Svátek svatého Štěpána byl u nás odpradávna dnem, kdy se po vánočním klidu scházela celá rodina a na stůl přicházelo pocti é slavnostní jídlo. Do této tradice myslím dokonale zapadá pomalu pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. Nevím jak vy, ale já mám ve zvyku kachnu hodit do trouby pozdě večer, když jdu spát a ráno jí odkrýt, slít tuk a dopéct pěkně dokřupava. No a celá rodina uznala, že takhle udělaná je úplně nejlepší.
Sice do rána celý byt voní pečenou kachnou, ale zase to tak hrozné není a jedno za rok to myslím každý přežije. Ano, pomalu pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem je jednou nejlepších jídel, které můžete na Štěpána připravit. Je slavnostní, tradiční a přesně takové, jaké si tento den zaslouží.
Recept na přípravu pomalu pečené kachny se zelím a s knedlíkem
Ingredience potřebné na přípravu ideálního svátečního štěpánského obědu
Kachna
- celá kachna
- sůl
- celý kmín
- jablka nebo pomeranč dovnitř (volitelné)
Zelí
- sádlo
- červená cibule
- třtinový cukr
- jablko
- červené zelí
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- ocet
- bramborový škrob
Bramborový knedlík
- půl kila uvařených brambor (ideálně den napřed)
- 250 g Krupička
- 1 lžička soli
- půl lžičky škrobu
- 1 vejce
Postup přípravy štěpánského menu
1. Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvenku i zevnitř a posypeme celým kmínem na povrchu i uvnitř.
2. Kachnu dáme do zapékací mísy a přikryjeme víčkem. Pečeme v troubě při nízké teplotě celou noc. Neotvíráme.

3. Ráno kachnu vytáhneme, odkryjeme, slijeme tuk a vrátíme do trouby. Dopečeme při vyšší teplotě dokřupava. Tento krok je nejlepší udělat před podáváním.
4. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, orestujeme červenou cibuli, přidáme nastrouhané jablko a zasypeme lžící třtinového cukru. Necháme zkaramelizovat, přidáme zelí, podlijeme trochou vody, ochutíme bobkovým listem novým kořením a solí a necháme chvíli povařit do změknutí zelí.
5. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a zahustíme škrobem.
6. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme krupičku, vejce, sůl a škrob a tvarujeme šišky dle vlastní fantazie.
7. Vaříme v osolené vodě než knedlíky vyplavou na povrch, já je vařím v parním hrnci 15-20 minut.
Kachna pomalu pečená při nízké teplotě je krásně měkká, šťavnatá a má křupavou kůži.
Moje oblíbená česká klasika: Kachna se zelím, bramborovými noky a kynutými knedlíky