Cuketa, oblíbená letní zelenina, si díky své jemné chuti a snadnosti přípravy získala srdce mnohých kuchařů a strávníků. Kromě velkého množství vody obsahuje vlákninu, draslík, hořčík, vitamíny skupiny B a C. Má nízkou energetickou hodnotu, což z ní činí ideálního hráče v redukčním jídelníčku. Cuketa navíc skvěle zasytí, aniž by zatížila trávicí systém. Výhoda tkví také v její univerzálnosti a neutrální chuti. Díky tomu se cuketa stala součástí sladké i slané kuchyně, používáme ji do těsta na dezerty, zrovna tak jako samotnou například na gril.
Cuketa jako součást sladkého i slaného jídelníčku
Mladé plody mají měkkou slupku i dužinu, nemusí se tedy loupat či zbavovat semínek. Starší a větší kusy se hodí spíše na pečení, kde je výhodou jejich větší objem. Malé kousky najdou skvělé uplatnění v zeleninových směsích či v jídlech „na pánev“. Vhodným způsobem uchování cukety na zimu je zmražení (nejlépe nastrouhané a lehce podušené) nebo sušení, lze ji ale i zavařit.
Ingredience na cuketové bramboráky
- Cuketa – 3 ks;
- Brambory – 3ks;
- Vejce – 4 ks;
- Rostlinný olej – 120 ml;
- Hladká mouka – 150 g;
- Kypřicí prášek – 1 lžička;
- Mozzarella – 150 g;
- Jarní cibulka – 1 svazek;
- Zelená petrželka – 1 svazek;
- Mletá paprika – 1 lžička;
- Sušený kopr – 1 lžička;
- Sůl – dle chuti (špetka).
Na přípravu dipu:
- Řecký jogurt – 2 lžíce;
- Majonéza – 2 lžíce;
- Česnek – 1 stroužek;
- Sušený kopr – dle chuti.
Postup přípravy cukeťáků z plechu
- Cukety nastrouhejte nahrubo.
- Osolte je a nechte 10 minut stát, aby se „vypotily“.
- Přebytečnou tekutinu slijte, cukety vymačkejte.
- Stejný postup, tedy strouhání, odkapání a vymačkání, opakujte s bramborami.
- V míse vyšlehejte vejce s olejem.
- K vejci přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Promíchejte, až vznikne kompaktní těsto.
- Do těsta vložte cuketu a brambory.
- Přisypejte nasekanou petrželku, papriku, nakrájenou cibulku a kopr, nakonec dosolte.
- Těsto rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem.
- Navrch poklaďte plátky mozzarelly.
- Pečte dozlatova: 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Mezitím si připravte dip:
- Smíchejte jogurt s majonézou, utřeným česnekem a koprem.

Cukeťáky – Cuketové bramboráky s provensálským kořením, chutná a jednoduchá lahůdka

Cuketa a rýže: Cuketové placičky připravené během několika minut
Zdroj: Autorský text, Healthline