Italské tiramisu je u nás všeobecně známé a oblíbené. Jestli pak ale znáte roládu na způsob tiramisu? Její výhodou oproti klasickému tiramisu je, že se krásně krájí, servíruje a drží tvar a stejně si zachovává všechnu tu lahodnou chuť kávy, krému a kakaa.

Tato tiramisu roláda je tak trochu český hybrid, jelikož si bere to nejlepší z obou světů. Klasické tiramisu je dezert, který se servíruje lžící, ale tady máme vše v elegantní, rolované podobě. Piškotové těsto je lehké a jemné, krém díky mascarpone krásně drží, káva dodává hloubku a kakao hořkosladkou tečku.

Recept na rychlou tiramisu roládu s mascarpone

Ingredience potřebné na přípravu nadýchané piškotové rolády s jemným kávovým krémem a kakaem

Těsto

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Pro navlhčení korpusu potřebujeme

  • 5 lžic instantní kávy rozpuštěné ve vodě
  • 1 lžička Baileys Irish Cream nebo Rumu

Náplň

  • 250 g Mascarpone
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru

Zdobení

  • 1 lžíce kakaového prášku

Postup přípravy tiramisu rolády

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh s 50 g cukru a špetkou soli.

2. Žloutky vyšleháme zvlášť s 50 g cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny.

3. Ke žloutkové směsi přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh z bílků.

Roládu potřeme zbytkem krému a posypeme kakaem.
Foto: cooky.cz, Roládu potřeme zbytkem krému a posypeme kakaem.

4. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10-12 minut.

5. Upečený korpus navlhčíme uvařenou instantní kávou s Baileys. a necháme vychladnout.

6. Připravíme si krém: vyšleháme vejce s cukrem a škrobem do světlé pěny, do které přidáme Mascarpone.

7. Krémem potřeme upečené vychladlé těsto, srolujeme do rolády a zabalíme do pečícího papíru. Necháme chladit v lednici cca 2 hodiny. Trochu krému si necháme na zdobení.

8. Vychlazenou roládu potřeme zbytkem náplně a posypeme hořkým kakaem.

Tiramisu roládu je vhodné podávat s kopečkem šlehačky.

Obrázek receptu na Naše české Tiramisu s mandlovou příchutí nebo italské Tiramisu v českém kabátě s mandlovým šmrncem

Česká verze tiramisu bez alkoholu: Tiramisu s tvarohem a mandlovou příchutí

Obrázek k receptu Tiramisu roláda s malinami

Tiramisu roláda s malinami: Klasický italský dezert srolovaný do rolády s čerstvým ovocem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest