Podle tohoto receptu si připravíte chutnou a tradiční oběd nebo i večeři. V mnoha domácnostech oblíbené zelné nudle s opečenou slaninou jsou již po mnoho generací selskou pochoutkou. Pokud tento lahodný pokrm neznáte, jde o těstovinovou obdobu strapaček s kysaným zelím – říká se jim Flíčky se zelím. My ale k těstovinám nepoužijeme kyselé zelí, nýbrž čerstvé. Pokud máte rádi sladké, uvařte si těstovin o něco více. Často se toto jídlo konzumuje bez slaniny, ale naopak s moučkovým cukrem a mákem, tak si můžete nakonec osladit život.

Recept na sedlácké těstoviny se zelím a slaninou

Celková délka přípravy 1h 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • těstovinové hvězdičky nebo jiné malé těstoviny
  • 1/2 hlávkového zelí
  • olej
  • 2 lžíce cukru
  • sůl a pepř
  • slanina
  • kmín
  • případně moučkový cukr na sladkou variantu

Postup přípravy

1. Nejdříve si nastrouháme zelí a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy.

Nejdříve si nastrouháme zelí a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nejdříve si nastrouháme zelí a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy.

2. V hrnci si rozpálíme asi 1/4 hrnku oleje s 2 lžícemi cukru a necháme ho mírně karamelizovat.

3. Po přibližně 2 minutách přidáme nastrouhané zelí a můžeme přilít vodu, aby bylo zelí ponořené.

Po přibližně 2 minutách přidáme nastrouhané zelí a můžeme přilít vodu, aby bylo zelí ponořené.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Po přibližně 2 minutách přidáme nastrouhané zelí a můžeme přilít vodu, aby bylo zelí ponořené.

4. Posypeme špetkou kmínu a černého pepře a zamícháme.

5. Ztlumíme oheň, přikryjeme a necháme hodinu za občasného promíchání mírně vařit.

6. Přibližně 10 minut předem uvaříme v dobře osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu.

7. Uvařené těstoviny scedíme a přimícháme k zelí. V zelí v tuto chvíli již nesmí být voda.

8. Na pánvi si opečeme nakrájenou slaninu a tou posypeme nudle se zelím.

Na pánvi si opečeme nakrájenou slaninu a tou posypeme nudle se zelím.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Na pánvi si opečeme nakrájenou slaninu a tou posypeme nudle se zelím.

Ostatní variace pokrmu

Pokud by jste chtěli mírně výraznější chuť, přidejte trochu kysaného zelí.

Nebo celé jídlo můžete zjemnit trochou smetany a získáte tak krémovější strukturu.

Zdravější varianta počítá s celozrnnými těstovinami a místo slaniny použijete šunku nebo kuřecí kousky.

Chcete trochu více chutí? Nasypte na hotové jídlo nastrouhaný parmazán.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest