Tohle je vzpomínka na časy, kdy se z mála dělalo hodně. Z vody, kmínu a trošky mouky vznikala polévka, která dokázala zahřát a obejmout více než kdejaký vývar. Lidově se jí říkalo kmínka a má v sobě kouzlo venkova. Kdysi se dělávala často a s láskou, je totiž velice levná a rychlá.

Do polévky se přidávají malé křupavé kostičky chleba buď opečené na másle nebo na sucho tak, jak to dělávaly naše babičky. Obě varianty dodají polévce texturu a hravost. Když do ní přidáme navíc česnek nebo kousek másla či rozklepnete vejce, ihned máme z polévky malý zázrak kuchyně chudých, jak jí kdysi říkávali kvůli použitým surovinám.

Recept na Kmínku podle starých postupů

Ingredience na kmínovou polévku

  • 2 l vývaru (nebo může být i voda)
  • 2 plné lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky soli (podle slanosti vývaru)
  • 1/4 másla
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 housku na krutony
  • 1 vajíčko
  • 1 vrchovatá lžíce zelené petrželky

Postup přípravy kmínové polévky

1. Vývar se solí a kmínem dáme vařit.

2. Nakrájíme si housku na drobné Kostičky a z másla a mouky si připravíme tmavou jíšku.

Připravíme si tmavou jíšku a opečeme krutony.
Foto: Cooky.cz, Připravíme si tmavou jíšku a opečeme krutony.

3. Na suche pánvi opražíme z housky krutony.

4. Do vývaru přilijeme jíšku a necháme řádné provařit a přecedíme přes sítko.

5. Polévku dáme znovu vařit a do vařící nalijeme rozkvedlané vajíčko a nasekanou petrželku a polévku vypneme. Necháme chvíli odstát přikrytou pod pokličkou a podáváme.

Do polévky vlijeme rozkvedlané vajíčko a nasekanou petrželku a vypneme.
Foto: Cooky.cz, Do polévky vlijeme rozkvedlané vajíčko a nasekanou petrželku a poté vypneme.

Polévku můžeme uvařit i tak, že místo vývaru použijeme vodu a poctivý BIO bujon bez glutamanů, který je k dostání zeleninový, hovězí i kuřecí.

Obrázek receptu na Oukrop neboli česnečka - královna českých polévek

Domácí oukrop neboli česnečka: královna českých polévek, která zahřeje i vyléčí

Obrázek receptu na sýrovo-žloutkovou polévku.

Sýrovo – žloutková polévka: Jednoduchá a plná překvapivých chutí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest