Smaženky byly důkazem, že ke štěstí stačí málo – krajíc chleba, vejce a trocha času. Není v ní nic složitého a přesto dokáže zahřát víc než drahé jídlo z restaurace. Když ji položíte na talíř, voní po klidu, domově a po chvíli, kdy všechno je, jak má být. Její vůně je vůně dětství, ta chvíle, kdy se kvalitní vajíčko setká s rozpáleným tukem a chléb se začne barvit dozlatova, je malý zázrak. Každý kraj má své tajemství, někde se do směsi přidá česnek, jinde mléko, někde se posype sýrem. Ale vždycky chutná stejně jako když se svět na chvíli zastaví a zůstane jen teplo, vůně a zvuk praskající pánve.

Smaženka patří mezi ta nejlidovější česká jídla, která vznikla z prosté potřeby nevyhazovat starý chléb. Venkovské hospodyňky kdysi využívaly každou patku, obalily ji ve vajíčku, osmažily a měly teplou, sytou večeři nebo snídani. Podávaly se se solí, česnekem, cibulkou, někdy se sýrem nebo okurkou. Někde se chléb přímo obalil ve vajíčku, někdo zase dělal vaječnou placku, kterou položil na hořčicí nebo kečupem potřený krajec chleba. Bylo to jídlo chudé, ale vynalézavé, a dnes je z něj nostalgická pochoutka, kterou si rádi připomínáme v sobotu ráno nebo po dlouhém dni, kdy stačí mít doma pár vajec a kousek chleba.

Recept na Úplně (ne)obyčejnou smaženku

Ingredience potřebné na smaženku, jako ze školního bufetu

  • 4 plátky chleba (nejlépe staršího)
  • 4 vejce
  • trocha strouhanky
  • 2 lžíce mléka (volitelné)
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • olej nebo sádlo na smažení
  • hořčice, cibule, česnek, okurka, kapie a podobně

Postup přípravy smaženky

1. Plátky chleba potřeme hořčicí.

2. Vajíčka rozšleháme s trochou strouhanky, s mlékem, solí a pepřem a usmažíme na rozpáleném tuku 4 vaječné omelety dozlatova každou zvlášť.

Na rozpáleném tuku usmažíme  vaječnou omeletu.
Foto: cooky.cz, Na rozpáleném tuku usmažíme vaječnou omeletu.

3. Podáváme horké s cibulí, česnekem, okurkou, nebo kapií, co má kdo rád.

Obměny smaženek

  • Sýrová varianta – po osmažení vajíčko posypeme strouhaným sýrem a necháme roztát.
  • Česneková varianta – chléb potřeme pod vajíčko prolisovaným česnekem.
  • Šunková varianta – Vaječnou omeletu doplníme kousky šunky před usmažením.
Obrázek k receptu na vaječné řízky

Vaječné řízky: Léty osvědčená retro klasika na moderní stůl

Obrázek receptu na Sýrové smaženky, křupavá lahůdka nejen k pivu

Sýrové mini smaženky na vece s hořčicí – křupavá chuťovka nejen k pivu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest