Příznivci vláčných koláčů, zbystřete! Po tomto moučníku s bohatou vrstvou pudinku a zakysané smetany se u vás doma zapráší. Jeho příprava je mimořádně jednoduchá – žádné složité těsto, žádné komplikované krémy. Zvládnou ho i ti, kdo s pečením nemají velké zkušenosti. A navíc nabízí velký prostor pro kreativitu, takže se jen tak neomrzí.
Lehké těsto, vanilkový pudink a zakysaná smetana, nic víc pro dokonalý výsledek nepotřebujete. Zakysaná smetana vytváří příjemný kontrast ke sladkosti vanilkového pudinku a vnáší do moučníku lehkost a svěžest. Kdybyste chtěli ještě o něco šťavnatější variantu, vhodnou například pro horké letní dny, přidejte do receptu své oblíbené čerstvé ovoce. Pro experimenty máte prostoru mnohem víc, a dozvíte se o nich na konci receptu. Ale postupně, začneme úplným základem.
Recept na krémovou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou
Co potřebujete na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice (krystal)
- ½ hrnku oleje (100 ml)
- ½ hrnku mléka
- ¾ prášku do pečiva
- 3 vejce
- špetka soli
- 2 balení zakysané smetany
- skořicový cukr na posypání
Co patří do pudinku
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 1 l mléka
- 6–7 lžic cukru
Postup přípravy pudinkové buchty
1. Mouku, cukru, olej, mléko, prášek do pečiva, vejce a špetku soli nasypeme do mísy a šlehačem vyšleháme těsto.
2. Z 1 l mléka, 3 balení pudinku a cukru uvaříme pudink.
3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a na něj nalijeme uvařený pudink.
4. Těsto i s pudinkem pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 20–30 minut.
5. Ještě horkou buchtu pomažeme dvěma kelímky zakysané smetany a navrch posypeme skořicovým cukrem.
TIPY na další variace
Vrstvu smetany můžete ozdobit ovocem dle vlastní chuti – vynikající budou čerstvé jahody, borůvky nebo maliny. Na podzim zkuste švestky. Využít můžete i kompotované nebo mražené ovoce, zkrátka cokoliv, co máte po ruce.
Obměňovat lze i příchuť pudinku a místo vanilkového zkusit třeba banánový, karamelový nebo čokoládový. Tomu pak přizpůsobte i zbytek moučníku. S kakaovým pudinkem skvěle ladí višně, s karamelovým hrušky a ořechy, které lze namleté přidat rovnou do těsta.

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly

Jahodový Babeta moučník: Snadný zákusek z klasického Babeta korpusu, jahod, krému a želé
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková