme do vroucí vody. Můžeme je tak 1-2 minuty vařit.
- Listy plníme směsí mletého masa s rýží a na obou koncích listy vždy ohneme a zarolujeme, aby se masová náplň nedostala ven.
- Vezmeme hrnec a na dno vyskládáme plátky špeku.
- Na plátky špeku rozprostřeme kysané zelí, které před vložením do hrnce ještě můžeme omýt, aby nebylo tak kyselé. Na zelí položíme bobkový list a poprášíme sladkou paprikou.
- Na kysané zelí vyskládáme naplněné Sarma rolky – neboli plněné listy zelí masovou směsí.
- Podlejeme lehce vodou (cca 300 – 500 ml) a vaříme 90 minut a kontrolujeme, aby se voda zcela nevypařila.
- Připravíme si paprikovou jíšku: V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a sladkou papriku a po cca 2-3 minutách stálého míchání, máme připravenou jíšku. (jíška musí být bez hrudek )
- Jíšku přidáme do velkého hrnce se zelím a rolkami a povaříme dalších 10 – 15 minut.