Recepty, kde se pudink vařil místo vody v džusu nebo u nás spíš ve šťávě z kompotu už se připravovaly u nás doma za mého dětství. Pekly jsme jej velice rády, jelikož jednoduchá příprava piškotu, nějakého toho krému a kompotu zalitého právě šťávou uvařenou s pudinkem byla jednoduchá a skýtala doma dostupné suroviny.

Recepty tohoto typu se šířily mezi hospodyňkami jako levná a efektní alternativa želatiny a tak vlastně vznikla nová ikonická pudinková ovocná poleva , která si drží místo v receptech dodnes. Mandarinkové řezy jsou jedním z těch moučníků, které na stole okamžité zazáří a když se nakrájí, vznikne žlutavě oranžová poleva, která vypadá jako sluneční světlo. Pod ní je jemný piškot nebo nadýchané těsto a krém, který se krásně doplňuje se šťavnatostí mandarinek.

Recept na krémové mandarinkové řezy nebo mandarinkový sen

Ingredience potřebné na přípravu Řezů s mandarinkami, krémem a pudinkovou polevou

Těsto

  • 4 vejce
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 150 ml vlažné vody
  • 250 g polohrubé mouky

Krém

  • 2 smetany ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 2 zakysané smetany (200 g)
  • 2 vanilkové cukry

Pudinková poleva

  • 1 l pomerančového nebo mulivitaminového džúsu
  • 250 ml šťávy z mandarinek (chybějící část dolijeme vodou)
  • 3 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 balení mandarinek v nálevu

Postup přípravy mandarinkového snu

1. Plech si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, troubu zapneme na 180 stupňů.

2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

3. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.

4. Těsto vylijeme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

5. Zatím si připravíme krém. Vyšleháme dvě šlehačky se dvěma ztužovači šlehačky. Do vyšlehané šlehačky přidáme 2 vanilkové cukry, 1 ztužovač a 2 zakysané smetany. Krém vyšleháme šlehačem dohladka. Naneseme na vychladlý korpus a zarovnáme, na krém poklademe okapané mandarinky.

Na krém vyskládáme po jedné okapané mandarinky.
Foto: Cooky.cz, Na krém vyskládáme po jedné okapané mandarinky.

6. Nakonec si připravíme pudinkovou polevu a to tak, že všechny ingredience na polevu smícháme a přivedeme za stálého míchání k varu. Vypneme a necháme mírně vychladnout. Uvařenou pudinkovou polevu vylijeme na připravený moučník a necháme v chladu vychladnout.

V době, kdy byly čerstvé citrusy vzácné, stal se mandarinkový kompot oblíbenou surovinou pro moučníky, dorty a dezerty, hlavně kvůli tomu, že plody byly měkké, sladké a bez pecek.

Obrázek receptu na Žravé řezy, dezert, který mizí rychleji, než stihneme říct "poslední kousek"

Žravé řezy: Osvěžující dezert do teplých dní, který mizí rychleji, než stihneme říct “poslední kousek”

Recept na želé žravé řezy s mandarinkami

Nepečený mandarinkový želé dezert ze tří vrstev

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest