Tento recept bude trochu pracnější a není pro úplně nezkušené pekaře. Zvlášť skládání střechy tak, aby vypadala jako střecha, vyžaduje preciznost a trochu zručnosti. Ale nebojte se, s tímto návodem to zvládnete.

V receptu očekávejte skutečnou klasiku, máslový krém musí být pořádně pevný, aby střecha držela pohromadě. Pokud máslové krémy nemusíte, můžete vyrobit krém například z lehčího a modernějšího Mascarpone. Střecha se často vyrábí i v nepečené formě z Bebe sušenek, ale my si na ni upečeme poctivý piškot. Než začnete střechu kompletovat, nechte piškoty i krém dobře vychladnout, aby se krém neroztekl, to by byla škoda.

Recept na dezert střecha z piškotového těsta

Doba přípravy: 120 minut + chlazení v lednici přes noc

Co potřebujeme

Světlý piškot

  • 4 ks vejce
  • 140 g cukr krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 160 g polohrubé mouky

Tmavý piškot

  • 4 ks vejce
  • 140 g cukr krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakao
  • polohrubá mouka (takové množství, aby s kakaem bylo spolu cca 160 g)

Krém

  • 500 g máslo
  • 7 lžic moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce rumu
  • 1 balíček želé medvídků

Poleva

  • 150 g čokoláda na vaření
  • 30 g ztužený tuk (do polevy)

Piškot pečeme na plechu o rozměru 30×45 cm.

Postup přípravy dezertu střecha z piškotového těsta

1. Nejprve upečeme oba piškoty: Vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny. Postupně po lžících zašleháme olej. Poté jemně vmícháme mouku (v případě kakaového piškotu mouku s kakaem).

2. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut. Dáváme pozor, abychom piškot nevysušili.

3. Oba piškoty necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.

4. Do mléka zamícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Necháme také vychladnout.

5. Do kaše pokojové teploty přidáme změklé máslo, rum, cukry a želé medvídky nasekané na malé kousky. Vše vyšleháme do hladkého krému.

6. Oba vychladlé piškoty podélně nakrájíme na 3 stejné díly. Na střídačku spojíme krémem vždy světlý a tmavý plát. Jeden plát necháme stranou. Spojené pláty dáme na hodinu ztuhnout do lednice.

7. Poslední plát potřeme krémem a položíme na plech. Vychlazené pláty rozkrojíme úhlopříčně odshora dolů na dvě části. První postavíme na potřený plát tak, že pruhy těsta směřují kolmo k plechu a vyšší strana stojí ve středu plátu (bude to prostředek střechy). Tuto vyšší stranu pomažeme krémem a přiklopíme k němu z druhé strany druhou část rozkrojeného slepeného těsta.

Obrázek receptu na dort Střechu.

Elegantní Trojúhelníkový Dort Střecha s Marcipánovou Polevou

8. Celou střechu pomažeme zbylým krémem a necháme opět chvíli ztuhnout v lednici.

9. V kastrůlku ve vodní lázni rozehřejeme tuk s čokoládou a střechu polevou potřeme. Necháme finálně odležet přes noc v lednici.

Vychytávky ke střeše

  • Místo želé medvídků lze použít i čerstvé ovoce, třeba nasekané čerstvé maliny nebo jahody.
  • Polevu můžete vyrobit také ze smetany a čokolády: v 75 g smetany rozpusťte 150 g čokolády. Poleva ztuhne a hezky se krájí. Pro větší lesk přidejte lžičku oleje a pro lepší chuť půl lžičky rumu.
Obrázek receptu na čokoládový trojhránek.

Čokoládový trojhránek Bebe Střecha: Dezert bez pečení, vajec a škrobu

Obrázek receptu na Piškotovou střechu - nepečený dezert plný krému a ovocné chuti

Nepečená piškotová střecha – dezert bez pečení plný krému a ovocné chuti

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest