5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Podzim je ideálním obdobím pro objevování teplých a útulných chutí, které přináší sezónní ingredience. Jednou z nejvýraznějších hvězd této doby je dýně, která svým bohatým, sladkým aroma a krémovou texturou skvěle ladí s různými dezerty. Náš dýňový cheesecake kombinuje tradiční krémový sýr s jemným dýňovým pyré a podzimním kořením. Společně vytvářejí dokonale vyvážený a lahodný dezert, který okouzlí vaše chuťové buňky a potěší i oči vizuálně krásným vzhledem.

Příprava tohoto dýňového koláče je nejen jednoduchá, ale také přináší možnost využít dostupné suroviny a vytvořit něco opravdu speciálního. Perfektní je jako sladký závěr rodinného oběda či jako zákusek k odpolední kávičce. Díky kombinaci jemné textury, bohaté chuti dýně a lehkého kořeněného nádechu se stane oblíbeným pokrmem pro všechny milovníky dezertů. Přidejte se k nám a vychutnejte si tento jedinečný podzimní dezert, který přinese do vaší kuchyně teplo a sladkou radost.

Foto: Licencovaná fotografie Freepik.com

Recept na dýňový cheesecake

Autor receptu: Jakub Menšík
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina
Doba chladnutí 4 hodiny
Celkový čas 5 hodiny
Porcí 12 porcí
Kalorie 404
Recept na dýňový cheesecake kombinuje hladkou dýňovou náplň s křupavým sušenkovým korpusem, ozdobený podzimními dekoracemi.

Potřebné vybavení

  • Nůž
  • Mísa na míchání ingrediencí
  • šlehací metla nebo ruční mixér – na náplň
  • Trouba
  • Forma na pečení kulatá, cca 23 cm

Suroviny

Na korpus

  • 200 g Sušenky (máslové nebo Lotus (pokud máte rádi karamelovější základ))
  • 100 g Máslo (rozpuštěné)
  • 2 lžíce Třtinový cukr
  • 1 lžička mletá skořice

Na náplň

  • 600 g smetanový sýr (např. Philadelphia)
  • 200 g Cukr kystal
  • 3 ks Vejce
  • 300 g Dýňové pyré (máme recept zde na Cooky)
  • 1 lžička Vanilkový extrakt
  • 0,5 lžička skořice (mletá)
  • 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý)
  • 0,5 lžička hřebíček (mletý)
  • špetka sůl

Na polevu (pokud chcete koláč s čokoládovou polevou)

  • 200 g smetana na šlehání
  • 100 g hořká čokoláda (nasekaná)
  • 1 lžíce cukr (jen pokud máte rádi sladší)

Na zdobení

  • dýňová semínka
  • moučkového cukru
  • ovoce na ozdobení – maliny, borůvky, jahody
  • ořechy
  • sušenky

Postup 

Korpus

  • Trobu předehřejte na 175 ˚C.
  • Sušenky rozdrtěte na jemné drobečky pomocí mixéru nebo vložte do sáčku a rozdrťte válečkem.
  • V misce smíchejte sušenkové drobečky, rozpuštěné máslo, třtinový cukr a mletou skořici až do jemné hmoty konzistence těsta.
  • Směs rovnoměrně rozprostřete do dna formy na koláč s odnímatelným okrajem. Tlakem prstů směs napěchujte na dno formy.
  • Pečte v předehřáté troubě 10 minut. Poté nechte korpus vychladnout.

Náplň

  • Snižte teplotu trouby na 160 °C.
  • Ve velké míse pomocí elektrického mixéru vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka.
  • Přidejte vejce jedno po druhém, důkladně každé vejce zašlehejte do zbytku hmoty.
  • Vmíchejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, mleté koření a špetku soli, dokud směs není hladká a homogenní.
  • Nalijte náplň na vychladlý korpus ve formě
  • Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud okraje koláče neztuhnou, ale střed bude ještě trochu měkký.
  • Vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř trouby vychladnout s mírně pootevřenými dveřmi zhruba 1 hodinu.
  • Cheesecake vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu
  • Přesuňte koláč do lednice a nechte alespoň 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, aby celý dobře ztuhnul.

Poleva (volitelné)

  • V malém hrnci přiveďte do varu smetanu ke šlehání.
  • Přidejte nasekanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebude hladká.
  • Pokud máte rádi sladké zákusky, přidejte lžíci cukru. Pro mne je koláč dost sladký i bez přidaného cukru.
  • Nechte polevu mírně vychladnout a poté ji rovnoměrně nalijte na vychladlý cheesecake, nedoporučujeme dále roztírat, bylo by to na koláči vidět.

Zdobení

  • Cheesecake ozdobte dýňovými semínky, posypte práškovým cukrem a přidejte čerstvé ovoce dle chuti. Skvěle se hodí také různé ořechy či kousky sušenek.
  • Podávejte vychlazený a uchovávejte v lednici až týden
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Vodní lázeň: Aby cheesecake při pečení nepraskal, vložte formu do většího plechu a naplňte ji horkou vodou až do poloviny výšky formy při pečení.
  • Hladká náplň: Aby byla náplň co nejvíce hladká, můžete náplň před nalitím na korpus přecedit přes sítko.
  • Přidejte do náplně nasekané ořechy, například pekanové nebo vlašské, pro extra texturu a chuť.
Kalorie: 404kcal
Cena: 300 Kč
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení
Kuchyně: Americká, Mezinárodní
Klíčové slovo: cheesecake, philadelphia, sušenkový korpus, sýr

Výživové hodnoty

Kalorie: 404kcal | Sacharidy: 20g | Bílkoviny: 5g | Tuk: 35g | Nasycené tuky: 20g | Polynenasycené tuky: 3g | Mononenasycený tuk: 9g | Nenasycené tuky: 0,3g | Cholesterol: 88mg | Sodík: 282mg | Draslík: 161mg | Vláknina: 1g | Cukr: 11g | Vitamín A: 5032IU | Vitamín C: 1mg | Vápník: 75mg | Železo: 1mg


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest