Rozpeky, jakožto kynuté bochánky, jsou typické jednoduchým složením surovin. Jejich měkká a nadýchaná struktura má neutrální chuť a proto jde o skvělou přílohu k různých pokrmům. Nezáleží ani na tom, zda jde o slané nebo sladké jídlo, rozpeky poslouží vždy výborně. V některých regionech se jim říká „rozpečenky“ a dříve se samozřejmě pekly na kamnech nebo na plotně v litinových pekáčích. Po upečení bylo zvykem bochánky mírně natrhnout vidličkou nebo prostě roztrhnout. Takto vzniknul pravděpodobně jejich název.

V tomto zajímavém receptu kombinujeme rozpeky s dušenou mrkví, což pokládám za velmi chutný a výživný oběd nebo večeři. Je dobré, když na mrkev nespěcháme a připravujeme ji pomalu. Pak si zachová svoji přirozenou sladkost a v kombinaci s vepřovým masem tvoří ideální dvojku.

Recept na rozpeky s dušenou mrkví a masem

Ingredience pro přípravu

Rozpeky:

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Dušená mrkev:

  • máslo
  • 1 kg mrkve
  • 500 g vepřové kotlety nebo plece
  • 1 cibule
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř

Na zahuštění:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy rozpeků

Dozlatova upečeme rozpeky.
Foto: cooky.cz, Dozlatova upečeme rozpeky.

1. Do 100 ml teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme k němu ještě cukr a zaprášíme hladkou moukou.

2. Necháme vzejít kvásek a prozatím si do velké mísy nasypeme mouku, sůl a přidáme vejce s máslem.

3. Dále přidáme hotový kvásek a zbytek teplého mléka.

4. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

5. Z vykynutého těsta vytvoříme 7 bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozpuštěným máslem.

Recept na luxusní dušenou mrkev s bramborem a pažitkou

Lehká a moderní dušená mrkev s krůtím masem: Vylepšená školní stálice v moderním hávu, která je zdravá a skvěle chutná

6. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40 minut, poté stáhneme teplotu na 150°C a dopečeme dalších 10 minut.

Příprava dušené mrkve

1. Maso si očistíme a nakrájíme na malé kousky a také si nadrobno nakrájíme i cibuli.

2. Do většího hrnce si dáme rozehřát máslo a cibuli na něm zpěníme.

Jemně Dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce

Jemně dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce: Tradiční recept, který pohladí chuťové buňky

3. Po chvíli přidáme maso a ze všech stran ho orestujeme.

4. Nezapomeneme maso osolit a opepřit, podlijeme vodou a poté dusíme pod pokličkou asi 30 minut.

5. Mezitím si oloupeme a nastrouháme mrkev, kterou posléze přidáme také k masu.

Ochutíme a dusíme s mrkví.
Foto: cooky.cz, Ochutíme a dusíme s mrkví.

6. Dobře promícháme a opět pod pokličkou dusíme dalších 30 minut a v případě potřeby podléváme vodou.

7. V rendlíku si z másla a mouky připravíme jíšku a mrkev s masem zahustíme.

8. Nakonec dochutíme lžičkou cukru a za občasného míchání ještě 10 minut povaříme.

8. Podáváme s rozpeky.

Staročeská neobyčejná kombinace

Rozpeky s dušenou mrkví jsou chutnou kombinací, která má za úkol v nás vyvolat rustikální dojmy staročeské kuchyně. V době vzniku tohoto jídla bylo zvykem vařit pouze z poctivých surovin, které byly snadno dostupné i na venkově. Z mého pohledu jsou čerstvé rozpeky nenahraditelnou přílohou k této dušené mrkvi.

zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest