Když se řekne kynuté pečivo, vybaví se nám teplé a voňavé bochánky, které jsou symbolem domova a připomínají nám dětství. A pudinkáč? To je přesně ten měkoučký, máslový zákusek s krémovým srdcem. Vanilkový nebo čokoládový pudink se schovává uvnitř nadýchaného těsta a při každém zakousnutí se rozplyne v ústech. Přestože působí jednoduše, má své kouzlo a připomene, jak skvělé mohou být i ty nejprostší sladkosti.
Pudinkáče se u nás rozšířily v době, kdy práškové pudinky začaly být běžně dostupné – tedy někdy v 70. a 80. letech. Rychlá příprava a přitom poctivý chuťový zážitek z nich udělal hit nejen v domácnostech, ale i ve školních bufetech či závodních jídelnách. Každý si pak upravil recept po svém, někdo přidá drobenku, jiný tvaroh nebo ovoce. Ale to, co zůstává stejné je to, že jakmile pudinkáč upečete a dáte si ho ke kávě, připomene vám, že štěstí se často skrývá v těch nejsladších detailech.
Recept na pudinkáč z kynutého těsta s vanilkovou náplní
Ingredience na kynuté těsto
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 3 žloutky
- 400 g hladké mouky
- 10 lžiček cukru
- špetka soli
- 17 g droždí
Náplň na pudinkáče
- 3/4 l mléka
- 3 vanilkové pudinky v prášku
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 kostky másla
Postup přípravy krémových pudinkáčů
1. Začneme přípravou kvásku. Smícháme droždí a lžičku cukru v troše vlažného mléka a necháme vzejít na teplém místě kvásek. Trvá to cca 15 minut.
2. V misce smícháme všechny ostatní ingredience a přidáme hotový kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme v teple kynout než zvětší svůj objem (cca 1 hodinu).
3. Vykynuté těsto přeneseme na pomočený vál a uděláme z nej válečky o průměru asi 1 cm a dlouhé cca 20 cm. Každý váleček přehneme na půl a tím vzniknou dva prameny, které spleteme a konec vsuneme dospod.

Nadýchané mraky na plech – Legendární lehký a vzdušný dezert
4. Z tohoto množství těsta nám vnikne asi 36 kousků o velikosti 10 cm po spletení. Ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme chvíli kynout.
5. Potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 13 minut.
6. Zatím si připravíme z ingredienci pro náplň hustší pudink, který necháme vychladit a vyšleháme s máslem.
7. Vychladlé pečivo podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Tipy navíc
Do pudinku můžete vmíchat lžíci tvarohu, trochu citrónové kůry, nebo lžičku rumu, či hrst borůvek a každý mazlík bude originál!

Pudinkáče ve tvaru rohlíčků: Tradiční sladká pochoutka s nadýchaným těstem, krémem a máčené v čokoládě

Domácí kynuté knedlíky – snadná příprava na páře nebo ve vodě
pozn.: částečně upraveno AI