Cuketa, oblíbená letní zelenina, si díky své jemné chuti a snadnosti přípravy získala srdce mnohých kuchařů a strávníků. Kromě velkého množství vody obsahuje vlákninu, draslík, hořčík, vitamíny skupiny B a C. Má nízkou energetickou hodnotu, což z ní činí ideálního hráče v redukčním jídelníčku. Cuketa navíc skvěle zasytí, aniž by zatížila trávicí systém. Výhoda tkví také v její univerzálnosti a neutrální chuti. Díky tomu se cuketa stala součástí sladké i slané kuchyně, používáme ji do těsta na dezerty, zrovna tak jako samotnou například na gril.

Cuketa jako součást sladkého i slaného jídelníčku

 Mladé plody mají měkkou slupku i dužinu, nemusí se tedy loupat či zbavovat semínek. Starší a větší kusy se hodí spíše na pečení, kde je výhodou jejich větší objem. Malé kousky najdou skvělé uplatnění v zeleninových směsích či v jídlech „na pánev“. Vhodným způsobem uchování cukety na zimu je zmražení (nejlépe nastrouhané a lehce podušené) nebo sušení, lze ji ale i zavařit.

Ingredience na cuketové bramboráky

  • Cuketa – 3 ks;
  • Brambory – 3ks;
  • Vejce – 4 ks;
  • Rostlinný olej – 120 ml;
  • Hladká mouka – 150 g;
  • Kypřicí prášek – 1 lžička;
  • Mozzarella – 150 g;
  • Jarní cibulka – 1 svazek;
  • Zelená petrželka – 1 svazek;
  • Mletá paprika – 1 lžička;
  • Sušený kopr – 1 lžička;
  • Sůl – dle chuti (špetka).

Na přípravu dipu:

  • Řecký jogurt – 2 lžíce;
  • Majonéza – 2 lžíce;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Sušený kopr – dle chuti.
Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem
Foto: Souspark, Recept na Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem

Postup přípravy cukeťáků z plechu

  • Cukety nastrouhejte nahrubo.
  • Osolte je a nechte 10  minut stát, aby se „vypotily“.
  • Přebytečnou tekutinu slijte, cukety vymačkejte.
  • Stejný postup, tedy strouhání, odkapání a vymačkání, opakujte s bramborami.
  • V míse vyšlehejte vejce s olejem.
  • K vejci přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Promíchejte, až vznikne kompaktní těsto.
  • Do těsta vložte cuketu a brambory.
  • Přisypejte nasekanou petrželku, papriku, nakrájenou cibulku a kopr, nakonec dosolte.
Obrázek k receptu: Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem
Foto: Souspark, Recept na Rychlá dobrota z trouby: „Cuketobramborák“ s mozzarellou a bylinkovým dipem
  • Těsto rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Navrch poklaďte plátky mozzarelly.
  • Pečte dozlatova: 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Mezitím si připravte dip:
  • Smíchejte jogurt s majonézou, utřeným česnekem a koprem.
Recept na Cuketové bramboráky

Cukeťáky – Cuketové bramboráky s provensálským kořením, chutná a jednoduchá lahůdka

Cuketové placky

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest