Langos românesc cu trei feluri de brânză je typický název langošů v Rumunsku. Jsou podobné klasickým maďarským langošům s tím rozdílem, že jejich těsto je jemnější, kyselejší a voňavější často díky přidanému jogurtu nebo zakysané smetany. Tradičně se smaží dozlatova a podávají se naslano se sýrem, smetanou, česnekem a koprem. Někde dokonce i nasladko s medem, džemem či cukrem.
No a právě v horských oblastech Transylvánie a Banátu se používá na plnění langošů mix tři druhů sýra, aby se spojila sůl, jemnost a krémovost. Je to kombinace mozarelly, slaného sýra, například balkánu nebo fety a klasického sýra jako eidam nebo gouda. Když se všechno roztaví v horkém langoši, vznikne dokonalé spojení křehkosti a rozplývavé sýrové chuti. Opravdu vynikající, vyzkoušejte a porovnávejte s našimi langoši, je to tak trochu jiné kafe.
Recept na rumunské plněné langoše
Ingredience potřebné na přípravu langošů plněných třemi druhy sýra
Těsto
- 1 kg hladké mouky
- 350 ml vlažného mléka
- 350 ml vlažné vody
- 42 g droždí
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 40 ml oleje
Náplň
- 300 g slaného sýra (Fena nebo Balkán)
- 200 g Mozarelly
- 100 g klasického sýra (Eidam, Gouda)
- cca 200 ml oleje na smažení langošů
Postup přípravy sýrových langošů na způsob plněné kapsy
1. V teplé tekutině z mléka a vody rozpustíme droždí a cukr. Necháme pár minut postát, aby se droždí aktivovalo.
2. V misce rozmícháme mouku se solí a přilijeme tekutou směs s droždím a mícháme, dokud směs není homogenní.
3. Těsto ručně prohněteme asi 5 minut dohladka. Ruce namažte olejem, aby se těsto nelepilo.

4. Těsto polité olejem přikryjte alobalem a nechte cca 45 minut kynout v teple.
5. Vykynuté těsto přeneseme na vál potřený olejem a pracujeme rukami namočenými v oleji.
6. Těsto rozdělíme na 8 částí a z každé vytvarujeme kouli. Kuličky necháme ještě 15 minut kynout přikryté alobalem.
7. Každou kuličku těsta vytáhneme rukama a na jednu polovinu langoše položíme všechny sýry. Druhou polovinu přeložíme a kraje uzavřeme nejlépe vidličkou
8. Smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 2 minuty dozlatova. Pokládáme na papírovou utěrku.
Tipy
Sýre je dobré promíchat předem, jejich chutě se krásně propojí.
Langoše jsou výborné i s trochou kopru nebo petrželky.
Hodí se i kapka česnekového oleje nebo bylinková sůl.
Langoše se dají skvěle ohřát bez oleje na pánvi nebo v troubě, já to dělám v horkovzdušné troubě, sýr se opět krásně rozteče.
Domácí langoše s česnekem, smetanou a sýrem