Když si vybavím závin, který je podle mého gusta dokonalý, musí být nejen vláčný, ale i bohatý na náplň. Takový v supermarketu seženeme jen těžko a proto si upečeme vlastní. Celý vizuál si vylepšíme ztvárněním copu, takže před případnými hosty budete za opravdového profesionále v pečení. Ořechový cop vypadá ve výsledku velmi svátečně a má v české gastronomii nezastupitelné místo. Často se s ním můžeme setkat také na různých veselkách a jiných událostech, jde jednoduše o tradiční českou pochoutku.

Asi se shodneme na tom, že úspěch v závinu, nebo v naše případě v copu, je v množství a chuti náplně. Nejideálnějšími ořechy jsou podle mého ty vlašské, ale jde spíše o zvyk a určitě si pochutnáte na náplni z lískových, pekanových nebo jakýchkoliv jiných ořechů. Ještě než se pustíme do pečení, mám pro vás malý tip, aby vám cop vydržel co nejdéle čerstvý. Zabalte ho do potravinářské fólie a bude vynikající i další dny. Takže ho můžete zabalit například dětem na svačinu do školy.

Recept na cop s ořechovou náplní – takový vylepšený ořechový závin

Délka pečení v troubě 45 – 60 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr

Ořechová náplň:

  • 250 g mletých ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých piškotů
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy

1. Na náplň si nejdříve svaříme mléko s cukrem a poté přidáme ořechy.

2. Odstavíme, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

Vymícháme ořechovou náplň.
Vymícháme ořechovou náplň.

3. Z droždí a mléka připravíme kvásek a všechny ostatní suroviny na těsto smícháme.

4. Poté přidáme hotový kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 2 hodiny kynout na teplé místo.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme obdélníky.

6. Na každý obdélník naneseme vychladlou ořechovou náplň a zavineme do závinů.

Náplň naneseme na plát těsta.
Náplň naneseme na plát těsta.

7. Záviny stočíme do vrtule a necháme takto chvíli dokynout.

Záviny navzájem zatočíme do vrtule.
Záviny navzájem zatočíme do vrtule.

8. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C do růžova asi 45 – 60 minut.

Obrázek receptu na legendární jablečný štrúdlový koláč.

Legendární jablečný štrúdlový koláč

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

9. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.

Vlašské ořechy jako zdravá potravina

Lahodná náplň, jejíž základ tvoří hlavně vlašské ořechy, má také zdravotní benefity. Ořechy jsou totiž mimo jiné velmi bohaté na zdravé tuky, vitamín E a minerály v podobě hořčíku nebo zinku. Je obecně známé, že konzumace ořechů přispívá k dobré činnosti mozku a posilují imunitní systém.

TIP na závěr

Pokud máte rádi ovoce, přimíchejte si do těsta nasekané rozinky nebo sušené brusinky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest