Roláda Hurikán pochází z Česka a svým vzhledem připomíná po rozkrojení spirálu, evokující obraz hurikánu. Je to dezert, který se skládá z piškotového těsta, které bývá naplněné různými krémy jako šlehačkovým, máslovým anebo tvarohovým. Povrch bývá politý sladku polevou, nejčastěji čokoládovou. Volba krému a polevy je na každém pečícím. Roláda vypadá impozantně a lákavě a je výborným doplňkem k nedělní kávičce ale i vhodným dezertem pro větší oslavy.

Recept na roládu Hurikán

Ingredience na přípravu receptu

Těsto

  • 4 vejce (oddělíme bílky od žloutků)
  • 75 g pšeničné mouky
  • 40 g oleje
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g mléka
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • špetku soli
  • 1 polévkovou lžíci kakaa
  • 1 polévkovou lžíci horké vody

Krém

  • 150 ml smetany na šlehání
  • 10 g vanilkového cukru

Postup přípravy receptu

1. Proseté kakao vymícháme s horku vodou do hladka.

2. Rostlinný olej zahřejeme cca na 70 stupňů, přelijeme do misky a přidáme prosetou mouku, vymícháme do hladka.

3. Přidáme mléko ohřáté na pokojovou teplotu, žloutky, polovinu cukru a vanilkový cukr. Mícháme do získání jednolité hladké směsi.

4. Studené bílky šleháme se špetkou soli a citronovou šťávou do husté pěny.

Bílky šleháme do husté pěny..
Zdroj obrázku: sutntgospodina, Bílky šleháme do husté pěny.

5. Postupně v průběhů šlehání přidáváme zbytek cukru.

6. Vyšlehané bílky postupně vmícháme do žloutkové směsi a jemné promícháme.

7. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přidáme kakao a dobře promícháme.

8. Na plech vyložený papírem na pečení nejprve nalijeme a zarovnáme bílé těsto. Navrch nalijeme kakaové těsto a uhladíme.

Tmavou vrstvu těsta vylijeme na světlou.
Zdroj obrázku: suntgospodina, Tmavou vrstvu těsta vylijeme na světlou.

9. Opačným koncem lžíce nakreslíme svisle a poté vodorovně čáry, aby se vytvořil výrazný vzor.

Opačným koncem lžíce vytváříme vzory.
Zdroj obrázku: suntgospodina, Opačným koncem lžíce vytváříme vzory.

10. Těsto pečeme při teplotě 170 stupňů 20 minut. Po upečení vyklopíme a srolujeme žloutkovou stranou dovnitř a necháme zcela vychladnout.

11. Řádně vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha s vanilkovým cukrem.

12. Vychladlé těsto rozvineme, potřeme šlehačkou a znovu stočíme. Roládu vložíme na 1 hodinu do mrazáku

Proč zrovna roládu Hurikán

Roláda je velice jemná, hladká a nedrolí se a krém si může každý zvolit podle chuti, či už šlehačku, marmeládu nebo jinou náplň. Jedná se o lahodný a snadný dezert, který se hodí jak na oslavy, tak jako malé pohoštění ke kávě či čaji pro rodinu i přátelé.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest