Tento recept bude trochu pracnější a není pro úplně nezkušené pekaře. Zvlášť skládání střechy tak, aby vypadala jako střecha, vyžaduje preciznost a trochu zručnosti. Ale nebojte se, s tímto návodem to zvládnete.
V receptu očekávejte skutečnou klasiku, máslový krém musí být pořádně pevný, aby střecha držela pohromadě. Pokud máslové krémy nemusíte, můžete vyrobit krém například z lehčího a modernějšího Mascarpone. Střecha se často vyrábí i v nepečené formě z Bebe sušenek, ale my si na ni upečeme poctivý piškot. Než začnete střechu kompletovat, nechte piškoty i krém dobře vychladnout, aby se krém neroztekl, to by byla škoda.
Recept na dezert střecha z piškotového těsta
Doba přípravy: 120 minut + chlazení v lednici přes noc
Co potřebujeme
Světlý piškot
- 4 ks vejce
- 140 g cukr krupice
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 160 g polohrubé mouky
Tmavý piškot
- 4 ks vejce
- 140 g cukr krupice
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kakao
- polohrubá mouka (takové množství, aby s kakaem bylo spolu cca 160 g)
Krém
- 500 g máslo
- 7 lžic moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce rumu
- 1 balíček želé medvídků
Poleva
- 150 g čokoláda na vaření
- 30 g ztužený tuk (do polevy)
Piškot pečeme na plechu o rozměru 30×45 cm.
Postup přípravy dezertu střecha z piškotového těsta
1. Nejprve upečeme oba piškoty: Vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny. Postupně po lžících zašleháme olej. Poté jemně vmícháme mouku (v případě kakaového piškotu mouku s kakaem).
2. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut. Dáváme pozor, abychom piškot nevysušili.
3. Oba piškoty necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
4. Do mléka zamícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Necháme také vychladnout.
5. Do kaše pokojové teploty přidáme změklé máslo, rum, cukry a želé medvídky nasekané na malé kousky. Vše vyšleháme do hladkého krému.
6. Oba vychladlé piškoty podélně nakrájíme na 3 stejné díly. Na střídačku spojíme krémem vždy světlý a tmavý plát. Jeden plát necháme stranou. Spojené pláty dáme na hodinu ztuhnout do lednice.
7. Poslední plát potřeme krémem a položíme na plech. Vychlazené pláty rozkrojíme úhlopříčně odshora dolů na dvě části. První postavíme na potřený plát tak, že pruhy těsta směřují kolmo k plechu a vyšší strana stojí ve středu plátu (bude to prostředek střechy). Tuto vyšší stranu pomažeme krémem a přiklopíme k němu z druhé strany druhou část rozkrojeného slepeného těsta.
Elegantní Trojúhelníkový Dort Střecha s Marcipánovou Polevou
8. Celou střechu pomažeme zbylým krémem a necháme opět chvíli ztuhnout v lednici.
9. V kastrůlku ve vodní lázni rozehřejeme tuk s čokoládou a střechu polevou potřeme. Necháme finálně odležet přes noc v lednici.
Vychytávky ke střeše
- Místo želé medvídků lze použít i čerstvé ovoce, třeba nasekané čerstvé maliny nebo jahody.
- Polevu můžete vyrobit také ze smetany a čokolády: v 75 g smetany rozpusťte 150 g čokolády. Poleva ztuhne a hezky se krájí. Pro větší lesk přidejte lžičku oleje a pro lepší chuť půl lžičky rumu.
Čokoládový trojhránek Bebe Střecha: Dezert bez pečení, vajec a škrobu
Nepečená piškotová střecha – dezert bez pečení plný krému a ovocné chuti
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková