Klasické šneky s máslem a skořicí známe určitě všichni a nedáme na ně dopustit, ale máte-li chuť trochu experimentovat a připravit něco výjimečného, co vás samotné překvapí a potěší vaše chuťové buňky, pak jsou tihle maxi šneci přesně tím, co byste měli vyzkoušet. Protože toto je kulinářské dílo, které si zaslouží být ochutnáno.

Někdy je potřeba malá změna a toto je verze šneků, která spojuje vše, co milujeme: nadýchané kynuté těsto, bohatou krémovou náplň z másla, medu a kokosu, lehkost v podobě zakysané smetany i osvěžujících brusinek. Důležitá je ale velikost šneků – tohle nejsou žádní malí drobečci, ale jsou to pořádní maxi šneci, kteří si žádají své čestné místo na slavnostní tabuli.

Recept na voňavé maxi šneky s překvapením

Ingredience nezbytné pro přípravu kulinářského díla, které si zaslouží být ochutnáno

  • 350 g hladké mouky
  • 150-180 ml vlažného mléka
  • 80 ml propuštěného vlažného másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • pomerančová kůra
  • 2 žloutky
  • brusinky, doporučujeme sušené
  • olej
  • zakysaná smetana (30 %)
  • kokosový, máslovo-medový krém, lze nahradit kokosem, medem a máslem (lze koupit na e-shopu i v některých obchodech)

Postup přípravy šneků s brusinkami

1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme cca 15 minut vzejít.

2. Zpracujeme ze zbytkem surovin a necháme v teple přikryté dvakrát po hodině kynout (po první hodině těsto proválíme).

3. Na vále dlaněmi namočenými do oleje těsto roztáhneme (neválíme) na placku asi 40×50 cm. Potřeme 2 lžícemi krému a jednou zakysanou smetanou, posypeme brusinkami.

4. Placku stáčíme z obou stran do dvojitých šneků. Tyto pak krájíme na cca 3 cm kousky, kterých strany potřeme olejem a řeznou stranou je pokládáme na vymazaný plech, kde je necháme ještě 40 minut kynout.

Placku stočíme do dvojitých šneků a necháme na plechu kynout.
Foto: JanaPodolakovaBurkartova, Placku stočíme do dvojitých šneků a necháme na plechu kynout.

5. Před pečením ještě jednou pomažeme hrubě krémem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.

6. Po upečení potřeme kostičkami ztuhlého másla a necháme vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Kynuté šneky - - nadýchané těsto, sladká skořice, svěží poleva - dokonalost v každém závitu

Skořicoví šneci s citronovou polevou: Nadýchané kynuté těsto, sladká skořice a svěží poleva v receptu, který zahřeje na duši

Obrázek k receptu na pudinkové šneky s rozinkami

Nadýchaní pudinkoví šneci z kynutého těsta s rozinkami ke snídani i ke kávě

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest