Podle tohoto receptu si připravíte chutnou a tradiční oběd nebo i večeři. V mnoha domácnostech oblíbené zelné nudle s opečenou slaninou jsou již po mnoho generací selskou pochoutkou. Pokud tento lahodný pokrm neznáte, jde o těstovinovou obdobu strapaček s kysaným zelím – říká se jim Flíčky se zelím. My ale k těstovinám nepoužijeme kyselé zelí, nýbrž čerstvé. Pokud máte rádi sladké, uvařte si těstovin o něco více. Často se toto jídlo konzumuje bez slaniny, ale naopak s moučkovým cukrem a mákem, tak si můžete nakonec osladit život.
Recept na sedlácké těstoviny se zelím a slaninou
Celková délka přípravy 1h 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- těstovinové hvězdičky nebo jiné malé těstoviny
- 1/2 hlávkového zelí
- olej
- 2 lžíce cukru
- sůl a pepř
- slanina
- kmín
- případně moučkový cukr na sladkou variantu
Postup přípravy
1. Nejdříve si nastrouháme zelí a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy.
2. V hrnci si rozpálíme asi 1/4 hrnku oleje s 2 lžícemi cukru a necháme ho mírně karamelizovat.
3. Po přibližně 2 minutách přidáme nastrouhané zelí a můžeme přilít vodu, aby bylo zelí ponořené.
4. Posypeme špetkou kmínu a černého pepře a zamícháme.
5. Ztlumíme oheň, přikryjeme a necháme hodinu za občasného promíchání mírně vařit.
6. Přibližně 10 minut předem uvaříme v dobře osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu.
7. Uvařené těstoviny scedíme a přimícháme k zelí. V zelí v tuto chvíli již nesmí být voda.
8. Na pánvi si opečeme nakrájenou slaninu a tou posypeme nudle se zelím.
Ostatní variace pokrmu
Pokud by jste chtěli mírně výraznější chuť, přidejte trochu kysaného zelí.
Nebo celé jídlo můžete zjemnit trochou smetany a získáte tak krémovější strukturu.
Zdravější varianta počítá s celozrnnými těstovinami a místo slaniny použijete šunku nebo kuřecí kousky.
Chcete trochu více chutí? Nasypte na hotové jídlo nastrouhaný parmazán.