Recepty, kde se pudink vařil místo vody v džusu nebo u nás spíš ve šťávě z kompotu už se připravovaly u nás doma za mého dětství. Pekly jsme jej velice rády, jelikož jednoduchá příprava piškotu, nějakého toho krému a kompotu zalitého právě šťávou uvařenou s pudinkem byla jednoduchá a skýtala doma dostupné suroviny.
Recepty tohoto typu se šířily mezi hospodyňkami jako levná a efektní alternativa želatiny a tak vlastně vznikla nová ikonická pudinková ovocná poleva , která si drží místo v receptech dodnes. Mandarinkové řezy jsou jedním z těch moučníků, které na stole okamžité zazáří a když se nakrájí, vznikne žlutavě oranžová poleva, která vypadá jako sluneční světlo. Pod ní je jemný piškot nebo nadýchané těsto a krém, který se krásně doplňuje se šťavnatostí mandarinek.
Recept na krémové mandarinkové řezy nebo mandarinkový sen
Ingredience potřebné na přípravu Řezů s mandarinkami, krémem a pudinkovou polevou
Těsto
- 4 vejce
- 180 g cukru
- 100 ml oleje
- 150 ml vlažné vody
- 250 g polohrubé mouky
Krém
- 2 smetany ke šlehání
- 3 ztužovače šlehačky
- 2 zakysané smetany (200 g)
- 2 vanilkové cukry
Pudinková poleva
- 1 l pomerančového nebo mulivitaminového džúsu
- 250 ml šťávy z mandarinek (chybějící část dolijeme vodou)
- 3 vanilkové pudinky v prášku
- 2 balení mandarinek v nálevu
Postup přípravy mandarinkového snu
1. Plech si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, troubu zapneme na 180 stupňů.
2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
3. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto vylijeme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.
5. Zatím si připravíme krém. Vyšleháme dvě šlehačky se dvěma ztužovači šlehačky. Do vyšlehané šlehačky přidáme 2 vanilkové cukry, 1 ztužovač a 2 zakysané smetany. Krém vyšleháme šlehačem dohladka. Naneseme na vychladlý korpus a zarovnáme, na krém poklademe okapané mandarinky.

6. Nakonec si připravíme pudinkovou polevu a to tak, že všechny ingredience na polevu smícháme a přivedeme za stálého míchání k varu. Vypneme a necháme mírně vychladnout. Uvařenou pudinkovou polevu vylijeme na připravený moučník a necháme v chladu vychladnout.
V době, kdy byly čerstvé citrusy vzácné, stal se mandarinkový kompot oblíbenou surovinou pro moučníky, dorty a dezerty, hlavně kvůli tomu, že plody byly měkké, sladké a bez pecek.
Žravé řezy: Osvěžující dezert do teplých dní, který mizí rychleji, než stihneme říct “poslední kousek”