Nikdy nebyly rýžové závitky tak populární, jak tomu je dnes. V mnoha restauracích s asijským zaměřením dostanete závitky buď jako lehký předkrm, nebo si je můžete zvolit v podobě svěžího hlavního chodu. Nejčastěji je v restauračních menu známe po názvy „jarní závitky“ nebo „vietnamské závitky“, avšak na jejich domovském kontinentu existuje nespočet variant.

Pokud bychom měli vypíchnout hlavní důvod, proč jsou v posledních letech závitky tak oblíbené, tak tím bude asi jejich variabilita. Neexistuje defacto žádné omezení týkající se jejich přípravy. Můžeme je připravit se zeleninou, krevetami, kuřecím masem nebo dokonce i s ovocem. U nás se závitky rozdělují hlavně podle způsobu přípravy. Prvním jsou smažené, tím druhým jsou právě jarní, které se nakonec tepelně neupravují. My si dnes připravíme ty smažené, které plnohodnotně zastanou hlavní chod.

Recept na rýžové závitky

Ingredience pro přípravu

  • rýžový papír
  • rýžové nudle
  • vepřové maso
  • sůl a pepř
  • česnek
  • mrkev
  • jidášovo ucho

Postup přípravy rýžových závitků krok za krokem

1. Maso umeleme, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek podle chuti.

2. Mrkev nastrouháme škrabkou na dlouhé tenké nudličky a jidášovo ucho na chvíli namočíme. Klidně ho můžete chvíli povařit, budě měkčí.

3. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu a rýžový papír na 1 – 2 minuty namočíme do vlažné vody a položíme na utěrku.

Recept na zelné závitky

Plněný zelný list masem a rýží

Křupavá kuřecí prsa

Kuřecí prsní rolky, plněné taveným sýrem a česnekem – neodolatelné chuťové potěšení

4. Z masa uděláme váleček, dáme na papír, přidáme trochu nudlí, mrkev, ucho, po stranách papír ohneme dovnitř a pevně ho stočíme.

5. Poté závitky opečeme na oleji a necháme chvilku odkapat na ubrousku.

6. Podáváme se sladkou chilli omáčkou, sójovou omáčkou atd. Prostě podle chuti.

Smažené rýžové závitky.
Foto: freepik.com, Smažené rýžové závitky.

Původ rýžových závitků

Přestože rýžové závitky známé zejména z vietnamské a čínské kuchyně, jejich původ je natolik starý, že se historici o něm vytrvale dohadují. Nejpravděpodobněji vznikly ve starověké Číně, protože dle záznamů zde lidé využívali tenké plátky těsta k zabalení masa a zeleniny. Tím jak recept cestoval s obchodníky a poutníky, místní si ho v různých regionech Asie a zbytku světa přizpůsobili podle sebe.

Abychom nezůstávali pouze v Asii, v Itálii existuje různé těstovinové závitky plněné masem a sýrem a ve Francii jsou zase populární „crêpes“.

Obrázek receptu na kapustové závitky s mletým masem.

Kapustové závitky plněné mletým masem a domácími krutony

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest