Když se řekne vepřové nebo hovězí na houbách, nemusí být za každou cenu dělané na jeden způsob. Co kuchař, to jiný recept. Hodně záleží na tom, jaké maso použijete, zda je na plátky nebo vcelku, které z hub přidáme a zda je přidáme na začátku vaření anebo spíše ke konci. Tento náš recept je tak trochu netradiční, používá se zde vepřová kýta ve větších kusech, na konci vaření přidané žampiony a také nakládané hříbky.
V poslední době se hodně rozmohla příprava metodou pomalého tažení, která zachovává šťavnatost masa a zvýrazňuje jeho chuť. Buď se pomalu dusí v hrnci na sporáku v tekutině na mírném plameni 3-6 hodin, anebo v takzvaném pomalém hrnci, kdy se maso vaří při nízké teplotě 6-10 hodin, anebo se maso peče v troubě při nízké teplotě 120-140 stupňů několik hodin. Dále existuje metoda Sous-vide, kdy se vakuově zabalené maso připravuje ve vodní lázni při nízké teplotě (60-70 stupňů) několik hodin. My v našem receptu použijeme hned metodu první – tažení na mírném plameni (nebo v troubě).
Recept na vepřové na houbách s pomalu taženým masem a dvěma druhy hub
Ingredience potřebné k přípravě pomalu tažené vepřové kýty s houbami
- 1 kg vepřové kýty
- cibule a tuk na opečení
- hladká mouka na obalení
- drcený kmín
- divoké a houbové koření
- 200 g čerstvých žampionů
- sklenička nakládaných hříbků naslano
- sůl dle chuti, případně mouka na zahuštění (volitelné)
Postup přípravy pomalu tažené vepřové kýty
1. Vepřovou kýtu umyjeme, osušíme a rozdělíme na 3 části.
2. Jemně obalíme v hladké mouce a osmažíme na tuku a cibulce ze všech stran.
3. Přidáme drcený kmín , divoké a houbové koření , podlijeme vodou a táhneme pomalu do úplného změknutí masa.
4. Ke konci přidáme čerstvé žampiony nakrájené na plátky, případně celé, když jsou malé, a skleničku hříbků naložených ve slaném nálevu.
5. V případě potřeby dochutíme a dotáhneme. Můžeme malinko zahustit.
Podáváme s vařenými těstovinami anebo s přílohou dle chuti.
Tipy pro dokonale tažené maso
Maso nechte na začátku zatáhnout, na podlití používejte vývar nebo víno, masu věnujte dostatek času, maso správně a dostatečně ochuťte.
