Pudinková buchta patří mezi ty pokrmy, které dokážou okamžitě navodit domáckou atmosféru domova. Tato varianta se zakysanou smetanou je ještě jemnější a vláčnější než klasická verze, přitom si zachovává tu charakteristickou a oblíbenou pudinkovou chuť, kterou si pamatujeme z dětství. Příprava je překvapivě jednoduchá a výsledek vždy zaručený.

Pudinkové buchty mají v české kuchyni dlouhou tradici a často se připravovaly jako nedělní dezert. Tajemství této buchty spočívá v kombinaci pudinku s kyselou smetanou, která dodává těstu nádhernou vláčnost a jemně nakyslou chuť. Buchta je také skvělým způsobem, jak využít zbytky vanilkového pudinku nebo si dopřát něco sladkého bez složité přípravy.

Recept na vláčnou buchtu z pudinku a se smetanou

Doba pečení v troubě 20 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice (krystal)
  • 1/2 hrnku oleje (100 ml)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • špetka soli

Pudinková náplň:

  • 1 l mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 6 až 7 lžic cukru

Na povrch:

  • 250 g zakysané smetany
  • Skořicový nebo vanilkový cukr
  • Kakao, čokoládové lupínky (volitelné)

Postup přípravy letního dezertu na plech

Recept na pudinkovou letní buchtu
Foto: Ilona Mikulecká, Pudinková buchta na léto

1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem do hladka.

2. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech.

3. Uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu z 1 litru mléka, 3 balíčků pudinkového prášku a 6 až 7 lžic cukru.

4. Na těsto rovnoměrně rozlijte uvařený pudink.

5. Buchtu budete potřebovat péct na 180 stupňů asi 20-30 minut.

6. Horkou buchtu rovnoměrně pomažte zakysanou smetanou.

7. Posypte můžete skořicovým nebo vanilkovým cukrem, kakaem či čokoládovými hoblinami.

8. Před krájením nechte buchtu zcela vychladnout.

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Tipy redakce

  • Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta lžíci kakaa nebo 3 lžíce nastrouhaných ořechů.
  • Zkuste použít karamelový pudink místo vanilkového pro zajímavou chuťovou změnu.
  • Buchtu můžete posypat Grankem.
  • Pudink by měl být hustší než na běžné jedení, aby se buchta nerozpadla.
Obrázek receptu na dvoubarevnou buchtu s pudinkovo-tvarohovým krémem.

Vynikající dvoubarevná buchta s pudinkovo-tvarohovým krémem

Obrázek receptu na Bublinku z třešní - litou třešňovou bublaninu - starou dobrou klasiku

Bublinka z třešní – litá třešňová bublanina. Stará dobrá klasika

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest