Podzim je ideálním obdobím pro objevování teplých a útulných chutí, které přináší sezónní ingredience. Jednou z nejvýraznějších hvězd této doby je dýně, která svým bohatým, sladkým aroma a krémovou texturou skvěle ladí s různými dezerty. Náš dýňový cheesecake kombinuje tradiční krémový sýr s jemným dýňovým pyré a podzimním kořením. Společně vytvářejí dokonale vyvážený a lahodný dezert, který okouzlí vaše chuťové buňky a potěší i oči vizuálně krásným vzhledem.
Příprava tohoto dýňového koláče je nejen jednoduchá, ale také přináší možnost využít dostupné suroviny a vytvořit něco opravdu speciálního. Perfektní je jako sladký závěr rodinného oběda či jako zákusek k odpolední kávičce. Díky kombinaci jemné textury, bohaté chuti dýně a lehkého kořeněného nádechu se stane oblíbeným pokrmem pro všechny milovníky dezertů. Přidejte se k nám a vychutnejte si tento jedinečný podzimní dezert, který přinese do vaší kuchyně teplo a sladkou radost.
Recept na dýňový cheesecake
Potřebné vybavení
- Nůž
- Mísa na míchání ingrediencí
- šlehací metla nebo ruční mixér – na náplň
- Trouba
- Forma na pečení kulatá, cca 23 cm
Suroviny
Na korpus
- 200 g Sušenky (máslové nebo Lotus (pokud máte rádi karamelovější základ))
- 100 g Máslo (rozpuštěné)
- 2 lžíce Třtinový cukr
- 1 lžička mletá skořice
Na náplň
- 600 g smetanový sýr (např. Philadelphia)
- 200 g Cukr kystal
- 3 ks Vejce
- 300 g Dýňové pyré (máme recept zde na Cooky)
- 1 lžička Vanilkový extrakt
- 0,5 lžička skořice (mletá)
- 0,5 lžička muškátový oříšek (mletý)
- 0,5 lžička hřebíček (mletý)
- špetka sůl
Na polevu (pokud chcete koláč s čokoládovou polevou)
- 200 g smetana na šlehání
- 100 g hořká čokoláda (nasekaná)
- 1 lžíce cukr (jen pokud máte rádi sladší)
Na zdobení
- dýňová semínka
- moučkového cukru
- ovoce na ozdobení – maliny, borůvky, jahody
- ořechy
- sušenky
Postup
Korpus
- Trobu předehřejte na 175 ˚C.
- Sušenky rozdrtěte na jemné drobečky pomocí mixéru nebo vložte do sáčku a rozdrťte válečkem.
- V misce smíchejte sušenkové drobečky, rozpuštěné máslo, třtinový cukr a mletou skořici až do jemné hmoty konzistence těsta.
- Směs rovnoměrně rozprostřete do dna formy na koláč s odnímatelným okrajem. Tlakem prstů směs napěchujte na dno formy.
- Pečte v předehřáté troubě 10 minut. Poté nechte korpus vychladnout.
Náplň
- Snižte teplotu trouby na 160 °C.
- Ve velké míse pomocí elektrického mixéru vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka.
- Přidejte vejce jedno po druhém, důkladně každé vejce zašlehejte do zbytku hmoty.
- Vmíchejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, mleté koření a špetku soli, dokud směs není hladká a homogenní.
- Nalijte náplň na vychladlý korpus ve formě
- Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud okraje koláče neztuhnou, ale střed bude ještě trochu měkký.
- Vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř trouby vychladnout s mírně pootevřenými dveřmi zhruba 1 hodinu.
- Cheesecake vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu
- Přesuňte koláč do lednice a nechte alespoň 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, aby celý dobře ztuhnul.
Poleva (volitelné)
- V malém hrnci přiveďte do varu smetanu ke šlehání.
- Přidejte nasekanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebude hladká.
- Pokud máte rádi sladké zákusky, přidejte lžíci cukru. Pro mne je koláč dost sladký i bez přidaného cukru.
- Nechte polevu mírně vychladnout a poté ji rovnoměrně nalijte na vychladlý cheesecake, nedoporučujeme dále roztírat, bylo by to na koláči vidět.
Zdobení
- Cheesecake ozdobte dýňovými semínky, posypte práškovým cukrem a přidejte čerstvé ovoce dle chuti. Skvěle se hodí také různé ořechy či kousky sušenek.
- Podávejte vychlazený a uchovávejte v lednici až týden
Poznámky
- Vodní lázeň: Aby cheesecake při pečení nepraskal, vložte formu do většího plechu a naplňte ji horkou vodou až do poloviny výšky formy při pečení.
- Hladká náplň: Aby byla náplň co nejvíce hladká, můžete náplň před nalitím na korpus přecedit přes sítko.
- Přidejte do náplně nasekané ořechy, například pekanové nebo vlašské, pro extra texturu a chuť.