Svátek svatého Štěpána byl u nás odpradávna dnem, kdy se po vánočním klidu scházela celá rodina a na stůl přicházelo pocti é slavnostní jídlo. Do této tradice myslím dokonale zapadá pomalu pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. Nevím jak vy, ale já mám ve zvyku kachnu hodit do trouby pozdě večer, když jdu spát a ráno jí odkrýt, slít tuk a dopéct pěkně dokřupava. No a celá rodina uznala, že takhle udělaná je úplně nejlepší.

Sice do rána celý byt voní pečenou kachnou, ale zase to tak hrozné není a jedno za rok to myslím každý přežije. Ano, pomalu pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem je jednou nejlepších jídel, které můžete na Štěpána připravit. Je slavnostní, tradiční a přesně takové, jaké si tento den zaslouží.

Recept na přípravu pomalu pečené kachny se zelím a s knedlíkem

Ingredience potřebné na přípravu ideálního svátečního štěpánského obědu

Kachna

  • celá kachna
  • sůl
  • celý kmín
  • jablka nebo pomeranč dovnitř (volitelné)

Zelí

  • sádlo
  • červená cibule
  • třtinový cukr
  • jablko
  • červené zelí
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • ocet
  • bramborový škrob

Bramborový knedlík

  • půl kila uvařených brambor (ideálně den napřed)
  • 250 g Krupička
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky škrobu
  • 1 vejce

Postup přípravy štěpánského menu

1. Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvenku i zevnitř a posypeme celým kmínem na povrchu i uvnitř.

2. Kachnu dáme do zapékací mísy a přikryjeme víčkem. Pečeme v troubě při nízké teplotě celou noc. Neotvíráme.

Kachnu pečeme vcelku dlouho při nízké teplotě.
Foto: Cooky.cz, Kachnu pečeme vcelku dlouho při nízké teplotě.

3. Ráno kachnu vytáhneme, odkryjeme, slijeme tuk a vrátíme do trouby. Dopečeme při vyšší teplotě dokřupava. Tento krok je nejlepší udělat před podáváním.

4. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, orestujeme červenou cibuli, přidáme nastrouhané jablko a zasypeme lžící třtinového cukru. Necháme zkaramelizovat, přidáme zelí, podlijeme trochou vody, ochutíme bobkovým listem novým kořením a solí a necháme chvíli povařit do změknutí zelí.

5. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a zahustíme škrobem.

6. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme krupičku, vejce, sůl a škrob a tvarujeme šišky dle vlastní fantazie.

7. Vaříme v osolené vodě než knedlíky vyplavou na povrch, já je vařím v parním hrnci 15-20 minut.

Kachna pomalu pečená při nízké teplotě je krásně měkká, šťavnatá a má křupavou kůži.

Obrázek k receptu na pečenou kachnu se dvěma druhy zelí, bramborovým i kynutým knedlíkem

Moje oblíbená česká klasika: Kachna se zelím, bramborovými noky a kynutými knedlíky

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.

Třináctihodinová pečená kachna s domácími knedlíky a červeným zelím: Kachna, jak má být

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest