Na první pohled po nakrájení vypadají opravdu luxusně a lákavě. Proto jsme je jako děti měly hrozně rády a vždycky jsme si říkaly o ty krásné malované zákusky. Přitom je to dezert z levných běžných surovin, který zvládne i začátečník a lze je různě přizpůsobit změnou pudinku, ovoce, piškotu i krému. Zakysaná smetana jim navrchu dodává skvělý kontrast, takže dezert není přeslazený.
Když použijeme místo jahodového pudinku čokoládový, pistáciový, vanilkový nebo karamelový, pokaždé máme jiný zákusek. Do pudinku můžeme také přidat kousky ovoce jako maliny, borůvky nebo banán a piškot můžeme vyměnit za kakaový třeba v kombinaci s banánem a vanilkovým pudinkem. Kombinací na tento dezert je prostě nespočet a přitom bude vždycky jednoduchý, efektní a ideálně sladěný.
Recept na malinové pudinkové řezy se zakysanou smetanou
Ingredience nezbytné pro přípravu malovaného zákusku
Těsto
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 100 ml horké vody
- 100 ml oleje
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
Pudink
- 800 ml mléka
- 2 malinové pudinky v prášku
- 4 lžíce cukru krystal
Poleva
- 800 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
Zdobení
- čokoládové hobliny
Postup přípravy pudinkových řezů
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme se špetkou soli a polovinou cukru tuhý sníh.
2. Žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru, postupně přidáváme vodu a olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků.
3. 2/3 těsta nalijeme na velký vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, do zbylé 1/3 těsta vmícháme kakao a cikcak nalijeme na světlé těsto.
4. Pudink uvaříme klasickým způsobem a vážící navršíme na těsto hromádky pudinku.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca půl hodiny. Necháme vychladnout.
6. Vychlazené řezy potřeme zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a posypeme čokoládovými hoblinkami.
Pro nadýchanější efekt můžete smetanu smíchat ještě se šlehačkou.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
