Retro párkový salát je typickým představitelem české kuchyně ze 70. a 80. let minulého století. Tento retro salát, kterému se říkal také ševcovský mls, byl oblíbený na rodinných oslavách, výletech i jako rychlá večeře. Jeho charakteristická sladkokyselá chuť a jednoduchost přípravy z něj udělaly skutečnou klasiku, která se dnes vrací na naše stoly jako nostalgická vzpomínka na dřívější časy.

Párkové saláty byly v socialistickém Československu velmi populární hlavně kvůli dostupnosti ingrediencí. Párky, majonéza a základní zelenina byly běžně k sehnání, na rozdíl od mnoha jiných potravin. Charakteristická sladkokyselá chuť vznikala kombinací cukru, octa a worčestrové omáčky, která byla tehdy považována za exotické dochucovadlo a dodávala pokrmům „světový“ nádech.

Recept na nostalgický párkový salát

Délka přípravy 20 až 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g párků
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 100 g majonézy (malý sáček)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 větší lžíce cukru
  • 2 lžíce worčestrové omáčky
  • 2 lžíce kečupu

Postup přípravy ševcovského mlsu

1. V hrnci rozehřejte olej a přidejte cukr. Nechte ho rozpustit a lehce zkaramelizovat.

2. Přidejte ocet, kečup, hořčici a worčestrovou omáčku. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily, a dejte stranou vychladnout.

3. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Kyselé okurky také nakrájejte najemno.

4. Párky nakrájejte na kostičky nebo proužky podle preference. Přeneste do větší mísy.

Obrázek k receptu na párkový salát
Foto: Freepik.com, Párky na retro párkový pochoutkový salát

5. Přidejte nakrájenou cibuli a okurky. Vše promíchejte s vychladlým nálevem.

6. Nakonec přidejte majolku a znovu důkladně promíchejte. Dejte do lednice vychladnout a uležet alespoň 2 hodiny.

Tipy redakce

  • Správné krájení cibule: Cibuli krájejte na velmi drobné kostičky, aby nebyla v pomazánce příliš výrazná. Pokud máte citlivý žaludek, můžete cibuli před přidáním propláchnout studenou vodou, pustí trochu štiplavosti.
  • Kvalita párků: Volte kvalitní párky bez příliš mnoha dochucovadel, ideální jsou párky vídeňské.
  • Vyzrání chutí: Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy si chutě stihnou pořádně uležet. V lednici vydrží až týden a chutná stále lépe.
Obrázek receptu na pochoutkový salát

Pochoutkový retro salát, téměř jako podle normy ČSN ze starých časů

Obrázek receptu na retro feferonkový salát.

Feferonkový salát: Pikantní retro pochoutka podle původní normy

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest