Rozpeky, jakožto kynuté bochánky, jsou typické jednoduchým složením surovin. Jejich měkká a nadýchaná struktura má neutrální chuť a proto jde o skvělou přílohu k různých pokrmům. Nezáleží ani na tom, zda jde o slané nebo sladké jídlo, rozpeky poslouží vždy výborně. V některých regionech se jim říká „rozpečenky“ a dříve se samozřejmě pekly na kamnech nebo na plotně v litinových pekáčích. Po upečení bylo zvykem bochánky mírně natrhnout vidličkou nebo prostě roztrhnout. Takto vzniknul pravděpodobně jejich název.
V tomto zajímavém receptu kombinujeme rozpeky s dušenou mrkví, což pokládám za velmi chutný a výživný oběd nebo večeři. Je dobré, když na mrkev nespěcháme a připravujeme ji pomalu. Pak si zachová svoji přirozenou sladkost a v kombinaci s vepřovým masem tvoří ideální dvojku.
Recept na rozpeky s dušenou mrkví a masem
Ingredience pro přípravu
Rozpeky:
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g másla
- 42 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Dušená mrkev:
- máslo
- 1 kg mrkve
- 500 g vepřové kotlety nebo plece
- 1 cibule
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř
Na zahuštění:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy rozpeků
1. Do 100 ml teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme k němu ještě cukr a zaprášíme hladkou moukou.
2. Necháme vzejít kvásek a prozatím si do velké mísy nasypeme mouku, sůl a přidáme vejce s máslem.
3. Dále přidáme hotový kvásek a zbytek teplého mléka.
4. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
5. Z vykynutého těsta vytvoříme 7 bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozpuštěným máslem.

Lehká a moderní dušená mrkev s krůtím masem: Vylepšená školní stálice v moderním hávu, která je zdravá a skvěle chutná
6. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40 minut, poté stáhneme teplotu na 150°C a dopečeme dalších 10 minut.
Příprava dušené mrkve
1. Maso si očistíme a nakrájíme na malé kousky a také si nadrobno nakrájíme i cibuli.
2. Do většího hrnce si dáme rozehřát máslo a cibuli na něm zpěníme.

Jemně dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce: Tradiční recept, který pohladí chuťové buňky
3. Po chvíli přidáme maso a ze všech stran ho orestujeme.
4. Nezapomeneme maso osolit a opepřit, podlijeme vodou a poté dusíme pod pokličkou asi 30 minut.
5. Mezitím si oloupeme a nastrouháme mrkev, kterou posléze přidáme také k masu.
6. Dobře promícháme a opět pod pokličkou dusíme dalších 30 minut a v případě potřeby podléváme vodou.
7. V rendlíku si z másla a mouky připravíme jíšku a mrkev s masem zahustíme.
8. Nakonec dochutíme lžičkou cukru a za občasného míchání ještě 10 minut povaříme.
8. Podáváme s rozpeky.
Staročeská neobyčejná kombinace
Rozpeky s dušenou mrkví jsou chutnou kombinací, která má za úkol v nás vyvolat rustikální dojmy staročeské kuchyně. V době vzniku tohoto jídla bylo zvykem vařit pouze z poctivých surovin, které byly snadno dostupné i na venkově. Z mého pohledu jsou čerstvé rozpeky nenahraditelnou přílohou k této dušené mrkvi.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI