Roláda Hurikán pochází z Česka a svým vzhledem připomíná po rozkrojení spirálu, evokující obraz hurikánu. Je to dezert, který se skládá z piškotového těsta, které bývá naplněné různými krémy jako šlehačkovým, máslovým anebo tvarohovým. Povrch bývá politý sladku polevou, nejčastěji čokoládovou. Volba krému a polevy je na každém pečícím. Roláda vypadá impozantně a lákavě a je výborným doplňkem k nedělní kávičce ale i vhodným dezertem pro větší oslavy.
Recept na roládu Hurikán
Ingredience na přípravu receptu
Těsto
- 4 vejce (oddělíme bílky od žloutků)
- 75 g pšeničné mouky
- 40 g oleje
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g mléka
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- špetku soli
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- 1 polévkovou lžíci horké vody
Krém
- 150 ml smetany na šlehání
- 10 g vanilkového cukru
Postup přípravy receptu
1. Proseté kakao vymícháme s horku vodou do hladka.
2. Rostlinný olej zahřejeme cca na 70 stupňů, přelijeme do misky a přidáme prosetou mouku, vymícháme do hladka.
3. Přidáme mléko ohřáté na pokojovou teplotu, žloutky, polovinu cukru a vanilkový cukr. Mícháme do získání jednolité hladké směsi.
4. Studené bílky šleháme se špetkou soli a citronovou šťávou do husté pěny.
5. Postupně v průběhů šlehání přidáváme zbytek cukru.
6. Vyšlehané bílky postupně vmícháme do žloutkové směsi a jemné promícháme.
7. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přidáme kakao a dobře promícháme.
8. Na plech vyložený papírem na pečení nejprve nalijeme a zarovnáme bílé těsto. Navrch nalijeme kakaové těsto a uhladíme.
9. Opačným koncem lžíce nakreslíme svisle a poté vodorovně čáry, aby se vytvořil výrazný vzor.
10. Těsto pečeme při teplotě 170 stupňů 20 minut. Po upečení vyklopíme a srolujeme žloutkovou stranou dovnitř a necháme zcela vychladnout.
11. Řádně vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha s vanilkovým cukrem.
12. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme šlehačkou a znovu stočíme. Roládu vložíme na 1 hodinu do mrazáku
Proč zrovna roládu Hurikán
Roláda je velice jemná, hladká a nedrolí se a krém si může každý zvolit podle chuti, či už šlehačku, marmeládu nebo jinou náplň. Jedná se o lahodný a snadný dezert, který se hodí jak na oslavy, tak jako malé pohoštění ke kávě či čaji pro rodinu i přátelé.