Tenhle ovocný koláč mám moc ráda – je něco mezi kynutým a litým těstem. Používá se do něj sice sušené droždí, ale nečeká se, až těsto vykyne. Prostě se jen všechno smíchá, vylije na plech a dá do trouby. Výsledek je úžasný – těsto je sice trochu hutnější, ale krásně vláčné a nadýchané. Je to skvělá, rychlá alternativa klasického kynutého koláče, ideální, když mám chuť upéct něco dobrého na poslední chvíli. Hodí se pro čerstvé i mražené ovoce, takže se dá dělat po celý rok.
Někdy se mu říká i „koláč na poslední chvíli“, protože je opravdu připravený za pár minut – stačí jen pár surovin, žádné dlouhé čekání. Tahle verze ze sušeného droždí bez kynutí je moderní, praktická a přitom chutná stejně poctivě jako klasika od babičky. Vždycky, když ho upeču, provoní celý byt a z plechu mizí rychleji, než stihnu uvařit kávu.
Recept na Rychlý ovocný koláč s drobenkou
Recept je počítaný pro plech o velikosti 32×23,5 cm.
Ingredience potřebné na těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 7 g sušeného droždí
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 ml vlažné vody
- libovolné ovoce na náplň (čerstvé nebo mražené)
Z čeho udělat drobenku
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
- 100 g hrubé mouky
Postup přípravy koláče ze sušeného droždí
1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme pružné těsto, které narovnáme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
2. Těsto poklademe ovocem, můžeme i potřít oblíbenou marmeládou nebo tvarohovou náplní.
3. Posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.
Koláč je hotový i ze zpracováním kolem půl hodiny. Dobrou chuť!

Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou

Valašské frgály aneb obří kynuté koláče s přísnou recepturou. Příchutě dělám hruškové, povidlové, makové i tvarohové
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková