Klasické šneky s máslem a skořicí známe určitě všichni a nedáme na ně dopustit, ale máte-li chuť trochu experimentovat a připravit něco výjimečného, co vás samotné překvapí a potěší vaše chuťové buňky, pak jsou tihle maxi šneci přesně tím, co byste měli vyzkoušet. Protože toto je kulinářské dílo, které si zaslouží být ochutnáno.
Někdy je potřeba malá změna a toto je verze šneků, která spojuje vše, co milujeme: nadýchané kynuté těsto, bohatou krémovou náplň z másla, medu a kokosu, lehkost v podobě zakysané smetany i osvěžujících brusinek. Důležitá je ale velikost šneků – tohle nejsou žádní malí drobečci, ale jsou to pořádní maxi šneci, kteří si žádají své čestné místo na slavnostní tabuli.
Recept na voňavé maxi šneky s překvapením
Ingredience nezbytné pro přípravu kulinářského díla, které si zaslouží být ochutnáno
- 350 g hladké mouky
- 150-180 ml vlažného mléka
- 80 ml propuštěného vlažného másla
- 80 g krupicového cukru
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky soli
- pomerančová kůra
- 2 žloutky
- brusinky, doporučujeme sušené
- olej
- zakysaná smetana (30 %)
- kokosový, máslovo-medový krém, lze nahradit kokosem, medem a máslem (lze koupit na e-shopu i v některých obchodech)
Postup přípravy šneků s brusinkami
1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme cca 15 minut vzejít.
2. Zpracujeme ze zbytkem surovin a necháme v teple přikryté dvakrát po hodině kynout (po první hodině těsto proválíme).
3. Na vále dlaněmi namočenými do oleje těsto roztáhneme (neválíme) na placku asi 40×50 cm. Potřeme 2 lžícemi krému a jednou zakysanou smetanou, posypeme brusinkami.
4. Placku stáčíme z obou stran do dvojitých šneků. Tyto pak krájíme na cca 3 cm kousky, kterých strany potřeme olejem a řeznou stranou je pokládáme na vymazaný plech, kde je necháme ještě 40 minut kynout.

5. Před pečením ještě jednou pomažeme hrubě krémem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.
6. Po upečení potřeme kostičkami ztuhlého másla a necháme vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem.
Skořicoví šneci s citronovou polevou: Nadýchané kynuté těsto, sladká skořice a svěží poleva v receptu, který zahřeje na duši
Nadýchaní pudinkoví šneci z kynutého těsta s rozinkami ke snídani i ke kávě
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková