Halušky jsou neodmyslitelnou součástí slovenské kuchyně, neznámější jsou halušky s brynzou. Spousta lidí brynze nepřišla na chuť a tak mají raději například halušky se zelím a uzeným masem. Toto skvělé jídlo má naopak obrovskou základnu svých příznivců také právě mezi Čechy, protože nejsou na chuť brynzy tak navyklí. My si v tomto poctivém receptu ukážeme, jak uvařit ty pravé halušky se zelím, cibulkou a uzeným masem.

Historicky byly halušky považovány za jídlo pro chudší vrstvy obyvatel kvůli své ceně. Přesto jde o vydatné jídlo, které se vyrábí ze strouhaných brambor, mouky, vajec a soli. Můžete samozřejmě použít obyčejná vejce, my si dnes pro zajímavost uvaříme halušky z křepelčích vajec. Tuto variantu určitě doporučuji vyzkoušet!

Recept na slovenské halušky bez brynzy – s kysaným zelím, cibulkou a uzeným masem

Ingredience pro přípravu halušek pro 4 osoby

  • 800 g brambor
  • 3 – 4 křepelčí vejce (nebo 1 – 2 slepičí)
  • 200 g hrubá mouka
  • 100 g hladká mouka
  • 1 kávová lžička soli (radši méně)
  • 300 g kysané zelí
  • 500 g uzená krkovice
  • 1 – 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule

Postup přípravy

1. Brambory si oloupeme a najemno nastrouháme na pěnu.

2. Dáme si vařit uzenou krkovici a k bramborám prozatím přidáme křepelčí vejce.

3. Dále přidáme hrubou i hladkou mouku, osolíme a dobře promícháme.

4. Nyní si dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu a pomocí haluškového síta tvoříme halušky, které propadávají do vody. Pokud nemáme toto síto, koktejlovou lžičkou krájíme z těsta noky a vkládáme do vody.

5. Hotové halušky vyndáme do mísy a vmícháme do nich kysané zelí.

6. Mísu si prozatím postavíme nad horkou vodu z halušek a prozatím si uvařené maso opečeme na sádle.

7. Orestujeme cibulku a podáváme spolu, dobrou chuť!

Hlavní ingredience halušek.
Hlavní ingredience halušek.

Variace a vylepšení receptu

Ačkoliv je tento recept už sám o sobě dokonalý, můžete ho upravit podle vlastní chuti. Například:

  • Místo klasického uzeného masa lze použít anglickou slaninu nebo opečenou klobásu.
  • Kysané zelí lze před přidáním do jídla krátce podusit s kmínem, což mu dodá jemnější chuť.
  • Pro pikantnější variantu můžete do cibulky přidat trochu chilli nebo červené papriky.
  • Milovníci sýra mohou hotové halušky posypat strouhaným sýrem, například parmazánem nebo uzeným eidamem.
Obrázek receptu na slovenské brynzové halušky.

Slovenská národní specialita: Brynzové halušky se slaninou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest