Polévka z hlívy ústřičné je snadná a rychlá. Příjemná a mírně pikantní kořeněná chuť houbové polévky vás potěší zejména v chladných měsících, protože příjemně zahřeje. Je jasné, že tento recept vychází z originální dršťkové polévky, akorát si na ní pochutnají také vegani. Hlívu zakoupíte téměř v každém supermarketu hned vedle žampionů a ostatních hub.

Hlíva ústřičná je ceněna nejen kvůli své chuti, ale také pro výživové hodnoty. Odborníci hlívu ústřičnou považují za velmi zdravou potravinu s velkým množstvím vitamínů B, C a D. Disponuje také velkým množstvím železa, fosforu, draslíku a zinku. V neposlední řadě obsahuje mnoho vlákniny, která přispívá ke zdraví střev.

Recept na polévku z hlívy ústřičné

Délka přípravy 20 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 320 g hlívy ústřičné
  • 6 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžíce mouky
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl

Postup

1. Hlívu omyjeme, necháme odkapat a odřízneme tuhé konce nožiček.

2. Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky a v hrnci si rozehřejeme olej nebo sádlo.

3. Do rozpáleného tuku přidáme najemno nakrájenou cibuli a hned poté hlívu ústřičnou.

4. Restujeme 5 minut za stálého míchání a teplotu snížíme na minimum.

5. Dále přidáme mletou papriku, kmín a mouku, dobře promícháme a restujeme maximálně 30 sekund, poté hned hrnec odstavíme.

Přidáme mouku a povaříme 30 sekund.
Přidáme mouku a povaříme 30 sekund.

6. Nyní přilejeme hrnek vlažného vývaru a dobře promícháme metličkou, poté nalejeme další hrnek a opět promícháme.

7. Hrnec vrátíme na sporák a dolejeme zbytek vývaru.

8. Vše dobře metličkou prošleháme a dochutíme solí a černým pepřem.

Ochutíme solí a pepřem.
Ochutíme solí a pepřem.

9. Polévku přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na minimum a přikryjeme na 15 minut pokličkou.

10. Nakonec ochutíme majoránkou a povaříme ještě 3 minuty.

Nasypeme majoránku.
Nasypeme majoránku.

11. Naposled polévku promícháme a můžeme podávat.

Jak si nesplést hlívu ústřičnou?

Hlíva ústřičná má charakteristický tvar plodnice připomínající lasturu nebo ústřici, proto ten název. Její zbarvení se nachází ve spektru od šedé po fialovou a klobouk dorůstá průměru až 20 cm. Hlíva má zespodu klobouku bílé nebo světle šedé lupeny, které se sbíhají až na třeň. Typicky tato výtečná houba roste na kmenech a větvích listnatých stromů. Jejími nejbližšími jsou vrby, topoly a buky.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest