Saláty nemusí být jen lehké a dietní jídlo, kterému se každý vyhýbá. S těmi správnými surovinami můžete připravit vydatné jídlo, které zasytí a dodá vitamíny. Díky slanině disponuje salát intenzivním uzeným aroma, takže je výtečný samotný i jako příloha například k masu. Každopádně recept bere inspiraci ze středoevropské kuchyně. Zelné saláty jsou v této oblasti již dlouho součást zdravých jídel.
Ten se podává obvykle jako příloha k vepřovému masu. Česká kuchyně má své tradiční verze zelných salátů. Zejména se slaninou jde o skvělý způsob, jak z klasického zelného salátu udělat neodolatelnou delikatesu.
Recept na zelný salát se slaninou
Ingredience o přípravu
- 500 g hlávkového bílého zelí
- 100 g anglické slaniny
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- cukr
- ocet
Postup přípravy
1. Nakrouhané zelí spaříme v hrnci vroucí vodou a necháme 5 minut pod pokličkou.
2. Zelí slijeme a nakrájíme si slaninu na kostičky.
3. Na suché pánvi ze slaniny vypečeme tuk a poté k ní přidáme najemno nakrájenou cibuli.

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha
4. Cibuli orestujeme dozlatova a případně můžeme přidat olej.
5. Orestovanou cibuli se slaninou přidáme k zelí a vše dochutíme octem, solí a pepřem.
Prospěšnost hlávkového zelí
Hlávkové zelí je plné důležitých vitamínů a minerálů. Dále také obsahuje velké množství vlákniny. Dopřejte si ho syrové nebo i vařené. Vždy vašemu tělu poskytne cenné látky.

Uzené maso s pekingským zelím na špeku – rychlý hlavní chod

Salát coleslaw – rychlá a snadná příprava tohoto zelného salátu
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI