Receptů na bábovky jsou na internetu stovky, těch opravdu skvělých je už méně. Ukážeme vám recept na jednu z nejlepších bábovek, kterou jsme kdy pekli a navíc je to i hrníčková bábovka. Chutná, vláčná a plná tajemných chutí. Hlavními hrdiny jsou přísady do náplně, konkrétně kondenzované mléko, máslo a hlavně kokos. Na pečení potřebujeme klasickou formu na bábovku. Množství použitého kakaa v těstě je tak akorát, máte-li raději silně kakaové těsto, kakao přidejte, nebo naopak klidně uberte, chcete-li světlejší těsto. Bábovka se výborně hodí k odpolednímu posezení u kávy nebo k sladké snídani pro děti.
Recept na kakaovou bábovku s kokosem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku kakaa
- 3 vejce
- 50 ml oleje
- 1 menší balení smetany
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň:
- 1 lžíce másla
- 50 g nastrouhaného kokosu
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
Postup přípravy
1. V hrnci si spolu za stálého míchání uvaříme kondenzované mléko, máslo a kokos.
2. Jakmile směs zhoustne a začne se lepit na dno, přesuneme na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
3. V míse si smícháme vejce, sůl, olej a cukr. Šleháme ručním mixérem 2 minuty.
4. Nyní zapracujeme mouku, přidáme kakao a opět promícháme.
5. Nalejeme smetanu a 1 minutu mícháme.
6. Přisypeme prášek do pečiva a znova zlehka promícháme.
7. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vymažeme a vysypeme moukou.
8. Těsto nalijme do formy a po lžících nanášíme vychladnou náplň po celém povrchu.
9. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut a poté vytáhneme z trouby, necháme zchladnout a vyklopíme.
10. Podáváme s úsměvem na tváři a dobrou kávou.
Tip na změnu
Zkuste místo kokosu v kondenzovaném mléce použít například med nebo vanilku. Oboje se bude v bábovce vyjímat a kompletně změní výslednou chuť.
Historie bábovek
Nejstarší záznamy o bábovkách sahají do starověkého Říma, které často obsahovaly med a ořechy. Ve středověku se rozšířily bábovky po celé Evropě a často se pekly v kamenných pecích pouze z prostých surovin.