Koprová omáčka nebo koprovka je jedním z nejtradičnějších a nejoblíbenějších receptů české kuchyně. Tento pokrm je milován pro svou jemnou a zároveň výraznou chuť, kterou získává právě díky kopru. Připravit koprovou omáčku je jednoduché a výsledek bude stát za to.
Koprová omáčka je tradiční omáčka v české gastronomii. Tento pokrm má buď velké milovníky a nebo ho lidé vyloženě nemají rádi. Do jaké skupiny patříte vy? 🙂
Osobně jsem začala mít ráda koprovou omáčku až v dospělosti. Jako dítě jsem tento pokrm nevyhledávala. Moje děti to mají ale naopak – milují ji a tak jsem se ji naučila připravovat – samozřejmě na všechny možné způsoby. Byla jsem velmi překvapena, když jsem zjistila, jak snadné je uvařit koprovou omáčku. Když máte hotový hovězí vývar, tak samotnou koprovou omáčku máte hotovou do 20 minut a bez složité přípravy. Díky tomuto zjištění je nyní koprová omáčka na našem jídelním lístku pravidelně.
K omáčce se hodí jako příloha vařený brambor nebo houskový knedlík. Kdo nemá rád vařené hovězí maso, tak můžeme podávat s vejcem natvrdo.
Pošlete mi recepty na vaše koprové omáčky, ať vyzkoušíme i jiné verze.
Recept na koprovku s bramborem
Potřebné suroviny:
- 1 litr hovězího vývaru
- 60 g hladké mouky
- 50 g másla
- 200 ml smetany
- velkou hrst kopru
- ocet, cukr, sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy:
1. Rozpustíme si v hrnci máslo a zasypeme ho moukou, dokud nevznikne světlá jíška.
2. Jíšku naředíme postupně vývarem, omáčku takto povaříme asi 10 minut. Poté přidáme ocet, smetanu a kopr. Opět povaříme cca 5 minut a následně dochutíme dle chuti solí, pepřem a cukrem.
3. Pokud budete podávat z hovězím masem, které máte uvařené z vaření hovězího vývaru, tak vložíme prohřát do omáčky.

Kyselka: bílá kyselá polévka s vejcem, bramborami a mlékem
Hotovou omáčku podáváme. Dobrou chuť.
Video recept na koprovku krok za krokem

Kopr do koláče? Vyzkoušejte výtečný koprový koláč

Koprová omáčka: Harmonie chutí z tradiční české kuchyně
zdroj: autorský článek cooky.cz