Poctivě připravené kynuté vdolky v nás často evokují staré vzpomínky na babiččinu kuchyni. Tato sladká pochoutka je známá na našem území v takové míře, že ji snad už musel někdy ochutnat každý. Krásně vonící dozlatova usmažené vdolky jsou prostě typicky česká dobrota, kterou připravujeme již po generace. Neodmyslitelně k nim patří povidla a domácí šlehačka nebo také zakysaná smetana.
Dříve byly vdolky slavnostním dezertem, který plnil účel zejména na vesnických veselkách nebo jiných tradičních událostech. Dnes jde o oblíbený sladký dezert, který spolehlivě zastane hlavní chod nebo večeři.
Recept na domácí vdolky
Ingredience pro přípravu
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 60 g tuku
- citronová kůra
- špetka soli
- povidla
- smetana ke šlehání
Postup přípravy domácích vdolků
1. Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek a necháme ho asi 15 minut pracovat.
2. Mezitím si v míse smícháme mouku, špetku soli, citronovou kůru, zbytek vlažného mléka, vejce a žloutky.
3. Dále k těmto surovinám přidáme hotový kvásek a vyhněteme těsto, které dáme na 1 hodinu kynout na teplé místo.
4. Vykynuté těsto vyválíme a vykrojíme z něj kolečka pomocí skleničky.

Poctivé vdolky s povidly, krémem a strouhaným tvarohem
5. Vykrojená kolečka necháme ještě dokynout a zatím si v hrnci se silným dnes rozpálíme olej.
6. Doprostřed koleček uděláme důlek a touto stranou vkládáme do rozpáleného oleje.
7. Smažíme dozlatova z obou stran a poté necháme vychladnout na papírových utěrkách.
8. Podáváme s povidly a vyšlehanou šlehačkou.
Vdolky a historie
Poprvé slyšeli o vdolkách naši předci přibližně v 16 století. Byly populární především na vesnicích, kde se hojně využívala mouka a kvasnice. Zajímavé je, že každý měl svůj vlastní způsob přípravy. Někdo je pekl na plotně, jiný smažil na sádle. V některých případech se dokonce zapékaly v troubě.

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou
pozn.: částečně upraveno AI