Tenhle ovocný koláč mám moc ráda – je něco mezi kynutým a litým těstem. Používá se do něj sice sušené droždí, ale nečeká se, až těsto vykyne. Prostě se jen všechno smíchá, vylije na plech a dá do trouby. Výsledek je úžasný – těsto je sice trochu hutnější, ale krásně vláčné a nadýchané. Je to skvělá, rychlá alternativa klasického kynutého koláče, ideální, když mám chuť upéct něco dobrého na poslední chvíli. Hodí se pro čerstvé i mražené ovoce, takže se dá dělat po celý rok.

Někdy se mu říká i „koláč na poslední chvíli“, protože je opravdu připravený za pár minut – stačí jen pár surovin, žádné dlouhé čekání. Tahle verze ze sušeného droždí bez kynutí je moderní, praktická a přitom chutná stejně poctivě jako klasika od babičky. Vždycky, když ho upeču, provoní celý byt a z plechu mizí rychleji, než stihnu uvařit kávu.

Recept na Rychlý ovocný koláč s drobenkou

Recept je počítaný pro plech o velikosti 32×23,5 cm.

Ingredience potřebné na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • libovolné ovoce na náplň (čerstvé nebo mražené)

Z čeho udělat drobenku

  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g hrubé mouky

Postup přípravy koláče ze sušeného droždí

1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme pružné těsto, které narovnáme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

2. Těsto poklademe ovocem, můžeme i potřít oblíbenou marmeládou nebo tvarohovou náplní.

3. Posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.

Koláč je hotový i ze zpracováním kolem půl hodiny. Dobrou chuť!

Obrázek k receptu na lžícový rybízový koláč

Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou

Obrázek k receptu na valašské frgále

Valašské frgály aneb obří kynuté koláče s přísnou recepturou. Příchutě dělám hruškové, povidlové, makové i tvarohové

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest