Pudinkové buchty začaly být populární v českých domácnostech v 70.–90. letech, kdy se velmi rozšířily vanilkové a čokoládové pudinky. Pudink jako takový jsme jako děti měly moc rády a dokonce nám maminka vařila domácí pudink bez použití pudinkových prášků, byl dvojbarevný a my jej milovaly. Ještě dnes chce můj dospělý syn recept na tento pudink.
Ale co se týče dezertů s pudinkem, používaly jsme samozřejmě tehdejší novinku – pudinkový prášek, který byl k dostání v různých chutích, jak vanilkový, tak čokoládový nebo ovocné. Hodně se postupem času začala používat na pečení i zakysaná smetana, která, jak hospodyňky zjistily, je vhodná jako poleva různých moučníků a výborně ladí například se skořicí, ale i s čokoládou nebo vanilkou.
Recept na Pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou a skořicí
Ingredience potřebné na přípravu lahodného dezertu na neděli
Suroviny na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 180 g cukr krystal
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- špetka soli
Suroviny na pudink
- 1 l mléka
- 3 balíčky pudinkového prášku (vanilkový, anebo můžeme kombinovat půl na půl s čokoládovým)
- 6 lžic cukru
Suroviny na polevu a sypání
- 2 (25O g) kelímky zakysané smetany
- na posypání skořicový cukr, nebo vanilkový cukr, nebo čokoládové lupínky, či kakao a cukr
Postup přípravy pudinkové buchty
1. Ingredience na těsto smícháme a vyšleháme šlehačem do pěny. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. Uvaříme si pudink, buď z mléka, cukru a vanilkového pudinku anebo 2 chutě pudinku – vaříme na 2x vanilkový a čokoládový, je to na naší chuti a fantazii.
3. Uvařený pudink lijeme pomoci lžíce na těsto, můžeme střídat světlý i tmavý.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.
5. Na upečenou horkou buchtu rovnoměrně navrstvime zakysanou smetanu a zarovnáme.
6. Dle chuti posypeme skořicovým cukrem, vanilkovým cukrem anebo strouhanou čokoládou.

Doporučujeme nechat buchtu aspoň 1 hodinu odležet, aby se vrstvy propojily.
Oblíbenou obměnou je i přidání ovoce mezi těsto a pudink. Přímo do smetany můžete vmíchat lžíci vanilkového cukru. Pro lehčí verzi použijte zakysanou smetanu light nebo řecký jogurt.
Šlehačkové koláče z poctivého kynutého těsta, plněné tvarohem a povidly a voní po rumovém másle
Sváteční banánová střecha z kakaových sušenek s pudinkovým krémem: Nepečený dezert, který ozdobí vaši tabuli cobydup
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková