Kefírová buchta je oblíbená nejen pro svou jednoduchost, ale hlavně pro svou vláčnost právě díky použitému kefíru. Kefír je ve spojení s jedlou sodou v pečení malý zázrak. Buchta po jejich spojení nádherně vyskočí, aniž by byla těžká a suchá.
Kakaový korpus s kefírem je výborný jako základ pro různé zákusky, stačí ho jen lehce pocukrovat a konzumovat samotný, ale můžeme do těsta přidat také jablka, ořechy, kokos či povidla anebo ho jen potřít marmeládou a přelít čokoládovou polevou. Vždycky bude chutnat domácky, poctivě a příjemně obyčejně.
Recept na Kefírovou buchtu
Ingredience potřebné na přípravu buchty z kefíru
- 400 g polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kakaa
- 2 vajíčka
- 500 ml kefíru
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce medu
- kapka rumu
- rozinky
- 120 g mírně rozpuštěného másla
- 120 ml oleje
Ingredience na polevu a zdobení
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- citronová šťáva dle potřeby
- kokos
- čokoláda
- smetana
Postup přípravy kefírové buchty
1. V misce smícháme všechny sypké suroviny a přidáme tekuté. Prošleháme šlehačem na nízkém stupni a nakonec vmícháme sodu a rozinky.
2. Těsto vylijeme do vyššího plechu o velikosti 30×40 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 25 minut. Necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme polevu. Mícháme moučkový cukr s horkou vodou a postupně přidává citronovou šťávu dle potřeby až vznikne hustá poleva. Polevu natřeme na koláč a dozdobíme kokosem a rozpuštěnou čokoládou zředěnou trochou smetany.
Tip:
Můžeme podávat s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany a dobrou kávou.

Nadýchaná kefírová buchta s meruňkami: Úžasný zákusek plný zdravých ingrediencí

Kefírové banánové řezy: Jednoduché, vláčné, přirozeně sladké řezy pro každou příležitost
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková