Chutná večeře může být i odlehčená a dietní, stačí sáhnout po těch správných surovinách. Jednou z nich je kuřecí maso. Je to jedno z nejoblíbenějších druhů masa díky své všestrannosti, chuti a výživovým hodnotám. Kuřecí maso je známé svou nízkou hladinou nasycených tuků a vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů, jako je železo, zinek, fosfor a vitamín B. Je možné připravit kuřecí maso různými způsoby.
Kuřecí kousky jsou pečené v troubě spolu se směsí sýra, bylinek a dalších chutných ingrediencí, což vytváří křupavou a zlatavou kůrku na povrchu masa a tající, lahodnou nádivku. Tento pokrm je skvělou volbou pro všechny milovníky sýra a milovníky kuřecího masa, kteří hledají vydatnou a přitom chutnou večeři. Podává se ideálně s přílohou, jako jsou vařené brambory nebo čerstvá zelenina, a zaručeně potěší celou rodinu.
Recept na rychlou a chutnou večeři z jednoho pekáče
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa nebo pekáč
Suroviny
- 450 gramů kuřecích prsou
- 1-2 cibule
- 2-3 rajčata
- sůl, pepř, sladká paprika
Ingredience potřebné na omáčku:
- 3 vejce
- 100 gramů tvrdého sýra
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- sůl
Postup
- Kuřecí maso si důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme pomocí kuchyňského papíru a nakrájíme na drobné kousky.
Obrázek: grazynkagotuje, Kuřecí směs s aromatickou zeleninou a sýrem
- Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme na malé kousky.
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Ve velké míse smícháme připravené kuřecí kousky, orestovanou cibuli, přidáme sůl a všechna potřebná koření podle preference.
Obrázek: grazynkagotuje, Základní ingredience na zapečené kuřecí maso
- Důkladně vše promícháme, aby se koření rovnoměrně rozložilo po kuřecích kouscích.
- Poté si připravíme zapékací mísu, kterou vymažeme tenkou vrstvou oleje, aby se maso nepřilepilo. Do této misky pak umístíme připravené kuřecí maso.
- Dalším krokem je příprava omáčky. Ve vhodné misce smícháme nastrouhaný sýr a smetanu dohladka, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
Obrázek: grazynkagotuje, Křupavé kuřecí maso s lahodným sýrem a zeleninou
- Tuto omáčku pak rovnoměrně rozprostřeme na vrcholku kuřecího masa v zapékací misce.
- Rajče omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a těmi ozdobíme vrchní část omáčky.
- Zapékací mísu pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu přibližně 25-30 minut, dokud maso není dokonale propečené a omáčka se nezkaramelizuje.
- Po upečení vyjmeme zapékací mísu z trouby a necháme ji chvíli odpočinout.