Příznivci vláčných koláčů, zbystřete! Po tomto moučníku s bohatou vrstvou pudinku a zakysané smetany se u vás doma zapráší. Jeho příprava je mimořádně jednoduchá – žádné složité těsto, žádné komplikované krémy. Zvládnou ho i ti, kdo s pečením nemají velké zkušenosti. A navíc nabízí velký prostor pro kreativitu, takže se jen tak neomrzí.

Lehké těsto, vanilkový pudink a zakysaná smetana, nic víc pro dokonalý výsledek nepotřebujete. Zakysaná smetana vytváří příjemný kontrast ke sladkosti vanilkového pudinku a vnáší do moučníku lehkost a svěžest. Kdybyste chtěli ještě o něco šťavnatější variantu, vhodnou například pro horké letní dny, přidejte do receptu své oblíbené čerstvé ovoce. Pro experimenty máte prostoru mnohem víc, a dozvíte se o nich na konci receptu. Ale postupně, začneme úplným základem.

Recept na krémovou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou

Co potřebujete na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice (krystal)
  • ½ hrnku oleje (100 ml)
  • ½ hrnku mléka
  • ¾ prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 2 balení zakysané smetany
  • skořicový cukr na posypání

Co patří do pudinku

  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 1 l mléka
  • 6–7 lžic cukru

Postup přípravy pudinkové buchty

1. Mouku, cukru, olej, mléko, prášek do pečiva, vejce a špetku soli nasypeme do mísy a šlehačem vyšleháme těsto.

2. Z 1 l mléka, 3 balení pudinku a cukru uvaříme pudink.

3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a na něj nalijeme uvařený pudink.

4. Těsto i s pudinkem pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 20–30 minut.

5. Ještě horkou buchtu pomažeme dvěma kelímky zakysané smetany a navrch posypeme skořicovým cukrem.

Recept na pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou
Foto: Cooky.cz, Recept na pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou

TIPY na další variace

Vrstvu smetany můžete ozdobit ovocem dle vlastní chuti – vynikající budou čerstvé jahody, borůvky nebo maliny. Na podzim zkuste švestky. Využít můžete i kompotované nebo mražené ovoce, zkrátka cokoliv, co máte po ruce.

Obměňovat lze i příchuť pudinku a místo vanilkového zkusit třeba banánový, karamelový nebo čokoládový. Tomu pak přizpůsobte i zbytek moučníku. S kakaovým pudinkem skvěle ladí višně, s karamelovým hrušky a ořechy, které lze namleté přidat rovnou do těsta.

Obrázek receptu na Českou trilogii na plechu: Tříbarevnou litou buchtu s mákem, tvarohem a povidly

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly

Obrázek receptu na Jahodový zákusek z nejlepšího Babeta korpusu

Jahodový Babeta moučník: Snadný zákusek z klasického Babeta korpusu, jahod, krému a želé

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest