Saláty nemusí být jen lehké a dietní jídlo, kterému se každý vyhýbá. S těmi správnými surovinami můžete připravit vydatné jídlo, které zasytí a dodá vitamíny. Díky slanině disponuje salát intenzivním uzeným aroma, takže je výtečný samotný i jako příloha například k masu. Každopádně recept bere inspiraci ze středoevropské kuchyně. Zelné saláty jsou v této oblasti již dlouho součást zdravých jídel.

Ten se podává obvykle jako příloha k vepřovému masu. Česká kuchyně má své tradiční verze zelných salátů. Zejména se slaninou jde o skvělý způsob, jak z klasického zelného salátu udělat neodolatelnou delikatesu.

Recept na zelný salát se slaninou

Ingredience o přípravu

  • 500 g hlávkového bílého zelí
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • cukr
  • ocet

Postup přípravy

1. Nakrouhané zelí spaříme v hrnci vroucí vodou a necháme 5 minut pod pokličkou.

2. Zelí slijeme a nakrájíme si slaninu na kostičky.

3. Na suché pánvi ze slaniny vypečeme tuk a poté k ní přidáme najemno nakrájenou cibuli.

Obrázek receptu na Žravé brambory nejen pro farmáře

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha

4. Cibuli orestujeme dozlatova a případně můžeme přidat olej.

5. Orestovanou cibuli se slaninou přidáme k zelí a vše dochutíme octem, solí a pepřem.

Salát z hlávkového zelí se slaninou.
Foto:: freepik.com, Salát z hlávkového zelí se slaninou.

Prospěšnost hlávkového zelí

Hlávkové zelí je plné důležitých vitamínů a minerálů. Dále také obsahuje velké množství vlákniny. Dopřejte si ho syrové nebo i vařené. Vždy vašemu tělu poskytne cenné látky.

Obrázek receptu na Uzené maso s pekingským zelím - rychlá večeře

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod

Hlavní obrázek domácího salátu coleslaw

Salát coleslaw – rychlá a snadná příprava tohoto zelného salátu

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest