5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Coleslaw je tradiční zelný salát s mrkví, jehož kořeny jsou z holandské kuchyně. Název Coleslaw pochází z výrazu “koolsla”, což znamená “zelí salát”. Tento chutný a osvěžující pokrm se skládá převážně z čerstvého jemně nakrouhaného bílého zelí. Dalšími ingrediencemi jsou mrkev, cibule nebo jablka, která salátu dodávají sladkost a křupavost.

Salát tvoří také jemná zálivka, která je dochucena obvykle majonézou, vinným octem a kořením. Verzí tohoto salátu je nespočet. Jeho popularita spočívá v jednoduchosti přípravy a schopnosti dobré kombinovatelnosti s různými chutěmi. Salát můžete podávat jako přílohu na grilovačky nebo i k jiným pokrmům. Například k pečenému kuřeti, jako v našem receptu. Zelí i mrkev je možné pro ulehčení strouhat na struhadle. My ale připravujeme salát krouháním zelí nožem najemno a mrkev v kombinaci hrubého struhadla a tenkých nudliček Julienne.

Mohlo by Vás zajímat:

Teď už si ale pojďme prohlédnout náš oblíbený recept na tuto pochoutku – salát coleslaw.

Obrázek: cooky.cz, Jednoduchý salát Coleslaw

Jednoduchý recept na Salát Coleslaw

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Ideálně nechat odležet několik hodin 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 30 minut
Porcí 6 porcí

Potřebné vybavení

  • Větší mísa
  • Větší prkénko

Suroviny

  • 1/2 bílého zelí (nadrobno nakrájené)
  • 2 ks mrkve (nastrouhané nahrubo)
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř

Postup 

  • Nejprve si nakrájíme zelí nadrobno, následně očistíme mrkve a nastrouháme na struhadle
    Domácí coleslaw - zelí a mrkev

    Obrázek: cooky.cz, Zelí a mrkev do salátu Coleslaw

  • Zeleninu promícháme a připravíme si zálivku
  • Zálivku si připravíme ve vedlejší misce z těchto ingrediencí: majonézu, jogurt, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Vše promícháme
    Salát Coleslaw - zálivka

    Obrázek: cooky.cz, zálivka k salátu Coleslaw

  • Zálivku přidáme do připravené zeleniny, důkladně promícháme a případně dodatečně dochutíme dle chuti

    Obrázek: cooky.cz, zálivku smícháme se zelím a mrkví

  • Salát můžeme podávat ihned nebo necháme odležet pár hodin ideálně přes noc v lednici a servírujeme následující den
    Domácí Coleslaw - hotový salát

    Obrázek: cooky.cz, hotový salát Coleslaw se zálivkou

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Doporučujeme nechat salát odležet, lépe se chutě rozloží a zelí zkřehne
Jak připravujete zelný salát Coleslaw u Vás doma? Inspirujte ostatní a vložte zde svůj vlastní recept.
Cena: 100 Kč
Chod: Salát
Kuchyně: Americká, Holandská
Klíčové slovo: dresink, hlávkové zelí, mrkev, salát, zelí


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest