Receptů na bábovky jsou na internetu stovky, těch opravdu skvělých je už méně. Ukážeme vám recept na jednu z nejlepších bábovek, kterou jsme kdy pekli a navíc je to i hrníčková bábovka. Chutná, vláčná a plná tajemných chutí. Hlavními hrdiny jsou přísady do náplně, konkrétně kondenzované mléko, máslo a hlavně kokos. Na pečení potřebujeme klasickou formu na bábovku. Množství použitého kakaa v těstě je tak akorát, máte-li raději silně kakaové těsto, kakao přidejte, nebo naopak klidně uberte, chcete-li světlejší těsto. Bábovka se výborně hodí k odpolednímu posezení u kávy nebo k sladké snídani pro děti.

Recept na kakaovou bábovku s kokosem

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 3 vejce
  • 50 ml oleje
  • 1 menší balení smetany
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 lžíce másla
  • 50 g nastrouhaného kokosu
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

Postup přípravy

1. V hrnci si spolu za stálého míchání uvaříme kondenzované mléko, máslo a kokos.

2. Jakmile směs zhoustne a začne se lepit na dno, přesuneme na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

Jakmile směs zhoustne a začne se lepit na dno, přesuneme na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Zdroj obrázku: Naše kuchyně s Normou Vieirou, Jakmile směs zhoustne a začne se lepit na dno, přesuneme na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

3. V míse si smícháme vejce, sůl, olej a cukr. Šleháme ručním mixérem 2 minuty.

4. Nyní zapracujeme mouku, přidáme kakao a opět promícháme.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

5. Nalejeme smetanu a 1 minutu mícháme.

Nalejeme smetanu a 1 minutu mícháme.
Zdroj obrázku: Naše kuchyně s Normou Vieirou, Nalejeme smetanu a 1 minutu mícháme.

6. Přisypeme prášek do pečiva a znova zlehka promícháme.

7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vymažeme a vysypeme moukou.

8. Těsto nalijme do formy a po lžících nanášíme vychladnou náplň po celém povrchu.

Těsto nalijme do formy a po lžících nanášíme vychladnou náplň po celém povrchu.
Zdroj obrázku: Naše kuchyně s Normou Vieirou, Těsto nalijme do formy a po lžících nanášíme vychladnou náplň po celém povrchu.

9. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut a poté vytáhneme z trouby, necháme zchladnout a vyklopíme.

10. Podáváme s úsměvem na tváři a dobrou kávou.

Podáváme s úsměvem na tváři a dobrou kávou.
Zdroj obrázku: Naše kuchyně s Normou Vieirou, Podáváme s úsměvem na tváři a dobrou kávou.

Tip na změnu

Zkuste místo kokosu v kondenzovaném mléce použít například med nebo vanilku. Oboje se bude v bábovce vyjímat a kompletně změní výslednou chuť.

Historie bábovek

Nejstarší záznamy o bábovkách sahají do starověkého Říma, které často obsahovaly med a ořechy. Ve středověku se rozšířily bábovky po celé Evropě a často se pekly v kamenných pecích pouze z prostých surovin.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest