Pudinkové buchty začaly být populární v českých domácnostech v 70.–90. letech, kdy se velmi rozšířily vanilkové a čokoládové pudinky. Pudink jako takový jsme jako děti měly moc rády a dokonce nám maminka vařila domácí pudink bez použití pudinkových prášků, byl dvojbarevný a my jej milovaly. Ještě dnes chce můj dospělý syn recept na tento pudink.

Ale co se týče dezertů s pudinkem, používaly jsme samozřejmě tehdejší novinku – pudinkový prášek, který byl k dostání v různých chutích, jak vanilkový, tak čokoládový nebo ovocné. Hodně se postupem času začala používat na pečení i zakysaná smetana, která, jak hospodyňky zjistily, je vhodná jako poleva různých moučníků a výborně ladí například se skořicí, ale i s čokoládou nebo vanilkou.

Recept na Pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou a skořicí

Ingredience potřebné na přípravu lahodného dezertu na neděli

Suroviny na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 180 g cukr krystal
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • špetka soli

Suroviny na pudink

  • 1 l mléka
  • 3 balíčky pudinkového prášku (vanilkový, anebo můžeme kombinovat půl na půl s čokoládovým)
  • 6 lžic cukru

Suroviny na polevu a sypání

  • 2 (25O g) kelímky zakysané smetany
  • na posypání skořicový cukr, nebo vanilkový cukr, nebo čokoládové lupínky, či kakao a cukr

Postup přípravy pudinkové buchty

1. Ingredience na těsto smícháme a vyšleháme šlehačem do pěny. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. Uvaříme si pudink, buď z mléka, cukru a vanilkového pudinku anebo 2 chutě pudinku – vaříme na 2x vanilkový a čokoládový, je to na naší chuti a fantazii.

3. Uvařený pudink lijeme pomoci lžíce na těsto, můžeme střídat světlý i tmavý.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

5. Na upečenou horkou buchtu rovnoměrně navrstvime zakysanou smetanu a zarovnáme.

6. Dle chuti posypeme skořicovým cukrem, vanilkovým cukrem anebo strouhanou čokoládou.

Upečenou buchtu posypeme skořicovým cukrem, nebo dle chuti.
Foto cooky.cz, Upečenou buchtu posypeme skořicovým cukrem, nebo dle chuti.

Doporučujeme nechat buchtu aspoň 1 hodinu odležet, aby se vrstvy propojily.

Oblíbenou obměnou je i přidání ovoce mezi těsto a pudink. Přímo do smetany můžete vmíchat lžíci vanilkového cukru. Pro lehčí verzi použijte zakysanou smetanu light nebo řecký jogurt.

Obrázek k receptu na šlehačkové koláče

Šlehačkové koláče z poctivého kynutého těsta, plněné tvarohem a povidly a voní po rumovém másle

Obrázek k receptu na banánovou střechu

Sváteční banánová střecha z kakaových sušenek s pudinkovým krémem: Nepečený dezert, který ozdobí vaši tabuli cobydup

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest