Pomazánka je tvořena dvěma druhy sýrů a pečeným česnekem, jako hvězdou tohoto receptu. Je to pochoutka, která dle našeho názoru osloví každého gurmána. Tajemství spočívá v tom, že pečením získá česnek sladší a jemnější chuť. Ztratí svou typicky pálivou až štiplavou chuť a změní se v nasládlou delikátní ingredienci se širokým využitím. Celý tento snadný proces přeměny typické chuti česneku může být ideálním základem pro různé varianty a experimenty s pečeným česnekem.
Pečený česnek přidá této pomazánce takovou celkem neobvyklou a hlubokou chuťovou dimenzi. Harmonicky ladí s dalšími ingrediencemi jako jsou sýry a bylinky. Díky své jemné povaze se skvěle hodí nejen na chléb, ale i jako dip k různým “párty” chuťovkám. Pečený česnek se často podává i jako příloha při grilování, kdy celý česnek jednoduše ugrilujeme až do změknutí.
Recept na pomazánku z pečeného česneku a dvou druhů sýrů
Ingredience pro přípravu
- 4 palice česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 100 g Goudy
- 200 g taveného smetanového sýra
- petrželka nebo pažitka
Postup přípravy
1. Palice česneku rozkrojíme, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
2. Následně zabalíme do alobalu a upečeme.
3. Stroužky upečeného česneku vymačkáme do mísy a přidáme změklé máslo.
4. Goudu nastrouháme a s taveným sýrem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou nebo pažitkou přidáme také k česneku.
5. Vše velmi dobře promícháme a podáváme podle příležitosti s čerstvý pečivem.
Česnek jakožto poklad kuchyně
Pečený česnek, tajná ingredience vašich pokrmů
Česnek je jednou z nejstarších plodin, kterou lidstvo zná. Původně pochází z oblasti střední Asie, ale dnes je rozšířen po celém světě. Ve starověkém Egyptě jej používali nejen jako potravinu, ale i jako lék. Jeho léčivé účinky byly ceněny také ve starověkém Římě, Řecku a Číně.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, částečně upraveno AI