Rebarborový koláč pro mě patří mezi klasické „plechové“ domácí moučníky, jaké si pamatuju z dětství, z babiččiny kuchyně nebo z vesnických oslav. Je jednoduchý, rychlý a vždycky vděčný. Jen je potřeba využít jeho sezónu, protože rebarbora má jen krátké období, kdy je čerstvá a nejlepší. A víte, proč mám tenhle koláč tak ráda? Nemusím čekat na kynutí, žádné droždí, stačí jogurtové těsto, které je vláčné, dobře drží a krásně se s ním pracuje. No a ta rebarbora dodá koláči příjemnou kyselost, která osvěží a vyváží sladkost těsta.

I když dnes rebarboru vnímáme jako typickou českou sezónní rostlinu, její původ bychom našli ve Východní Asii, kde se kdysi používala jako léčivá bylina. Do Evropy se dostala už ve středověku, ale jako zahradní zelenina se začala pěstovat až v 18.–19. století. Botanicky jde vlastně o zeleninu, ale v kuchyni ji už dávno používáme spíš jako ovoce. Vyzkoušejte tento recept a dejte nám vědět, jak vám buchta chutnala!

Recept na Jogurtový koláč s rebarborou bez kynutí

Ingredience potřebné k přípravě koláče s rebarborou a tvarohem

Suroviny na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • mléko dle potřeby

Z čeho udělat tvarohovou náplň

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • trochu mléka

Suroviny na posypání a dochucení

  • rebarbora
  • drobenka (5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce másla, 4 lžíce cukru)
  • sádlo a hrubá mouka na vysypání plechu

Postup přípravy koláče z rebarbory

1. Vyšleháme si ingredience na těsto a těsto navrstvíme na plech vymazaný sádlem a vysypaný hrubou moukou.

2. Na těsto natřeme tvarohový krém, který získáme smícháním všech ingrediencí na krém.

3. Tvarohový krém poklademe kousky oloupané rebarbory a posypeme drobenkou.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.

Drobenku doporučuji si připravit předem smícháním mouky, másla a cukru – nehněteme jenom smícháme, a uschovat během přípravy koláče v lednici. Je pak sypká a krásně se s ní pracuje.

Obrázek k receptu: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“

Nejlepší rebarborový koláč za 15 minut, kterého se nebudete moci nabažit: Chutná jako z cukrárny

Obrázek receptu na rebarborový koláč vzhůru nohama s marshmallows.

Rebarborový koláč s marshmallows: Celý vzhůru nohama

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest