Langos românesc cu trei feluri de brânză je typický název langošů v Rumunsku. Jsou podobné klasickým maďarským langošům s tím rozdílem, že jejich těsto je jemnější, kyselejší a voňavější často díky přidanému jogurtu nebo zakysané smetany. Tradičně se smaží dozlatova a podávají se naslano se sýrem, smetanou, česnekem a koprem. Někde dokonce i nasladko s medem, džemem či cukrem.

No a právě v horských oblastech Transylvánie a Banátu se používá na plnění langošů mix tři druhů sýra, aby se spojila sůl, jemnost a krémovost. Je to kombinace mozarelly, slaného sýra, například balkánu nebo fety a klasického sýra jako eidam nebo gouda. Když se všechno roztaví v horkém langoši, vznikne dokonalé spojení křehkosti a rozplývavé sýrové chuti. Opravdu vynikající, vyzkoušejte a porovnávejte s našimi langoši, je to tak trochu jiné kafe.

Recept na rumunské plněné langoše

Ingredience potřebné na přípravu langošů plněných třemi druhy sýra

Těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 350 ml vlažného mléka
  • 350 ml vlažné vody
  • 42 g droždí
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 40 ml oleje

Náplň

  • 300 g slaného sýra (Fena nebo Balkán)
  • 200 g Mozarelly
  • 100 g klasického sýra (Eidam, Gouda)
  • cca 200 ml oleje na smažení langošů

Postup přípravy sýrových langošů na způsob plněné kapsy

1. V teplé tekutině z mléka a vody rozpustíme droždí a cukr. Necháme pár minut postát, aby se droždí aktivovalo.

2. V misce rozmícháme mouku se solí a přilijeme tekutou směs s droždím a mícháme, dokud směs není homogenní.

3. Těsto ručně prohněteme asi 5 minut dohladka. Ruce namažte olejem, aby se těsto nelepilo.

Obrázek receptu na Rumunské langoše plněné třemi druhy sýra, zvyk z horských oblastí Transylvánie a Banátu
Foto: cooky.cz, Recept na Rumunské langoše plněné třemi druhy sýra, zvyk z horských oblastí Transylvánie a Banátu

4. Těsto polité olejem přikryjte alobalem a nechte cca 45 minut kynout v teple.

5. Vykynuté těsto přeneseme na vál potřený olejem a pracujeme rukami namočenými v oleji.

6. Těsto rozdělíme na 8 částí a z každé vytvarujeme kouli. Kuličky necháme ještě 15 minut kynout přikryté alobalem.

7. Každou kuličku těsta vytáhneme rukama a na jednu polovinu langoše položíme všechny sýry. Druhou polovinu přeložíme a kraje uzavřeme nejlépe vidličkou

8. Smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 2 minuty dozlatova. Pokládáme na papírovou utěrku.

Tipy

Sýre je dobré promíchat předem, jejich chutě se krásně propojí.

Langoše jsou výborné i s trochou kopru nebo petrželky.

Hodí se i kapka česnekového oleje nebo bylinková sůl.

Langoše se dají skvěle ohřát bez oleje na pánvi nebo v troubě, já to dělám v horkovzdušné troubě, sýr se opět krásně rozteče.

Langoše s česnekem smetanou a sýrem osvědčený tradiční recept

Domácí langoše s česnekem, smetanou a sýrem

Obrázek k receptu na langoše z jogurtu

Domácí langoše z jogurtového těsta bez přebytečného oleje: Maďarská letní klasika ve zdravější variantě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest