Italské tiramisu je u nás všeobecně známé a oblíbené. Jestli pak ale znáte roládu na způsob tiramisu? Její výhodou oproti klasickému tiramisu je, že se krásně krájí, servíruje a drží tvar a stejně si zachovává všechnu tu lahodnou chuť kávy, krému a kakaa.
Tato tiramisu roláda je tak trochu český hybrid, jelikož si bere to nejlepší z obou světů. Klasické tiramisu je dezert, který se servíruje lžící, ale tady máme vše v elegantní, rolované podobě. Piškotové těsto je lehké a jemné, krém díky mascarpone krásně drží, káva dodává hloubku a kakao hořkosladkou tečku.
Recept na rychlou tiramisu roládu s mascarpone
Ingredience potřebné na přípravu nadýchané piškotové rolády s jemným kávovým krémem a kakaem
Těsto
- 6 vajec
- špetka soli
- 100 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 110 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro navlhčení korpusu potřebujeme
- 5 lžic instantní kávy rozpuštěné ve vodě
- 1 lžička Baileys Irish Cream nebo Rumu
Náplň
- 250 g Mascarpone
- 1 lžíce škrobu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
Zdobení
- 1 lžíce kakaového prášku
Postup přípravy tiramisu rolády
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh s 50 g cukru a špetkou soli.
2. Žloutky vyšleháme zvlášť s 50 g cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
3. Ke žloutkové směsi přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a opatrně vmícháme sníh z bílků.

4. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10-12 minut.
5. Upečený korpus navlhčíme uvařenou instantní kávou s Baileys. a necháme vychladnout.
6. Připravíme si krém: vyšleháme vejce s cukrem a škrobem do světlé pěny, do které přidáme Mascarpone.
7. Krémem potřeme upečené vychladlé těsto, srolujeme do rolády a zabalíme do pečícího papíru. Necháme chladit v lednici cca 2 hodiny. Trochu krému si necháme na zdobení.
8. Vychlazenou roládu potřeme zbytkem náplně a posypeme hořkým kakaem.
Tiramisu roládu je vhodné podávat s kopečkem šlehačky.
Česká verze tiramisu bez alkoholu: Tiramisu s tvarohem a mandlovou příchutí