Tohle je vzpomínka na časy, kdy se z mála dělalo hodně. Z vody, kmínu a trošky mouky vznikala polévka, která dokázala zahřát a obejmout více než kdejaký vývar. Lidově se jí říkalo kmínka a má v sobě kouzlo venkova. Kdysi se dělávala často a s láskou, je totiž velice levná a rychlá.
Do polévky se přidávají malé křupavé kostičky chleba buď opečené na másle nebo na sucho tak, jak to dělávaly naše babičky. Obě varianty dodají polévce texturu a hravost. Když do ní přidáme navíc česnek nebo kousek másla či rozklepnete vejce, ihned máme z polévky malý zázrak kuchyně chudých, jak jí kdysi říkávali kvůli použitým surovinám.
Recept na Kmínku podle starých postupů
Ingredience na kmínovou polévku
- 2 l vývaru (nebo může být i voda)
- 2 plné lžičky drceného kmínu
- půl lžičky soli (podle slanosti vývaru)
- 1/4 másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 housku na krutony
- 1 vajíčko
- 1 vrchovatá lžíce zelené petrželky
Postup přípravy kmínové polévky
1. Vývar se solí a kmínem dáme vařit.
2. Nakrájíme si housku na drobné Kostičky a z másla a mouky si připravíme tmavou jíšku.
3. Na suche pánvi opražíme z housky krutony.
4. Do vývaru přilijeme jíšku a necháme řádné provařit a přecedíme přes sítko.
5. Polévku dáme znovu vařit a do vařící nalijeme rozkvedlané vajíčko a nasekanou petrželku a polévku vypneme. Necháme chvíli odstát přikrytou pod pokličkou a podáváme.
Polévku můžeme uvařit i tak, že místo vývaru použijeme vodu a poctivý BIO bujon bez glutamanů, který je k dostání zeleninový, hovězí i kuřecí.

Domácí oukrop neboli česnečka: královna českých polévek, která zahřeje i vyléčí

Sýrovo – žloutková polévka: Jednoduchá a plná překvapivých chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková